УСО: Сјајни Ноле у 1/2-финалу! Слиједи Нишикори!

Новак прекинуо Милманов сан и заказао полуфинале с Нишикоријем! Српски тенисер Новак Ђоковић победио је Аустралијанца Џона Милмана са 3-0 и пласирао се у полуфинале УС Опена.  Није Новак Федерер! Стоп Милману, иде у полуфинале! Најбољи тенисер Србије без изгубљеног сета савладао Аустралијанца у четвртфиналу УС Опена. Наредни ривал Кеи Нишикори.  Нишикори после маратона и велике борбе елиминисао Чилића! Кеи Нишикори, најбољи тенисер Јапана, пласирао се у полуфинале УС опена, пошто је после пет сетова победио Марина Чилића.

Тенис 06.09.2018 | 09:15
УСО: Сјајни Ноле у 1/2-финалу! Слиједи Нишикори!
Ђоковић је добио 6:3, 6:4 и 6:4 при врло великој влажности ваздуха и упркос тешкоћама које је осећао током меча. Ово је српском играчу 11. узастопно полуфинале на "Флашинг медоузу".

Српски ас је одлично погађао форхенде, лоше бирао када ће одиграти дроп-шот и очајно користио брејк шансе којих је било "на тоне", али је и даље играо јако добро с обзиром на услове на терену.

Милман је некако споро ушао у меч, Ђоковић је ушао "петом брзином" и онда већ у другом гему са два фантастична форхенда успео да направи први брејк на мечу. 

Тај брејк ће се до краја сета испоставити довољним јер је Ђоковић без већих проблема чувао свој сервис, док је његов ривал константно имао потешкоћа да се сачува од брејк лоптица. 

Најзанимљвији гем у првом делу игре био је шести. Потрајао је петнаестак минута, наш играч је имао чак четири брејк шансе, није успео да их искористи па је Џон после доброг сервиса дочекао и грешку Ђоковића и наговестио проблеме за њега у наставку меча. 

Проблеми су дошли већ у гему у ком је Новак сервирао за освајање првог сета. Милман је уз много среће иза леђа вратио "балон" на основну линију и поље Ђоковића, српски тенисер смечује у мрежу и пружа брејк лопту ривалу.

Милман је није искористио, а Новак је освојио сет. У другом је било јасно да Србину опет сметају врућина и влажност. Испустио је нове четири брејк шансе у првом гему другог сета, да би се на 2:2 десила занимљива ситуација. 

Џон је тражио да иде у свлачионицу да се комплетно пресвуче јер се константно зноји, а после краће расправе, Ђоковић је насмејан сео на столицу, свестан да је и њему потребан предах. 

Све до 4:4 у том делу игре Ђоковић је имао 1 од 11 у искоришћеним брејк лоптама. Он је, чини се, лако долазио до брејк лоптица, али их никако није користио и да му тада Милман дуплом грешком није буквално поклонио брејк, други сет је лако могао да оде на страну Аустралијанца. 

Уместо тога, српски играч је повео са 2-0 у сетовима и већ у трећем гему последњег сета дочекао идентичан кикс Милмана. Аустралијанац дуплом грешком поклања брејк лопту, а онда аутом и брејк Србину за 2:1. 

Уследио је пад у игри Ђоковића који је резултовао враћањем брејка за 3:3 када је дуплу грешку у битном поену направио Новак. До тог тренутка је превише форсирао дроп-шотове, а "препород" се десио када је одлучио да напада Милмана слајсевима. 

Ниске лоптице нису годиле момку који воли да игра равно, Новак је тако себи намештао одличне позиције за напад и у деветом гему том тактиком прави нови брејк за 5:4. Рутински је одсервирао за победу и ново полуфинале последњег Гренд слема сезоне. 

У њему ће играти против Кеија Нишикорија, који је нешто пре поноћи савладао Марина Чилића после пет сетова. Ђоковић и Нишикори су се једном већ састајали у овој фази турнира, 2014. године када је Јапанац победио 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3. 

Правио је Ђоковић против Аустралијанца неке неочекиване, почетничке грешке, али добрим делом због тога што је имао проблем са желуцем. Тај лошији период имао је у другом сету, после сигурне игре и вођства од 1:0, када су очигледно кренули болови, а "ратник" Милман заиграо много прецизније, брже и слободније. На срећу, није Новак дозволио ривалу да дође до брејк прилике, док је он успео да искористи тек осму шансу у том периоду игре и направи кључни брејк, и то пошто је Милман направио дуплу сервис грешку.

Већ у наставку деловао је много боље. Рани брејк (3:1) омогућио му је да игра са мање нервозе, своју игру и ставио га у позицију да он, као и обично, буде тај који контролише ситуацију на терену. Ипак, деконцетрисала га је опомена судије због прекорачења времена за сервис, што је Милман искористио да направи преокрет (4:3). Ипак, Ђоковић је тада показао колико је велики борац и играч и ментално веома јак кад је најпотребније. Одмах је после пада кренуо у офанзиву, вратио противнику истом мером (5:4), а онда га већ у наредном гему у потпуности сломио.

"Ово је био изузетан тест, који је трајао готово три сата", рекао је Ђоковић прво после меча.

"Обезбедио сам полуфинале, али све честитке и Џону, јер је показао да је изузетан борац", додао је шести тенисер света.

Он је напоменуо да су поново велика врућина и влага задавале много проблема играчима на терену.

"Борио сам се пре свега са знојем и трудио сам се да пронађем начин да добијем овај меч. Било је веома тешко, услови су заиста били невероватни", рекао је Ђоковић и објаснио тренутак када је Милман, на своју руку, напустио терен у другом сету при резултату 2:2.

"Извинио ми се на мрежи, рекао је да се много презнојио и да мора да изађе ван стадиона да се пресвуче,а ја сам само рекао 'ок, ок'", испричао је Ђоковић и искористио прилику да се захвали публици у Њујорку, која је упркос тешким временским условима, али и томе да је меч завршен неколико минута пре поноћи, спортски бодрила њега и Аустралијанца.

Ђоковић ће у полуфиналу одмерити снаге са Кеијем Нишикоријем, који је у пет сетова надиграо Марина Чилића.

Ђоковићу и Јапанцу то ће бити 17. окршај у каријери, а српски ас има убедљиву предност – 14:2 у победама, од чега последње три ове године.

Нишикори после маратона и велике борбе елиминисао Чилића! Кеи Нишикори, најбољи тенисер Јапана, пласирао се у полуфинале УС опена, пошто је после пет сетова победио Марина Чилића.

Некада топ пет играчу света за тријумф било је потребно више од четири сата игре - 2:6, 6:4, 7:6 (5), 4:6, 6:4.

Нишикори ће у полуфиналу играти против бољег из сусрета између Новака Ђоковића и Џона Милмана, који ће на терен изаћи око три часа иза поноћи.

Чилић је играо добар тенис, али је имао превелике падове у игри који су трајали и неколико гемова. Управо ће га концентрација коштати победе и пласмана међу четири најбоља тенисера. 

Нишикори ушао је доста успавано у меч, док је на другој страни хрватски тенисер био 100 одсто фокусиран. Такав приступ игри му је донео први сет 6:2. 

Други период игре испоставиће као кључан, односно пратиће Марина током целог дуела. Хрват је повео са 4:2 и имао је прилику да полако реши дуел јер би се Нишикори тешко вратио из 0-2.

Јапанац се пробудио средином другог сета, а Чилић је кренуо много да греши. Седми тенисер света поклонио је гем Нишикорију који је од тог тренутка кренуо у велику серију. 

Кеи долази до изједначења 4:4, а онда поново одузима поново сервис Хрвату и долази до изједначења у сетовима, 1-1. 

Деветнаести тенисер света наставља са одличном серијом и током трећег сета, прави брејк и Марин се налазио у веома црној серији. Њу је успео да прекине брзо, али је и даље заостајао у трећем периоду игре. 

Чилић се потпуно враћа у осмом гему и доноси неизвесност. До краја сета су обојица држали сервисе и победника је одлучио тај-брејк. У 13. гему Чили се "самоубио", пошто је много грешио, Јапанац је то искористио и дошао до вођства од 2-1.

Чинило се да Нишикори потпуно преокреће дуел, али само на кратко. Марин је био константан током четвртог периода игре, док је Јапанац поново попустио. 

Чилић је први дошао до брејка и успешно га је држао до краја сета. Играо је боље Хрват, али је опет имао црне периоде, па се није могло претпоставити шта ће се десити у петом сету. 

Пет сет је огледало целог меча. Нишикори је био константнији, мање је грешио, али му је опет Марин "дувао за вратом". Јапанац имао је брејк предности, међутим Чилић се поново вратио из "мртвих". 

Нишикорија није омело што се Марин вратио у меч, штавише успео је да му поново одузме сервис и тако дође до велике победе. 

Киз савладала Суарес-Наваро, следи дуел с Осаком. Америчка тенисерка Медисон Киз пласирала се у полуфинале УС Опена победом над Шпанкињом Карлом Суарес Наваро са 2-0.

Киз је за нешто мање од сат и по времена славила 6:4, 6:3.

Американка је током меча играла врло агресивно и диктирала темпо или винерима, или грешкама. И једних и других је имала више од своје противнице.

Освојила је 22 директна поена (Карла 10), а један од детаља који су направили разлику био је и тај што је одбранила обе брејк лопте које су се указале њеној противници. Суарес-Наваро је на другој страни губила битне поене, па је тако у првом сету капитулирала у десетом гему, а Киз је брејком завршила сет. 

У другом је егал био до 2:2 када Киз осваја два гема у низу. Умало је потом поклонила брејк ривалки у последњем гему меча дуплом грешком, али се брзо спасла и другу меч лопту претворила у карту за полуфинале. 

Киз ће у полуфиналу играти против Наоми Осаке која је била боља од Лесије Цуренко са 2-0.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар