Најбољих 11 ван Крстајићевог списка - 370 утакмица!

Репрезентација Србије – 354! Кад су вам причали о подмлађивању репрезентације вероватно нисте ово очекивали.

Фудбал 07.09.2018 | 00:00
Најбољих 11 ван Крстајићевог списка - 370 утакмица!
Јавност је помало навијачки реаговала одмах пошто су Орлићи 2015. покорили планету на Новом Зеланду. Незадовољни резултатима тадашње А селекције одмах су по интернету кренуле приче како би за српски фудбал било боље кад би актуелну гарнитуру једноставно заменили младом репрезентацијом. У реалности неутемељен апел, наравно, сениорски фудбал ипак је сасвим други ниво, али ево три године касније добисмо и радикално подмлађену селекцију Орлова. Једини проблем? Није то баш био план колико последица лоших односа у и око репрезентације Србије.

Јер и лаику је јасно: Лука Миливојевић је играч за репрезентацију и то за стартну поставу. Матија Настасић је такође ту, барем да буде у ротацији. О Владимиру Стојковићу излишно је говорити, више од деценије неприкосновени је кључар српског гола. Бранислава Ивановића да не помињемо. Јесте премашио зенит каријере, али Србија нема и питање је када ће скоро имати таквог десног бека. А ипак нико од њих  није се нашао на последњем списку селектора Младена Крстајића. И далеко од тога да се списак ту завршава. У ствари, кад смо се разговора ради запитали ко све није ту, врло лако смо набројали стартних 11 који свакако не би били  јаки као Крстајићев тим, али би сигурно могли да поштено намуче Орлове.

Штавише, интересантан податак је да је наших најбољих 11 који неће играти против Литваније и Румуније на старту Лиге нације сакупило скори исти број утакмица за национални тим него свих 23 фудбалера које је Крстајићпозвао.

Конкретно: 370 мечева у тиму А репрезентације за оне који нису добили Крстајићево поверење, пре свега захваљујући рекордеру Браниславу Ивановићу и Владимиру Стојковићу. И округло 400 за цео Крстајићев тим са све 12 на клупи.

Ако бисмо извели Крстајићеву стартну поставу (чисто примера ради: Рајковић – Рукавина, Миленковић, Вуковић, Коларов – Матић – Милинковић-Савић, Љајић, Тадић, Костић – Митровић) стигли бисмо до бројке од 354 утакмица за Орлове.

И да не буде да смо “штеловали” бројке, ово би отприлике заиста могла да буде стартна постава Крстајића(можда би неко могао да замени Вуковића, Костића или кога већ, али то би суштински само смањило збир), док смо у најбољих 11 ван списка сврстали играче који су у 2018. години – рачунамо и пролећни део сезоне – највише показали. Нисмо их ређали по броју утакмица само како бисмо што више “насвирали” коначну бројку. Да смо то урадили у тим бисмо ставили, примера ради, и Лазара Марковића и Радосава Петровића и тако значајно повећали разлику у корист “прекобројних”.

Овако, изабрали смо следећи тим: Стојковић – Ивановић, Максимовић, Настасић, Тошић – Радоја, Миливојевић, Фејса – Брашанац, Сулејмани – Пешић.

На клупи би могли да буду поменути Марковић и Петровић, свакако Немања Гудељ, уз Јагоша Вуковића и Мијата Гаћиновића један од оних који нису путовали у Русији иако су имали и те какве заслуге за сам пласман на Мундијал, па и искусни Душан Баста и Немања Пејчиновић, некадашњи репрезентативци Иван Радовановић, Милош Јојић, Александар Катаи, Филип Ђуричић, Иван Обрадовић, Филип Младеновић, златни Орлић Марко Гајић... Допишите даље по вољи. Марка Грујића и Луку Јовића нисмо рачунали, јер су они због важности утакмица са Македонијом и Русијом враћени на У21 ниво. Нисмо бројали ни повређене играче попут Зорана Тошића или Гаћиновића, који је испрва био на списку, али је због повреде отпао, мада је већ почео да – индивидуално додуше – тренира за Ајтнтрахт.

Симболично је и то што добар део играча који нису на Крстајићевом списку заступа познати менаџер Фали Рамадани, кога је селекторов асистент Милан Обрадовић оптужио за покушај пуча у националном тиму?! Наводно, Рамадани је покушавао да врбује играче других менаџера обећавајући им место у репрезентацији. А баш је Рамадани чини се изгубио највећи број играча у националном тиму: Настасића, Миливојевића, па и Гаћиновића и Јовића, мада они нису трајно прецртани. Од Рамаданијевих играча међу Орловима су Милош Вељковић, Адем Љајић и Филип Костић.

Како било, репрезентација је подмлађена. Силом прилика. Кад смо последњи пут то радили током мандата Синише Михајловића ништа нисмо добили. Ни резултат, ни основу за будућност, јер се Михајловићеви наследници нису много обазирали на његове дугорочне идеје. А велико је питање и да ли ће Крстајићеви наследници марити за мишљење актуелног селектора кад он буде отишао?

ПОЗВАНИ

ГОЛМАНИ

Предраг Рајковић        8
Марко Дмитровић        2
Никола Васиљевић         0

ОДБРАМБЕНИ ФУДБАЛЕРИ

Александар Коларов    79
Антонио Рукавина       49
Јагош Вуковић             8
Никола Миленковић      6
Урош Спајић                  5
Милош Вељковић           3
Милан Родић                1

ВЕЗИСТИ

Душан Тадић                56
Немања Матић            43
Адем Љајић                32
Филип Костић                 26
Андрија Живковић         11
Сергеј Милинковић Савић          7
Немања Максимовић             5
Немања Радоњић      5
Ненад Крстичић            4
Саша Лукић                   0

НАПАДАЧИ

Александар Митровић   40
Александар Пријовић     10

УКУПНО: 400

НЕПОЗВАНИ – ИДЕАЛНИХ 11

Владимир Стојковић      84
Бранислав Ивановић      105
Матија Настасић           27
Никола Максимовић     20
Душко Тошић                26
Немања Гудељ          22
Лука Миливојевић         39
Љубомир Фејса            23
Миралем Сулејмани      20
Дарко Брашанац           3
Александар Пешић         1

УКУПНО: 370

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар