"Урлали су за Делпа - што је опет неко други миљеник публике?"

Новак Ђоковић се у недељу увече није борио против Хуан Мартина дел Потра, Делпо није имао шансе, борио се против публике. Победио је је, а онда освојио.

Тенис 11.09.2018 | 22:15
"Урлали су за Делпа - што је опет неко други миљеник публике?"
Овако извештач немачког Зидојче цајтунга из Њујорка описује велики успех најбољег српског тенисера.

Ђоковић је после три сета (6:3, 7:6, 6:3) у ноћи између недеље и понедељка 14. пут постао шампион једног Гренд слем турнира.

И мало где је био миљеник публике, осим можда у Аустралији коју је освајао чак шест пута. У Њујорку је публика подељена између Роџера и Рафе, Париз је чисто Надалов, а Лондон чисто Федереров.

"Али тај противник није Дел Потро, он ионако није имао шансе овог недељног поподнева. Ђоковић је био надмоћан против свих седам противника на УС Опену. Да је мислио о њима, ниједном не би морао да тапне лоптицу...", почиње причу Зидојче и констатује да је УС опен био Ђоковићева порука да је поново најбољи тенисер света.

На 4:3 за Дел Потра у другом сету, ствари су могле лако да оду у корист Аргентинца. Неколико брејк лоптица, гем од 20 минута и већ неколико пута виђена Новакова криза у том другом сету током турнира. Успео је да се извуче. Тапкањем. Препознатљивим још од 2007, када у сервису тражи себе и своју концентрацију.

"Можда је у овом тренутку, док је 21 пут лупкао лоптицу, најпре помислио на њујоршку публику која га је до недавно веома нервирала. Урлали су за Дел Потра, хтели да доведу до победе аутсајдера који је претрепео тешке повреде и против свих вероватноћа поново дошао у финале једног Гренд слема. Чекајте мало, мислио је можда Ђоковић, па и ја сам такође имао тешко време иза себе, приватне проблеме, растанак са тренерским тимом и гадну повреду лакта – зашто је за име света опет неко други миљеник публике... Тако је било још 2015. када је публика стајала на страни Роџера Федерера. Било је гротескно: Њујорчани су славили двоструке грешке Ђоковића и у тактички битним моментима су испуштали чаше са пивом како би му омели концентрацију. Ђоковић је ипак победио и публику то није радовало, али није ни звиждала, само је још пре церемоније доделе пехара напустила Стадион Артур Еш. Супротна од љубави у спорту није мржња јер мржња је увек израз највећег могућег поштовања. Супротност љубави је, пре свега у спорту – равнодушност", пише Зидојче и констатује да око "Артур Еша" симболи углавном доминирају симболи двојице највећих Новакових ривала - Роџера и Рафе.

"Он не поседује елеганцију швајцарског маестра нити борбено срце шпанског бика. То га мучи, годинама већ, јер љубав људи је на послетку макар једнако важна као трофеји",наводи се даље.

Можда неће никада бити популаран као Надал или Федерер, али Ђоковић је макар на једно вече "купио" публику у Њујорку. Након другог сета, почела је да му аплаудира, а осим оне групице од неколико десетина Делпових "фудбалских" навијача, ови други су мало више него на почетку почели да подржавају сада троструког шампиона УС опена.

"Узгред, ону размену удараца пред коју је тапкао лоптицу 21 пут, и то је Ђоковић добио. Био је то поен којим је у свом сервис-гему од преко двадесет минута одбранио брејк-лопту и тиме мајсторски уз јаке нерве решио једину збиља шкакљиву ситуацију. Када је добио тај гем, и присталице Дел Потра су виделе да од њихове наде нема ништа – и у трећем сету су почели да аплаудирају Ђоковићу, чак да га бодре", пише Зидојче цајтунг.

Ђоковић је на крају заслужио аплауз свих на терену, а тај вид подршке му је значио бар онолико колико му је значио трофеј који је освојио, закључује се у тексту.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ТО СРБИНЕЕЕ...!

11.09.2018 20:35

Пас им матер, Нека пукну душмани, криво им што је Србин најбољи на свету, Нека, нека...

ОДГОВОРИТЕ