Штрајком радници траже плате

Радници бијељинског "Житопромета", предузећа чији је власник Слободан Павловић, и даље су у штрајку до испуњења захтјева. Траже да им се измире три плате и обезбиједе услови за рад.

Република Српска 06.09.2018 | 14:42
Штрајком радници траже плате
Незадовољство 200 радника "Житопромета" је кулминирало. Поручују - закон о раду је јасан - радници морају да добију плату, да им се уплате сви доприноси и остале обавезе.

Док се то не испуни, радници овог предузећа су у генералном штрајку, поручују из синдиката. Тврде да су досадашњи приједлози послодавца неприхватљиви, јер посљедња исплаћена плата била је за мај мјесец.

"Они су тражили да одложимо штрајк, али ми не пристајемо на то док не исплате плате", рекао је Предраг Зарић, предсједник Синдикалне организације а.д. "Житопромета".

"Ово је потпуно легалан штрајк. Људи су у страху, у паници. Мјесец дана нису радили, процес рада је потпуно обустављен и у понедјељак је стала и пекара. `Житопромет` је у генералном штрајку, ништа више не ради, сем чуварске службе", рекао је Александар Томић, предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбрене индустрије Републике Српске.

И пољопривредници су таоци оваквог стања у "Житопомету". Скоро 700 вагона преузете пшенице није плаћено, нити могу преузети пшеницу из силоса, јер су сви радници у штрајку.

"Поручујем пољопривредним произвођачима да је њихова пшеница сигурна у силосима, али да људи знају да смо ми у штрајку. Неко је погрешно покушао да усмјери пољопривреднике на раднике. Ја мислим да и радници и пољопривредници треба да траже одговор на једном мјесту", поручио је Предраг Зарић, предсједник Синдикалне организације а.д. "Житопромета".

Предсједник гранског синдиката Алекасандар Томић рекао је новинарима да је јутрос у "Житопромету" био састанак са помоћником министра пољопривреде Зораном Малетићем на којем је договорено да се упуте захтјеви послодавцу да се под хитно обезбиједе плате радницима.

Представници синдиката очекују већи притисак Владе Српске на већинског власника "Житопромета" Слободана Павловића да се не дозволи уништавање овог стратешког предузећа за Семберију и Републику Српску.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бошко Буха

06.09.2018 13:19

Томица Томић из Лопара је поштен човјек!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

арт

06.09.2018 13:55

Стецајни поступак куца на враца предузеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.09.2018 13:57

Нестало пара Павловићу, биће сачекајте мало док се конслутујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлазеца багро

06.09.2018 14:55

Унистите сто се јос унистити да.ОТЕТИ ЦЕМО ОД ВАС СВЕ СТО СТЕ ПОКРАЛИ И ГРАДИТИ ИСПОЦЕТКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

06.09.2018 15:41

Цуј Малетиц досао да спаси Зитопромет,нек врати паре ове дрзаве сто је покрао а то се односи и на остале Додиковце.