Мама!

"Али, људи, ја сам тек почела", поручила је ускоро 37-годишњакиња, која би у истој недељи могла да прослави кћеркин први рођендан и свој 24. грен слем трофеј у синглу.

Тенис 07.09.2018 | 19:30
Мама!
Пре тачно 371 дан, 1. септембра 2017, Серена Вилијамс породила се хитном интервенцијом царским резом, након што су откуцаји срца њене кћеркице почели драматично да опадају.

"Могло је да се догоди да умрем док је моја кћерка долазила на свет. Олимпија је рођена после хитне операције, након што јој је пулс драматично опао током контракција", рекла је славна америчка тенисерка, која ће 28. у месецу напунити 37 година.

"Захват је протекао глатко, нисам ни приметила када је Олимпија била у мом наручју. Био је то најневероватнији осећај који сам икада доживела. Али, све што се догодило у наредна 24 часа довело је до шест дана велике неизвесности", открила је Серена прошлог марта у интервјуу за "Вог".

Она се током каријере борила и  бори са плућном емболијом, што је стање због ког спортисти често завршавају каријере. Артерије плућа закрче се угрушцима крви.

"Живим у константном страху да ми не крене напад. Када год бих остала без даха исте секунде сам звала медицинске сестре".

Захват код порођаја закомпликовао је Серенину тегобу са крвним судовима, морала је да буде враћена на операциони сто и то не без разлога, јер су доктори у пределу стомака у једном крвном суду уочили озбиљан хематом, чији би улазак у плућа могао да има фаталне последице по тенисерку.

У суботу, 8. септембра 2018, Серена Вилијамс наступиће у другом узастопном грен слем финалу након вимблдонског у јулу и покушати седми пут у каријери да освоји УС опен што би је изједначило са Маргарет Корт по броју грен слем титула у синглу - 24.

"Искрено, невероватан је осећај. Пре само годину дана буквално сам се борила за живот у болници. Због тога сваког дана када закорачим на терен осетим колико сам захвална на прилици да опет играм овај спорт. Зато и није пресудно шта ће бити у полуфиналу, финалу… ја сам већ победила", рекла је Серена после непријатно лаке победе над Анастасијом Севастовом у првом полуфиналу.

Летонка је повела 0:2 и онда освојила гем до краја меча - 6:3, 6:0.

Са свега 17 одиграних мечева у 2018. и три изласка на терен од неочекивано убедљивог пораза у финалу Вимблдона од Анђелик Кербер - 3:6, 3:6, Серена је на "Флашинг Медоузу" рутински прошла до финала као 17. носитељка, на том путу изгубила само сет и то од Каје Канепи у осмини финала, након чега ће у суботу у 22 часа на "Артур Ешу" играти против 14 година млађе дебитанткиње у финалима "мејџора", Наоми Осаке.

Она је прва Јапанка која ће играти грен слем финале у синглу.

Иако ће јој од првог сервиса циљ бити нови грен слем трофеј, Серена је добила прилику и да се реваншира могућој WТА "наследници" од које је изгубила 3:6, 2:6 када су се први пут среле средином марта у Мајамију. Био је то њен тек четврти излазак на терен од порођаја, јер је недељу дана пре тога у Индијан Велсу забележила две победе и пораз од рођене сестре, Венус - 3:6, 4:6.

Шармантна Осака испричала је са осмехом после победе над Медисон Киз у другом полуфиналу - 6:2, 6:4, да се са 13 брејк лопти противнице изборила "због велике жеље да игра против Серене".

Иако ће Јапанка тога у пуној мери бити свесна тек када почне велико финале, и Серена има велику жељу да игра са Осаком, али и сваком другом тенисерком на свету - нарочито када на ред дођу Мелбурн, Париз, Лондон или Њујорк.

Страст према тенису само је једна од ствари због којих је ускоро 37-годишњакиња изборила прилику да у истој недељи прослави кћеркин први рођендан и своју 24. грен слем титулу, а 40. ако додамо и оне освојене у дублу.

"Да одем тако далеко, а тако брзо… Нисам очекивала", рекла је публици, чији је миљеник од прве грен слем титуле освојене на "Ешу", још 1999.

"Али, ја сам тек почела, људи", узвикнула је и изазвала буран аплауз.

"Ту сам само неколико месеци и са нестрпљењем чекам финиш ове и почетак следеће сезоне. Једноставно, осећам да и даље постоји простор за напредак у мојој игри, заправо то је најузбудљивији део. Иако нисам више 'пилетина', и даље је преда мном веома, веома светла будућност", послала је поруку навијачима, али и конкуренцији, да се њен опроштај није приближио.

***

СЕРЕНА ВИЛИЈАМС

године: 36
висина: 175
ранг листа: 26
WТА титуле: 72
грен слем титуле: 23
Аустралијан опен: 2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015, 2017
Ролан Гарос: 2002, 2013, 2015
Вимблдон: 2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016
УС опен: 1999, 2002, 2008, 2012, 2013, 2014
Олимпијске игре: злато у синглу (Лондон 2012), три злата у дублу (Сиднеј 2004, Пекинг 2008, Лондон 2012)

***

Како би дошао што касније, Серена је кориговала стил игре и појачала изласке на мрежу са чим се њене противнице током прехтодне две недеље нису никако сналазиле. Американка је у полуфиналу освојила 24 поена из 28 излазака на мрежу, што је уз стандардно разорне ударце са основне линије и АТП сервис (забележен је и један од 194 на сат) потпуно разорило самопуздање Севастове.

Серена је освојила 11 од последњих 12 поена на мечу.

"Напорно сам радила на волејима. Освојила сам 'пар' турнира у дублу, тако да знам како да играм волеј", рекла је са осмехом.

"Једино је проблем био што сам на мрежу долазила само како бих се руковала".

Видећемо ко ће кога тешити када се легенда и сензација турнира буду нашле на мрежи под сводовима "Артур Еш" стадиона.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар