Незаконито слушали грађане

По налогу Тужилаштва Кантона Сарајево у петак и суботу изузета је документација из Федералне управе полиције (ФУП) због пријаве о незаконитом прислушкивању грађана БиХ, сазнаје Клиx. ба.

Босна и Херцеговина 03.09.2018 | 07:18
Незаконито слушали грађане
Активности се спроводе на основу пријаве коју је Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево доставио предсједник СДП-а БиХ и заступник у Заступничком дому Парламента Федерације БиХ Нермин Никшић.

У протеклом периоду правосудни органи саслушали су Никшића у својству свједока, али и бројне друге полицијске и државне службенике из Федералне управе полиције (ФУП). Наводно су неки од полицијских службеника признали да је у протеклом периоду било одређених нелогичности које се односе на посебне истражне радње, односно прислушкивање.

Тешке оптужбе
Документацију из ФУП-а по налогу Тужилаштва Кантона Сарајево изузели су полицијски службеници Министарства унутрашњих послова КС. Ову информацију потврдили су за Клиx.ба радници ФУП-а који су казали да су сатима давали изјаве у вези с активностима које се односе на прислушкивање у ФУП-у.

Никшић је оптужио и Тужилаштво БиХ, односно одређене тужиоце, да сарађују са ФУП-ом на незаконитим обавјештајним активностима ФУП-а информишући о свему Високи судско и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ, Уред дисциплинског тужиоца, Тужилаштво БиХ, Министарство унутрашњих послова ФБиХ, Управу полиције ФБиХ, Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево, Управу полиције КС, Независни одбор Парламента ФБиХ и Независни одбор Скупштине КС.

Ове институције је питао да ли им је познато како је директор Федералне управе полиције Драган Лукач формирао посебан истражни тим којим непосредно и неформално руководи полицијски службеник Вехбија Нумановић, а који се служи бројним незаконитостима како би осигурао наводне доказе о криминалним радњама особа чија је једина кривица што у конкретном случају припадају Социјалдемократској партији Босне и Херцеговине или се приватно познају са људима из СДП-а БиХ.

Незаконито дјеловање?

"Да ли Вам је познато да овај истражни тим по директном налогу Драгана Лукача и Вехбије Нумановића, потпуно незаконито додаје бројеве телефоне особа из СДПБиХ али и особа које немају никакве везе са СДП-ом, како би се они прислушкивали у оквиру истрага и посебних истражних радњи које проводи Федерална управа полиције, нпр. у вези са предметима убистава која су почињена још у ратном периоду или неких других предмета? Да ли Вам је познато да се исте ствари раде и против полицијских службеника који одбијају да проводе овакве незаконите наредбе и усмене налоге, а након што се ти исти полицијски службеници претходно дисциплински најстрожије кажњавају, деградирају и трпе бројне друге облике мобинга и психичког злостављања", питао је Никшић.

У пријави је навео и како има сазнања да је Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево одбило судјеловати у незаконитим радњама након чега је у тај поступак укључен тужилац из Тужилаштва БиХ. Своју пријаву закључио је ријечима како је свјестан да постоји јасна политичка позадина и заштита појединаца који су у ово укључени.

Овим поводом контактирали смо директора ФУП-а Драгана Лукача који нам је рекао да у ФУП-у никад нико није незаконито прислушкиван.

"То су дезинформације Нермина Никшића. ФУП је транспарентан у раду и отворен за сваку провјеру", казао је Лукач.

Лукача, који је овог мјесеца најавио повлачење с позиције директора ФУП-а, заступаће адвокат Суад Султанић.

(Независне/Клиx)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

брецало

03.09.2018 14:53

Ста су сазнали ниста сем на које контејнере иду сиромаси нека прислускују акира и остале криминалце и нека их хапсе да се мало одморимо од тих пробисвета висе

ОДГОВОРИТЕ