Јапан: Погинуло најмање 16 особа

Најмање 16 особа погинуло је у снажном земљотресу који је погодио најсјеверније међу највећим јапанским острвима, Хокаидо. То је најновији биланс природне катастрофе на чијем се удару нашао Јапан.

Свијет 07.09.2018 | 09:20
Јапан: Погинуло најмање 16 особа
У потрази за преживјелима, спасиоци лопатама, уз помоћ паса, претражују рушевине након што је јуче потрес јачине 6,7 степени изазвао десетине одрона у којима су срушене куће, а људи који су се у њима налазили затрпани.

У Ацуми, граду од око 4.600 становника, 26 особа се и даље воде као нестале, преноси АП. Званичници су јуче саопштили да је у земљотресу најмање 366 људи повријеђено, међу којима петоро озбиљно, док се око 30 особа воде као нестале.

Најмање 2.400 људи збринуто је у више од 300 евакуационих центара који су отворени на цијелом острву, пренијела је агенција Кјодо. Земљотрес, са епицентром у близини главног града провинције, Сапора, пробудио је становнике острва јуче у 03.08 по локалном времену.

Око три милиона домаћинстава остало је без струје, у најновијој у низу природних катастрофа које су задесиле Јапан, а премијер Шинзо Абе изјавио је да око половина погођених домаћинстава данас поново има струју.

– Прогнозирана је киша, што би могло да донесе нове одроне, па вас молим да и даље будете крајње опрезни – поручио је Абе.

Премијер Абе је јуче рекао да ће 25.000 војника и другог особља бити послато на Хокаидо како би помогли у спасилачким операцијама.

Снажан потрес је јуче паралисао пословне активности на острву, куће оставио без пијаће воде, зауставио железнички и авионски саобраћај, а поремећен је и телефонски саобраћај. Регионална влада је саопштила да ће воз ка главном граду те провинције, Сапору, данас поново саобраћати.

Регионални аеродром је, такође, данас поново у функцији након што је на стотине летова јуче отказано, што је директно погодило више од 40.000 путника.

Једина нуклеарна централа на Хокаиду, Томари, обуставила је јуче рад ради рутинских безбедносних провјера, а нуклеарни регулатори су саопштили да нема знакова абнормалне радијације.

Послије снажног земљотреса, у петрохемијском комплексу у Мурорану избио је пожар, али је врло брзо угашен. Јапанска метеоролошка агенција упозорила је на појаву земљотреса сличног интензитета до краја недјеље.

Како се наводи, јучерашњи потрес је од 1996. године први земљотрес на острву Хокаидо снажнији од шест степени.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

07.09.2018 07:44

Несто овакокао,али упола мање јацине,БиХ би рјесило све проблеме.

ОДГОВОРИТЕ