УСО - Предаја: ''Тим'', ипак, избацио Надала!

Колено издало Надала – Дел Потро у финалу УС опена! Хуан Мартин дел Потро пласирао се у финале УС опена, пошто му је Рафаел Надал предао меч у другом сету код резултата 7:6 (3), 6:2.  "Број 1" играо је под боловима од петочасовног "истребљења" у четртфиналу и морао трећи пут у каријери да преда меч на грен слем турнирима и то при резултату 0:2 у корист Дел Потра.

Тенис 08.09.2018 | 00:39
УСО - Предаја: ''Тим'', ипак, избацио Надала!
Најбољи тенисер света није могао да издржи и на крају другог периода игре одлучио је да преда меч због бола у десном колену.

Дел Потро ће у финалу играти против бољег из сусрета Новак Ђоковић - Кеи Нишикори, који би ускоро требали да изађу на терен.

Меч двојице тенисера кренуо је баш онако како су сви очекивали – атомским тенисом. Ређале су се "бомбе" на обе стране и навијачи су гледали уједначен тенис. Први проблем с коленом Рафи се јавио још средином првог сета када му је доктор бандажирао ову регију. 

Шпанац је деловао добро на терену и чинило се да је ово само мера предострожности. Први тенисер света наставио је са добром игром, као и Дел Потро па је победник првог сета одлучен у тај-брејку. 

У 13. гему Делпо је играо боље и заслужено га освојио. Кренуо је други сет и одмах проблеми за Надала, који у првом гему спасава две брејк лопте. 

Нови медицинки тајм-аут за Рафу уследио је у пре четвртог гема. Надал није деловао добро и ту је био крај. Делпо прави један брејк, потом и други и касније добија меч. Рафа се очекивано слабо кретао и другог решења није било. 

Још врућ и исцрпљен од пораза у петочасовном тениском маратону са актуелним "Бројем 1", (9) Доминик Тим изјавио је пред крцатим трибинама "Артур Еша" да ће памтити тај меч док је жив.

Две вечери касније, иако није ни био на терену, а можда ни у Сједињеним Америчким Државама, Аустријанац је на неки начин успело да елиминише свог ривала!

Под сводоцима највећег стадиона у свету тениса није завршено прво полуфинале мушког сингла на 138. УС опену. Нажалост, након што је изгубио и други сет, бранилац титуле бацио је пешкир у ринг, објаснио противнику о чему се ради, махнуо разочараној публици и отишаио у свлачионицу:

(1) Рафаел Надал - (3) Хуан Мартин Дел Потро 6:7 (3:7), 3:6, предаја.

Леворуком асу са Мајорке било је то треће одустајање у каријери на грен слем турнирима, после Аустралијан опена 2010. и 2018. године.

Мада му због тога није било драго, аргентински двометраш прихватио је околности, пожелео ривалу брз опоравак од повреде, захвалио се бучној групи "гаучоса" која је фудбалски навијала за њега и позвао их да дођу и у недељу у истом термину када ће наступити у свом другом "мејџор" финалу у каријери.

Делпо је 2009. године у незаборавном мечу прекинуо сурову доминацију (2) Роџера Федерера на "Флашинг Медоузу" и освојио, до данас, једину грен слем титулу - 3:6, 7:6 (7:5), 4:6, 7:6 (7:4), 6:2.

Нову шансу дочекао је скоро деценију касније, а ко ће му бити ривал сазнаћемо ускоро када почне друго полуфинале, раније него што је можда било предвиђено.

Четири сата и 54 минута трајало је Надалово "лемање" са девет година млађим Тимом пре две вечери, током ког је Аустријанац пропустио неколико прилика да елиминише актуелног шампиона одмах. Овако-онако, успело му је то у "прајм тајм" термину за америчку ТВ публику, јер је врло брзо постало јасно да колена аса из Менорке нису издржала последице тог маратона и изгубљеног сета у мечевима са са Николозом Басилашвилијем и Кареном Хачановом пре тога.

Наступајући са уобичајеном бандажом око десног колена, Надал је успео да спасе две сет лопте при резултату 4:5 у првом сету и серијом од шест освојених поена изједначи на 5:5 и уведе сет у тај-брејк, али... Делпо је у њему маестрално сервирао, повео 1:3 и 3:6 након чега је искористио трећу шансу за 0:1.

Почетак другог сета донео је и наговештај непријатног епилога. Надал је затражио тајм-аут због болова у бутном мишићу десне ноге, официјелни АТП лекар га је масирао и затезао му бандажу испод колена, а када је меч настављен - Дел Потро је урадио оно што није успео пре паузе. Искористио је брејк шансу за 1:3 и потом био сигуран на свој сервис све до тренутка када је на 2:5 стигао до нове брејк шансе, уједно и сет лопте.

Увелико нервозни Шпанац, који се у међувремену расправљао и са судијом Џејмсом Кјотавонгом око једног поена додељеног Аргентинцу при резултату 1:4, спасао је прву сет лопту неочекиваним изласком на мрежу одмах после сервиса, али таква нагла промена стила није дала трајне резултате јер је Дел Потро освојио наредна два поена за 3:6 и потом приметио како га Надал смркнута лица чека на средини игралишта.

Овај недовршени меч пред 23.000 навијача, уједно, био је и реприза прошлогодишњег полиуфинала, у ком је Шпанац направио преокрет 4:6, 6:0, 6:3, 6.3 и потом декласирао Кевина Андерсона у финалу за трећу УС опен титулу. У међувремену, двојица мајстора тениса нису се сретала само на Аустралијан опену, с тим да је Надал био бољи од Аргентинца и у полуфиналу Ролан Гароса - 6:4, 6:1, 6:2 и у четвртфиналу Вимблдона које је трајало скоро пет сати - 7:5, 6:7, 4:6, 6:4, 6:4.

"Број 1" је тако поправио скор на 12:5 у мечевима са три године млађим "гаучосом", који је у шест победа у Њујорку овог септембра доживео само седам брејкова.

Међутим, ако не рачунамо четвртфиналну победу над још једним изразитим сервером (11) Џоном Изнером, у којој је изгубио до сада једини сет на турниру - 6:7, 6:3, 7:6, 6:2, Дел Потро није спасао НИЈЕДНУ од седам брејк лопти до којих су долазили Доналд Јанг (2/2), Фернандо Вердаско (2/2), Борна Ћорић (1/1) и Надал (2/2).

Против Изнера се изборио са све три, док Денису Кудли није понудио ни прилику за брејк.

Ускоро почиње и друго полуфинале, у ком ће двоструки шампион УС опена покушати да избори и друго узастопно грен слем финале, надамо се и другу узастопну грен слем титулу после оне сензационалне на Вимблдону: Ђоковић - Нишикори.

Само Кеи без грен слема

Рафаел Надал (1. АТП, 32 године)

17 грен слемова, на УС Опену 2010, 2013, 2017.

Хуан Мартин дел Потро (3. АТП, 29 година)

1 грен слем, на УС Опену 2009.

Новак Ђоковић (6. АТП, 31 година)

13 грен слемова, на УС Опену 2011, 2015.

Кеи Нишикори (21. АТП, 28 година)

нема грен слем, на УС Опену финале 2014.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар