За добар ''селфи'' спремни на све

Зарад добре фотографије и селфија клинци се пењу на терасе, високе ограде, ограде са шиљцима, возе бицикл спуштајући се низ степенице, улазе у бунаре, рупе, каче се на трамваје, пењу се на вагоне и том приликом често зараде крајње озбиљне повреде опасне по живот, а неки, нажалост, и изгубе живот.  

Свијет 05.09.2018 | 17:31
За добар ''селфи'' спремни на све
Њихово сулудо понашање је узело маха, упозоравају стручњаци.

Тако је у недјељу жеља за “добром” фотографијом умало коштала живота Ивону К. (14) из Лучана, када је на жељезничкој станици у Пожеги задобила тешке повреде опасне по живот приликом покушаја да се попне на теретни вагон. Тада ју је ударила струја из контактне мреже у којој је напон 25.000 волти.

Како је објављено, дјевојчица је сада стабилно, али је неизвјесно колико ће трајати њено лијечење.

– То је страшно, масовно страдају, а да тога нису ни свјесни. Имао сам разних случајева, рецимо, дјевојчица која је узјахала коња се сликала, али се окренула уназад. Коњ је осјетио да нешто није у реду и ритнуо се, а она је добила напрснуће два ребра. Међутим, њој је тај снимак био важнији и она је толико била поносна. Скачу са неких стијена у плитку воду, да се човјек најежи – наводи др Милићевић, а преноси Курир.

Према његовим ријечима, дјеца долазе са разним повредама, ту су опекотине, уганућа, као и разни преломи.

– Пењу се на ограде са шиљцима, на ограде амбасаде па чекају да дође обезбјеђење по њих и то снимају, на зграде, терасе, вагоне, возове, пале ватру, гутају дим… Једна дјевојчица је села у канту, а другари су је пуштали низ бунар, један дјечак је на грудима запалио ватру и ударао себе да је угаси – присјећа се примјера с којима се сусретао др Милићевић и наставља:

– Имао сам и случај да је дјевојка стављала кактус у уста како би се сликала, дечка који се качио на трамвај. Једна се сликала док је возила бицикл по неким степеницама, пала је и зарадила прелом базе лобање. Не могу да вјерујем да је нешто што ће побудити пажњу на друштвеним мрежама битније од живота и здравља. Свакодневно ризикују животе због слике – наводи он.

Пластични хирург Универзитетске дјечје клинике у Тиршовој др Бранислав Трифуновић каже да млади због добре слике долазе на разне идеје које су потпуно сумануте и против здравог разума:

– Није селфи сам по себи опасан, али јесте ако доведеш свој живот у опасност да би направио добру слику или да би се показао пред друштвом – објашњава он.

Ако немаш селфи, онда не постојиш!

Психијатар др Ивица Младеновић сматра да је неопходно да се родитељи више ангажују, али и дјеци пружити што више информација о опасностима интернета и чињеници да селфи не представља главни аспект живота:


– Данас је бити на интернету практично императив. Ако те нема, онда не постојиш, што значи да мора да постоји и селфи. Дјеца су под великим ризиком из неколико разлога. Незрели су, немају довољно вјештине и искуства и самим тим не знају које опасности вребају. С друге стране, њихове границе практично не постоје, што значи да ако нема одраслих да им поставе те границе, онда ће они упадати у разне невоље. 

Суманути тренд хара широм свијета

2014.

Јапан – Послије ерупције вулкана Онтаке у рукама планинара пронађени су мобилни телефони. Ерупција је усмртила 57 особа, а у телефонима су пронађене њихове фотографије лаве и пепела.

Италија – Дјевојчица (16) погинула је када се помоћу канапа спуштала низ стијену 18 метара, покушавајући да направи селфи

2015.

Русија – Тинејџерка (17) погинула је кад јој је пукао конопац на ком је висила с деветог спрата зграде покушавајући да се слика.

Србија – Мушкарац (22) погинуо је када га је ударио брзи воз с којим је покушао да се трка у близини Сремске Митровице, покушавајући да дочара сцену из свог омиљеног филма “Лајање на звијезде”.

Пакистан – Дечак (15) правио је селфи с пластичним пиштољем упереним у полицију, полиција није знала да је пиштољ лажан, па га је убила.

2017.

Индија – 48 људи је повређено док су правили селфи испред пекаре коју је гутао пожар.

Индија – Мушкарца (30) насмрт је изгазио слон док је покушавао да се слика с њим.

Шри Ланка – Мушкарац је погинуо, а жена задобила тешке повреде када су правили свадбене фотографије на жељезничкој станици. Игнорисали су упозорења и наставили са сликањем кад је наишао воз.

Извор: Курир

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Е децо, децо

06.09.2018 22:48

Ко вас има и ко вас нема.

ОДГОВОРИТЕ