Донаторска вече за обнову конака

Хуманитарац Војкан Крстић из Београда и начелник Спасилачког центра Србије Војкан Крстић оргнанизовао је синоћ донаторско вече за обнову у пожару страдалог трећег спрата конака манастира Светог Николе у Добрунској Ријеци.

Република Српска 03.09.2018 | 15:37
Донаторска вече за обнову конака
Одзив дародавалаца био је велики и на овој хуманитарној акцији је прикупљено 25.000 КМ , што ће, како је речено, бити довољно да се покрије конак јер је дрвена кровна конструкција већ урађена.

Игуман манастира у Добрунској Ријеци архимандрит Јован Гардовић је оцијенио да је ово један диван гест људи које је он сусретао у неким другим ситуацијама као што су сабори, свадбе и друга весеља.

"Они су на неки начин овом тужном призиву одазвали да помогну чиме показују колико воле цркву и српски народ у цјелини", рекао је Гардовић.

Он каже да монаштву не треба помоћ али је затребала манастиру који је постао центар за окупљање омладине која је у њему нашла одговор на многа животна питања и преображај њихове душе.

"Свима је стало да се конак што прије обнови како би се у њега вратио онај живот прије пожара", закључио је Гардовић.

Свештеник Рајко Цвјетковић је истакао да је овај скуп показао како се људи одазову кад треба помоћи у невољи.



"Тим се показује вјера и љубав, вјеру да заједно све можемо, а љубав да смо увијек једни уз друге и у вољи и невољи", додао је Цвјетковић.

Највећи лични прилог од 1.500 еВра дао је власник мотела "Панорама" из Међеђе Халил Гегић који је нагласио да је увијек помагао другим људма не гледјући на њихову националност и вјероисповјест.

"Одазвао сам се на Крстићев позив да помогнемо богомољу, а знам да би и он то исто учинио да је друга ситуација у питању", био је кратак Гегић.

Крстић је изразио задовољство одзивом грађана, предузећа и институција на хуманитарно вече и захвалио се свима што су учествовали у акцији прикупљања средстава за обнову манастирског конака.

"Ово је порука свим људима, свакој општини или граду како се прискаче у помоћ оном ко је у невољи. Ово је примјер да црква најбоље и у најискренијој намјери окупља Србе око себе и да јој они бескрајно вјерују", навео је Крстић.

Хуманитарац из Београда, организатор низа хуманитарних акција, каже да је сигурно одзиву допринио и велики интерес вјерника за манастир у Добрунској Ријеци, али и свјестран рад игумана Гардовића који је човјек из народа и уз свој народ у свакој прилици.

"Оволика помоћ вечерас сакупљена није само моје дјело већ свих оних који су дали прилоге и овом приликом али и прије донаторске вечери", објаснио је Крстић.

Трећи спрат манастирског конака у Добрунској Ријеци изгорио је у пожару 19.августа ове године.

(БН) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

краљ

03.09.2018 14:19

Свака цаст свим људима који помогосе обнову,без обзира на вјеру и нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халид

03.09.2018 17:49

Ово је добро,ако треба помоци обнову цркве сви требају помоци и муслимани,и католици и православци,ако треба помоци обнову дзамије сви требају помоци и православци,и католици и муслимани,ако треба помоци обнову катедрале сви требају помоци и муслимани и православци и католици.То је право постовање других конфесија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

03.09.2018 18:21

Дрзаву нам воде криминалци црква их подрзава народ се расељава бјези напуста огњиста а неко се назове хуманитарцем и купи паре за обнову или градње цркве.Онолике цркве и манастири на КиМ а србског народа нигдје гдје то води народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

03.09.2018 18:34

Крстицу свака ти цаст сто врацас веру у људе . Спојио си људе и који прицају и који не прицају. Спојио си Босњаке где је не могуце. За мене си прави господин и нека ти Бог врати само на здравље. Показао си свима нама да се морамо ујединити како би досли до циља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

03.09.2018 19:05

Децко је објаснио да га сви постујемо и ценимо. Било ко други да је направио не би скупио јер би испало да је политицки. Момак је неутралан политицки и зато је и било толико људи . Поздрав за тебе Крстицу,а оваквих рузних коментара це бити ,јер такви људи пису који немају осецај за зивот. Само настави .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покретац

03.09.2018 21:43

Дрзава је јака када има овакве људе у њој. Цовек је достигао једно велико постовање. Крстицу покретацу свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

видаковиц1610@гмаил.цом

27.11.2023 10:16

Свака цаст Халилу,цовек не гледа на националност..

ОДГОВОРИТЕ