Прича: Ђоковић - Надал и Изнер - Мау никад више?!

После УС опена, и Аустралијан опен и Вимблдон близу су одлуке да промене једно од најконтроверзнијих правила у тенису. Људи из Ролан Гароса за сада се не изјашњавају.

Тенис 06.09.2018 | 22:45
Прича: Ђоковић - Надал и Изнер - Мау никад више?!
Да су се у незаборавном дуелу четвтфинала састали било у Мелбурну, било у Паризу, било у Лондону, (1) Рафаел Надал и (9) Доминик Тим не би при резултату 6:6 у петом сету заиграли "на све или ништа" у тај-брејку и десетак минута касније окончали скоро пет сати дугу драму на "Артур Еш" стадиону у Њујорку.

Још 2016. године организатори УС опена "преломили су" и одлучили да убудуће неће бити потребна два гема предности у петом сету за пролазак даље, већ да ће одлучивати тај-брејк - што се и догодило ове среде ујутру у сензационалном дуелу Шпанца и Аустријанца у борби за полуфинале.

На остала три грен слема, међутим, остало је на снази древно правило према ком тај-брејк може да одлучи сваки осим петог сета, а управо то био је повод за неке од најдужих тениских дуела свих времена који су трајали два, понекад и три дана.

Испоставило се, ипак, да су Американци натерали организаторе још два грен слем турнира да отворе дискусију о промени правила - могуће је да ће до почетка наредне сезоне тај-брејк петог сета бити уведен и на Аустралијан опену, и на Вимблдону, док се Ролан Гарос о овој теми није још изјаснио.

Уколико би у наредном периоду ова значајна промена била установљена на сва четири грен слема, постало би практично немогуће поништити актуелне рекорде у трајању професионалног тениског меча, а два се издвајају у том смислу: 

а) дуел 1. кола Вимблдона из 2010, као најдужи дуел свих времена;
б) финале Аустралијан опена из 2012, као најдуже грен слем финале икада;

Ипак, нису окршаји Џона Изнера и Николе Мауа из Лондона, односно Новака Ђоковића и Рафаела Надала из Мелбурна навели светску тениску јавност да ову стару иницијативу држе месецима у фокусу, већ полуфинале претходног Вимблдона које је трајало шест сати и 35 минута и у ком је победник био недостјан ривал Ђоковићу у великом финалу.

Расправа у коју су се укључила најпознатија имена светског тениса, рачунајући актуелне и бивше играче, тренере, ТВ коментаторе, новинаре и директоре турнира, започета је након што је Изнер био актер још једног "тениског маратона" на Вимблдону, али у полуфиналу у ком је после 99 одиграних гемова изгубио од Кевина Андерсона резултатом 4:6, 7:6 (7:5), 7:6 (11:9), 4:6, 24:26.

Јужноафриканац је два дана касније доживео лаган пораз од Ђоковића резултатом 2:6, 2:6, 6:7 (3:6), што је за британске медије био повод да покрену јавну расправу о промени једног од најстаријих и најконтроверзнијх грен слем правила.

Званичник Вимблдона изјавио је агенцији Ројтерс да се у Свеенглеском клубу прикупљају искуства са УС опена и разматра промена правила на предстојећем редовном заседању, док су Аустралијанци у свом саопштењу чак наговестили исход дебате коментаром "да подржавају ставове бројних тениских имена која су током турнира у Њујорку позитивно говорила о дуго чеканој промени правила".

Французи се, за сада, нису јавно изјашњавали, али је могуће да ће се неко из Париза обратити јавности када ове недеље у Њујорку буде одржан састанак челних људи сва четири "мејџора".

Заговорници ове промене у први план стављају могуће озбиљне последице за здравље играча у ситуацијама када мечеви тог интензитета уђу у пети, шести, седми или који већ сат борбе.

Грен слем турнири одржавају се у организацији ИТФ, али је и ова организација дужна да о промени правила разговара са Удружењем играча АТП тура чији је актуелни председник наш ас, Ђоковић.

"Мислим да на Вимблдону озбиљно разматрају, очигледно је има неколико разлога 'за' и 'против', али колико чујем разговара се о томе. Биће интересантно видети шта ће бити исход, можда већ од Аустралије… Бројни спортови мењају своје формате, можда је тренутак да и тениски мечеви на три добијена сета дођу на ред, такође. Не би требало да чуди уколико ускоро тај-брејк петог сета постане стандард", рекао је један од Ђоковићевих најближих сарадника у Удружењу играча, али и актер неких од најдужих мечева, Андерсон.

Џуди Мареј, мајка Ендија и Џејмија Мареја, често добија простор у британским медијима да изнесе мишљења о разним темама, а о овој је имала занимљив предлог - игру на два добијена на грен слемовима, без тај-брејка у трећем сету.

"Ја сам за прелазак на три добијена уз 'пун' трећи сет", рекла је.

Њен млађи син, Џејми, један од најбољих дубл играча на свету, рекао је да обожава тај-брејкове петог сета.

"Мислим да је тениски меч ионако предугачак. Ако нисте решили питање ко је бољи до 6:6 у петом сету… тада је и играчима и навијачима и ТВ публици већ доста тениса. Тај-брејк је довољан у тим ситуацијама, ствари више неће измицати контроли и реметити распоред комплетног турнира. Ни играчи неће долазити у ситуацију да већ знају да немају шансе у следећој рунди", рекао је Мареј.

Полуфинале Вимблдона између двојице фантастичних сервера, Андерсона и Изнера, довело је и састанка на ком ће, можда, заувек бити завршено са "маратонима" који су прекидани због мрака и настављани дан касније. 

Ако се то догоди, ова два рекорда вероватно никада више неће бити оборена: 

најдужи тениски меч свих времена (11 сати, 5 минута)

(23) Џон Изнер - (Q) Никола Мау 6:4, 3:6, 6:7 (7:9), 7:6 (7:3), 70:68

најдуже грен слем финале свих времена (5 сати, 53 минута)

(1) Новак Ђоковић - (2) Рафаел Надал 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5

"Вечни меч" између Изнера и Мауа на Вимблдону, одигран пре осам година, почео је у уторак и био завршен скоро 47 сати касније.

Американац и Француз почели су у уторак, 22. јуна 2010. године, у 18.13 по локалном времену на Терену 18. Дуел је први пут прекинут због мрака у 21.07, после два сата и 54 минута, након што је Изнер резултатом 7:3 у тај-брејку изједначио на 2:2. Наредног дана меч је почео у 14.05 и други пут прекинут у 21.09 исте вечери при резултату 59:59 у петом сету, односно девет часова и 58 минута непрекидне борбе.

До тог дана, најдужи меч свих времена био је онај из Дејвис купа 1973, у ком је амерички дубл Стен Смит/Ерик Ван Дилен савладао Патрисија Корнеха и Џејмија Филола из Чилеа резултатом 7:9, 37:39, 8:6, 6:1, 6:3 за 122 гема укупно.

Још у 17.45 у среду поподне констатовано је да је у току најдужи тениски меч икада, завршен у четвртак након што су увелико измучени такмичари наставили у 15.40, а дефинитивно стали у 16.47 после 11 часова и пет минута гладијаторске борбе током које су одиграна 183 гема. Збирно, резултат у гемовима износио је 92:91 за двометраша из Тексаса, мада је поражени освојио солидно већи број поена - 478:502.

После епског дуела у ком је одсервирано 216 асова (113:103), и у ком је само пети сет трајао осам сати и 11 минута, Изнер је у петак био у прилици тек да статира у дуелу 2. кола са холандским тенисером Тимом де Бакером - 0:6, 3:6, 2:6.

За овај меч везана је још једна занимљивост, а тицала се семафора на Терену 18 на ком је технички партнер Вимблдона, компанија ИБМ, програмирала максималан могући резултат од 47:47 у петом сету. То је изазвало прекид дуела и паузу у среду поподне, јер је требало одлучити како ће резултат даље бити мерен, па је семафор ресетован и настављено је од 0:0, а превид је исправљен у току ноћи када је софтвер "апдејтован" и био у могућности да рачуна до 99:99.

Онлине портал најстаријег грен слема на свету издржао је до резултата 50:50 у петом сету, када је и сам "забаговао".

Грен слем историја дуга је 130 и "кусур" година, али ниједно финале није трајало као оно одиграно 29. јануара 2012. на "Род Лејвер арени" у Мелбурну у ком су се састали велики ривали, Ђоковић и Надал.

У том тренутку први и други играч света "истребљивали су" један другог скоро шест сати, а завршено је победом Србина који је тако успео први пут у каријери да одбрани неки грен слем трофеј.

Било је пре и после тога дужих мечева на "мејџорима", али не и финала, мада треба напоменути и да је интензитет тениса те ноћи у Мелбурну био импресиван и да су двојица великих шампиона током церемоније доделе пехара углавном стајала погнута, наслоњена на сопствена колена.

Ђоковић је био осетно бољи по броју освојених поена - 193:176, али су ипак пресудне биле нијансе у неколико кључних поена у финишу четвртог и петог сета. Новак је два дана раније водио четири часа и 50 минута дугу битку са још једним архи-ривалом, Марејем, што значи да је у 48 сати провео на терену скоро 11 сати борећи се са неким од најбољих тенисера свих времена.

До тада, најдуже грен слем финале икада било је оно са УС опена из 1988. године, у ком су се састали Матс Виландер и Иван Лендл - 6:4, 4:6, 6:3, 5:7, 6:4.

Изгледа да ће ови рекорди остати на снази довека...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар