Млади научници одлазе из БиХ

Наука у БиХ је неправедно запостављена. Скупа јесте, али се у свим временима вишеструко исплати. Иностраним владама исплати се да улажу у наше најбоље студенте, јер углавном остају у земљама, гдје су се и школовали, преноси Н1. Ријетки, који остају овдје, за свој научни рад углавном дижу кредите.

Република Српска 04.09.2018 | 21:40
Млади научници одлазе из БиХ
Чистом десетком завршила је Технолошки факултет у Бањалуци. Као најбољи студент у историји факултета Николина Макивић је добила Златну значку Николе Тесле, али не и посао. Нико у БиХ није био спреман да овог дипломираног технолога прими у окриље своје фирме или компаније.

Дјелимично рјешење проблема стигло је од Владе Руске Федерације. Стипендирали су Николин одлазак у Москву да би учила језик. У том периоду стигла је у понуда са бањалучког факултета да одради приправнички – али било је касно. Влада Француске већ је издвојила средства за мастер програм из физичке хемије за нанонауку на престижном Парис Дудо универзитету.

"Уколико вас тамо препознају као таленат онда и улажу у вас, што овдје није баш случај", прича Николина Макивић.

На Сорбони је наставила и докторске студије. Укључена је у области производње и унапређења батерија, а пројекат на којем ради тренутно кошта 100.000 евра.

"Веома  волим своју земљу и вољела бих да се једног тренутка створе услови да могу да се вратим, али кад год сам нешто покушала била сам заустављена и то ме јако боли. Такође, сад током докторских студија немам никакву подршку из Босне и Херцеговине", открива она.

Подршка је још мања када су у питању друштвене науке. Парадоксално, али највеће препреке су однос друштва, тврди професор политичких наука Владе Симовић.

"Код нас у друштву постоји једна одредница, када хоћете некоме да кажете да је мање вриједан онда му каже - ма ти филозофираш. Неко ко мисли, ко промишља, ко се бави филозофијом, социологијом, новинарством, књижевношћу, лингвистиком за нас је нешто лијево, неко пискарало које је бесмислено", поентира Симовић.

Кредитно задужење родитеља био је извор прихода Симовићу да заврши докторске студије на Факултету политичких наука у Београду.

"Мали број људи може да подигне кредите за своју дјецу и то је трагедија. Ми као друштво морамо да направимо систем да се врати оно што је некада било, а то је да су свој дуг друштву враћали успјешни појединци тако што су оснивали успјешне фондације", истиче Симовић.

Симовић подсјећа да су неписмени или полуписмени богати трговци почетком 20. вијека издвајали средства за оснивање "Просвјете", "Препорода" и "Напретка" да би се умна омладина из БиХ школовала на престижним бечким факултетима.

(БН/Н1) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ро

04.09.2018 20:03

Иду полуписмени у Њемачку а да не иду паметни људи.Каква је то вијест.Осташе газде набилдане и неписмене газдарице па нека раде мало и они.Прошло вријеме за 500 км да Вам неко ради.Што каже стари народ И ВАШЕ ЈЕ ИСПРДИЛО.Већ сам непуну годину а имам ауто,стан и СВИ раде.Газде нормалне а не ови ( тамо ) све чобан до чобана.НЕ ВРАЋАМ СЕ НИКАД У ЈАД И БИЈЕДУ.Ето Вам ваша РС па уживајте ко ће за кога гласати.Све смрад до смрада.Жао ми је ал је све тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бахри

04.09.2018 20:07

Николина је у заблуди назалост као и многи остали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

04.09.2018 21:07

Потпуно разумијем Николину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретно Николина

04.09.2018 21:17

Како реце Додо неки дан, мозес бити најбољи судент, то ти не помазе, само политика то је за њега бизнис и сверц. Николина зелим ти најбоље, ови наси сверцери и луди политицари немају појма ста ти и теби слицни знаце за насу земљу. Али ето и да добијес овдје посао, мозда би зарадјивала 12-15 хиљада у години, а у Њемацкој или Француској најмање 60 хиљада еура у години.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

04.09.2018 21:48

Ја морам да поцнем залосни смо ми. послије 40 година у Сиеменсу сад сам у пензији и висе сам у њемацкој него у СР, Иимао сам висе среце него памети, посла је било као и данас на сваком мјесту али не могу да вјерујем да се код нас и писе и тумаци не истина како изаберете такве људе???? нијемци се свакодневно са правом хвале како и колико извозе. Нико не спомиње од куда Хрватској толико новацо сто им није није одстампали Марсали Тито а ни Тудјман? да се граде индустриске зоне са имена великих фирми. Наса влада са свим савјетницима је брука и срамота ад се сав свијет одрице изградње Тхермоелектрана а ми имамо воде вјетра и сунца дјабе и изобиљу, Гдје су струцњаци за хладњаце, наводњавање, пољепривреду а само мицемо и мицемо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре гасарбеитер

05.09.2018 07:35

Нигдје у свијету нема такве природне љепоте и потенцијала да се развије привреда као код нас. Али ста ми моземо када нас предсједник хода од сатора до сатора будалесе и јос говори студентима да то није ниста, само политика је велики бизнис. Он овакве као Николина тјера од куце, а на западу це је прихватити расирених руку. У праву сте залосно је све то. Воде на све стране, јој које је то богаство, а неки градови немају довољно воде у љетним данима.Политицари су унајмили нас као највеце слуге, а ми сутимо и трпимо.

Name

Линда

05.09.2018 03:39

Немој ни говорити да си тако паметна . иди из те јебене дрзаве ту никад нецес успјети .Они незеле паметне . " Такве они убијају"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тита ми!

05.09.2018 07:32

Ако којим слуцајем осјете да си супериорнија од њих , тек онда нема напретка! Сретно , најбоље рјесење ици из ове сиромасне земље.Овдје људи једва презивљавају.Ко јос размисља о некаквим " капацитетима'?

Name

Цвијета Ј.

05.09.2018 05:19

Браво Николина за постигнуте резултате, а образовања никад доста...врсни науцници требају цијелом свијету; моци цес се вратити и примијенити стецено знање тамо гдје је дуса остала ако позелис... Само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Испаштамо

05.09.2018 06:57

Некад су се школовали у Бечу и враћали својој кући, породици, а сад више нико не жели да се враћа. Људи су постали сналажљивији него што су то некад имали прилику бити, раде оно што је најбоље за себе и претрпе тужна осјећања, боре се са носталгијом уз тешку муку, али остају у туђој земљи, под туђим небом јер знају да овдје под нашим небеским сводом нема тих могућности које се пружају негдје вани. Одавде ко не оде и не види вани како људи раде, истражују, како праве програме и долазе до нових сазнања, чињеница, па тај и не зна шта је све пропустио. Овдје и они који раде не дозвољавајући да поред њих други пусти корјен, да се развија, расте! За све имате своје мишљење, за све примједбу, а сами не знате ни показати ни извести активности о којима пишете у својим докторатима, књигама, не знате пренијети знање!!! Доћи ће дан када ћете слати возача по радника да иде на посао! Неће бити ни оних који улицу мету јер не поштујемо људски живот, а камоли неког научника. Жалосно, али истинито.

ОДГОВОРИТЕ