Велике силе јасне: Криви су агенти

Британска полиција објавила је нове информације у истрази тровања Скрипаљевих, представљајуц́и фотографије и имена двојице руских држављана који су наводно покушали да отрују Сергеја Скрипаља и његову ц́ерку Јулију.

Свијет 06.09.2018 | 18:24
Велике силе јасне: Криви су агенти
Француска, Њемачка, САД, Канада и Велика Британија издале су заједничко саопштење у којем се наводи да те земље подржавају закључке Лондона да су осумњичени за тровање Скрипаљевих агенти руске војне обавјештајне службе (ГРУ) и да је напад готово сигурно одобрен на високом нивоу.

"Ми, лидери Француске, Њемачке, Сједињених Америчких Држава, Канаде и Велике Британије, понављајуц́и своју озлојеђеност у вези са употребом нервног агенса, познатијег као ’новичок‘ 4. марта у Солсберију… Имамо пуно повјерење у британске процјене да су двојица осумњичених официри руске војне обавјештајне службе, познате као ГРУ, и да је ова операција готово сигурно одобрена на високом владином нивоу", наводи се у саопштењу.

У изјави се додаје и да ове земље позивају Русију да потпуно открије програм А-234 Организацији за забрану хемијског оружја.

"Узимамо у обзир британске резултате истраге, независну потвду ОЗХО (Организације за забрану хемијског оружја), да је за тровање Дон Стерџес и Чарлија Роулија употребљен исти хемијски неуротоксин као и за тровање Скрипаљевих. Позивамо Русију да у потпуности открије свој програм 'Новичок' за ОЗХО", наводи се у изјави.

У документу се наводи да стране позивају "све који имају информације о нападу са коришц́ењем отровне супстанце у Солсберију 4. марта, или Ејмсберију, да контактирају британске органе", додаје се у саопштењу.

Раније данас је британски министар за државну безбједност Бен Валис изјавио да предсједник Русије Владимир Путин "сноси велику одговорност" за тровање Скрипаљевих у Солсберију.

Коментаришуц́и оптужбе, портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков изразио је жаљење што је Лондон одбио да сарађује са Русијом у истрази о покушају убиства бившег руског обавјештајног агента Сергеја Скрипаља и поновио да је Русија спремна да сарађује са британским властима о овом случају ако оне то формално затраже.

Бивши пуковник Главне обавјештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ц́ерка Јулија отровани су 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон је саопштио да је у тровање умијешана Русија, што Москва категорички негира.   

Извор: Спутњик

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Горан

06.09.2018 16:32

Англосаксонска багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

А отисци

06.09.2018 18:52

А да ови понуде отиске прстију. Ил да лупетај по Њујорку.

Name

Срби су

06.09.2018 19:51

Нису Руси. Срби гарант. Они су Енглезима криви за све. А и краљица носи арапску крв.

Name

Ма јој

06.09.2018 16:51

Руси су као криви за све. ЗАПАД, ЕУ, НАТО, САД су злато. Ма сто серу... !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајдеее

06.09.2018 17:08

Маа немој,,неби то ,,браца руси,, хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грујо

06.09.2018 17:40

Да није тужно било би смијешно! На основу,НАЈВЈЕРОВАТНИЈИХ ДОКАЗА"" велики" диносе закључке који могу водити у свјетски рат!! Онда се цудимо препуцавању наших политичара!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срећа

06.09.2018 21:27

По свијет па вас нико висе не дозивљава!!! Кинези и Руси пишају по вама а остали вам се смију.

ОДГОВОРИТЕ