Дијалог о Косову: Шта каже ББЦ?

Уочи наставка дијалога Београда и Приштине, лондонски ББЦ оцјењује да је питање да ли ће евентуални договор бити историјски или би могао да покрене ратни сукоб.

Свијет 06.09.2018 | 16:35
Дијалог о Косову: Шта каже ББЦ?
ББЦ додаје да то зависи од тога кога питате.

Напомињући да спекулације указују да би оквирни договор могао да буде постигнут већ сутра у Бриселу, гдје ће се састати предсједник Србије Александар Вучић и косовски предсједник Хашим Тачи, овај медиј наводи да је идеја једноставна: три општине југа централне Србије (Прешево, Бујановац и Медвеђа) у којима, како се наводи, живе претежно етнички Албанци, придружиле би се Косову.

Заузврат, додаје се, Србија би поново успоставила потпуну контролу над општинама у сјеверном дијелу Косова, гдје живи већински српско становништво и од Албанаца их дели река Ибар, која пролази кроз срце Митровице.

Заговорници ове размјене територије сматрају, наводи ББЦ, да би размена територија потенцијално могла да оконча сукоб настао прије 10 година, када је Косово једнострано прогласило независност.

ББЦ преноси изјаву специјалисте за Балкан на Лондонској школи економије Џејмса Кер Линдзија који каже да промјене границе можда изгледају невјероватне, али и да многи то сматрају практичним рјешењем.

"Постизање споразума би отворило пут за потпуну нормализацију односа између Београда и Приштине и омогућило би Косову коначно да постане члан Уједињених нација", сматра Кер Линдзи.

ББЦ примјећује да је идеја о размјени територија, чим је дефинисана, изазвала реакцију с обзиром на то да је Западни Балкан прошао кроз период, како се наводи, утврђивања граница 90-тих, након распада бивше Југославије.

Подсјећа се да је у етничким сукобима тада погинуло више од 100.000 људи, а да су милиони расељени.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Паметном доста

06.09.2018 15:12

Ако додје до договора у шта сумњам о чему ће онда Вучић прицат ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјордје

06.09.2018 15:30

Смјешно ми је то,када спомиеу Медвеђу,а Срби у тој општини чине 66% дтановника а Албанци 28%...Срби у тој општини имају потпуну власт,почрвши од скупштине општине па до начелника општине..што се тиче Бујановца,ту Албанаца по задњем попису има 54% што се тиче комлет општине,а а Срба 34%, Рома 9% ...међутим,у граду Бујановцу Срба има 34%, Рома 33% а Албанаца 29%...Бујсновац има 25 мјесних заједница,а Албанци су већина у њих седам,у свим осталим МЗ Срби су већина значи њих 18 , а ни једна мјесна заједница није мултиетничка,сем града...значи и то је немогуће да се припоји...једино Прешево је цисто албанско,гдје их има 88%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауу

06.09.2018 16:18

Енглези тако не гледају Дјордје.Они желе тудју крв и ту је све дозвољено.Највеци крвници Енглези.