Пожар "прогутао" бразилски музеј

Велики пожар који је у недјељу захватио 200 година стар Национални музеј у Рио де Јанеиру, један од најстаријих у Бразилу, вјероватно је уништио огроман број артефакта, од археолошких проналазака до историјских меморабилија.

Свијет 03.09.2018 | 09:37
Пожар "прогутао" бразилски музеј
Уништење зграде и колекција "непроцјењив је губитак за Бразил", рекао је у сапштењу предсједник Мицхел Темер.

"Данас је трагичан дан за Бразил. Двјесто година рада, истраживања и знања је изгубљено", додао је.

Засад нема података о тачним размјерама уништења, као ни о могућим жртвама или повријеђеним лицима.

Телевизијски снимци пожара, који је букнуо у недјељу након што је музеј затворен за посјетиоце, показују да је он измакао контроли током ноћи.

Пожар, чији узрок још није познат, почео је око 19:30 сати по локалном времену, односно нешто иза поноћи по средњоевропском.

Музеј је основан 1818. а у њему се налази неколико кључних колекција, укључиво египатску колекцију, грчко-римске артефакте, палеонтолошку колекцију у којој се налази и костур диносаура пронађен у регији Минас Гераис као и најстарији људски фосил пронађен у Бразилу.

Музеј укупно посједује више од 20 милиона вриједних предмета.

Потпредсједник те институције Луиз Дуарте рекао је за телевизију Глобо ТВ да је музеј годинама занемариван.

"Никад ништа нисмо добили од владе", казао је. "Недавно смо завршили договор с државном банком за развој БНДЕС о великој инвестицији, како бисмо коначно могли обновити палачу, и, иронично, како бисмо поставили нови планирани систем за заштиту од пожара".



(Вијести)

Коментари / 0

Оставите коментар