Незадовољство народа све веће

Опште стање у друштву у земљама Западног Балкана не може се оцијенити ни приближно као добро. То показују резултати истраживања по којима су најмање задовољни становници БиХ, док су Црногорци најзадовољнији.

Босна и Херцеговина 02.09.2018 | 20:03
Незадовољство народа све веће
Незадовољство грађана БиХ је тињајући проблем, проузрокован забринутошћу за егзистенцију и биолошки опстанак. А неправда која је дубока укоријењена у друштву, само га је увећавала.

''Незадовољан сам сваком неправдом. Могло би бити много боље, да они који брину да то буде боље распоређено, да сви имају оно основно што би требали''.

''Незапосленост највише, много је људи незапослено. Корупцијом, митом'', поручују грађани.

(НЕ)ЗАДОВОЉСТВО

Ни друге земље Западног Балкана не могу се похвалити задовољством грађана општим стањем у друштву. Ипак, према истраживању, Црногорци су најзадовољнији, док је тај осјећај најмање изражен код грађана БиХ. Због тога и не чуде дуги редови пред амбасадама. А огроман је број оних који су већ побјегли главом без обзира.

''Отишао сам из тог разлога што овдје не може да се нађе посао, имам дјецу,  незапослена су''.

''Радим у иностранству, Италија, Грчка, Хрватска, Црна Гора, нема гдје не радим. -Јесу ли људи тамо задвољнији? - Јесу сигурно, мирнији, сталоженији, задовољнији, иако је и у Црној Гори и Хрватској слично као овдје''.

''Сви ми који дођемо из Швајцарске, мислим да смо овдје задовољнији него тамо''.

''Мислим да се овдје тешко живи, али да људи не испољавају ту тежину. Сви имају лијепа аута, кафићи су пуни, сви пуше, пију кафу по ресторану, док ми то себи у Швајцарској не можемо приуштити. Ја одем у ресторан три пута годишње''.

Све је то привид, а прикривање проблема је склоност нашег народа, каже социолог Драго Вуковић.

''Имамо сиромаштво које прикривамо, а ови богати контрапродуктивно показују своје богатство и тиме изазивају јако незадовољство код грађана, код народа'', каже Вуковић. 

Иако је већ одавно сазрело вријеме за револуцију, бунт грађана је спорадичан и слаб. А нада да се нешто може промијенити ишчезава.

ПОТРЕБНО ОСВЕШТЕЊЕ

''Ја мислим да треба да прође неко вријеме сазријевања, освештења човјека. Зашто та велика народна енергија више не станује у народу? Кад питате људе јесу ли задовољни или нису, они сви кукају, а кад треба да као носиоци система и политичке воље да промијене нешто, они увијек гласају за исте'', истиче социолог Драго Вуковић.

НАВИКНУТИ НА КРИЗУ

Разочарање људи је сасвим разумљиво, међутим, забрињавајуће је да су људи изгубили вјеру да својом акцијом могу било шта промијенити. Дуг период кризе на свим пољима, каже Вуковић, доводи до веома опасног стања – да се навикавамо да живимо са кризом, а то властодржцима и одговара.



БН ТВ

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Горан

02.09.2018 18:17

Западна багра нас је довела до просјачког штапа, бомбардовањем, окупацијом санкцијама, једина нада је Република Српска, као држава српског народа и штит од муслиманског фундаментализма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

02.09.2018 18:26

Највисе нас до просјачког стапа доводи наса багра-

Name

ре горан

02.09.2018 18:34

Јесте, америка је наметнула овако велике плате паразитима, крадју дрзавних пара, непотизам итд. Ста је било са свабама после 2 свјетског рата, а види их сад. Код нас није и био неки разоран рат, људске зртве су највеца бол знам. Нико нама није крив сем нас самих Срба. Ето ти примјера Србије.

Name

момо

02.09.2018 18:34

јес јес свабе и талијани отесе нам омладину да иде тамо робовати,опустисе нам села и градови не дају нам да изградјујемо насу републику неце стране банке да финансирају изградњу и да се повецају примања а народ нема својих средсава да припомогне насем пресједнику како би сацуво републику од банкрота

Name

Ре

02.09.2018 18:37

Е јеси блентов свака ти цаст. Немој мислит да ти неце доци црни дани па цес р српску јести три пута на дан! По овакима никад напретка неце бити.

Name

Еко Електро

02.09.2018 18:42

Није западна Багра унистила ,Бобар,развојну,Ирб банку,посте, зељезнице,суме,воде српске. То су наси бандити са купљеним Дипломама и опраним мозгом.

Name

Драгоо

02.09.2018 18:43

Е мој Горане, магаре моје мало

Name

Сале

02.09.2018 18:57

па засто иде омладина кад је тако саврсено

Name

Глобал зитизен

02.09.2018 19:06

Ниси ти Горан ти си глуп а таквих је све мање.

Name

Ре Горан

02.09.2018 19:21

Горанееее, гдије ти је Момо, пробуди га пропустиће сендвич, видим ти свој поштено заради

Name

Ре Горан

02.09.2018 19:47

Код тебе Горане јос рат није стао гарант си из неке селендре гдје ни грснапа нема

Name

Ре Горан

02.09.2018 21:11

Решење је бити црвени кмер као ти и дежурањем на овом сајту зарадити бурек. Пријатно

Name

Будала као и ти

03.09.2018 02:44

Горане,горане.Јел ти то озбиљно?

Name

борац

03.09.2018 05:10

Цудо ниси рекао и први свјетски рат дали си ти био родјен и овог последњег рата имас добре уцитеље који правдају насу сопствену несрецу која лези у нама.

Name

ккк

03.09.2018 05:49

Пуно истине има у Горановим ријечима. Стоји и да сами морамо бити организованији и сви дати допринос за развој Републике Српске! Стране окупаторске силе не дозвољавају да се Република Српска развија и држе нас под пуном контролом. Једноставно не дозвољавају да сами креирамо своју будућност.

Name

Сократ

03.09.2018 08:13

А најстрасније од свега је насе незнање које од сваке греске ствара много тезе проблеме! Наде нема јер се из сваке ријеци насих водецих политицара назире то исто незнање. Са тим истима који нас воде у беспуце немамо будуцности!

Name

цаци

02.09.2018 18:32

Дзаба је бити незадовољан и кукати по славама, сахранама и слицним крканлуцима. Док се не изадје на улицу нема промјене. Власт се не предаје, власт се отима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цаци

02.09.2018 20:42

КАКВУ ПОЛИТИКУ ИМАМО У РС? Цијела умјетност политике састоји се из рационалног управљања над људским ирационалностима. Политика је рат без крвопролића, док је рат политика са крвопролићем. У добро уређеној држави сиромаштво је нешто чега се треба срамити. У лоше вођеној држави богатство је нешто чега се треба срамити. Зашто нам душмани овог свијета увијек кажу да нас бране од душмана?” СНСД се може надати да постоји само на кратко ту и тамо, а и тада уз упорабу најекстремнијег тероризма покушав опстати. Због овог разлога се тајно припрема за владавину кроз страх и закуцава ријеч ‘правда’ у главе полуобразованих маса као ексер тако да им опљачка њихов разум… и створи у њима мирну савјест за злу игру коју ће играти, да БИ ОПСТАО У СВОЈОЈ ФОТЕЉИ. Пратим добре постове и питам се:нема прљавих ботова да оповргну овакве постове. Или су ботови неписмени или НЕМАЈУ АРГУМЕНАТА ДА ОПЕРУ СВОГ ИСКВАРЕНОГ ШЕФА.

Name

ре

02.09.2018 21:00

а да ова власт не узима сваке године милијарду кредите мртви би на све стране лежали по улицама и селима. ти кредити којим се исплаћују оволико безобразбо висое буџетске плате од 1300КМ а индиректнои пензије су створили само неки првиид живота, а ми немамо ни привреди, ни државу ни економију, ни централну банку.

Name

февве

02.09.2018 18:48

Нас народ се искварио неце да ради како су увели донације после рата и увели висепартијски систем. То су кљуцни разлози. Посла има ко хоце радит и запет а не само цекат дзабане од дрзаве и преко странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А како НАРОД бити задовољан.............

02.09.2018 19:12

Корупција је друштвено негативна појава која представља најтежи облик привредног криминалитета. Карактеришу је: прикривеност, променљивост, мноштво појавних облика, широка распрострањеност и интернационализација, тешко доказивање у кривично процесном смислу, користољубивост, перфидност (лукавство) учинилаца, специфичан објекат који угрожава корупција, као што су законито функционисање државних и привредних институција и служби. Корупција је једна од најважнијих карактеристика организованог криминалитета која је директно повезана са органима власти. ПА ЗАР ТО НИЈЕ У ДОДИКОВОЈ "ПРЧЕВИНИ" коју својата као своју, а не примјећује СВОЈ НАРПД У ЦИЈЕЛОЈ РС. Прање новца је кроз историју одражавало конкретне друштвено-економске прилике и обављало се у свим земљама свијета, а до интернационализације ове криминалне активности довели су техничка достигнућа, те процеси глобализације и интернационализације финансијско-тржишног система. Оно у основи представља легализацију капитала стеченог криминалном дјелатношћу, а чине га финансијске трансакције ради прикривања стварног поријекла новца и других облика капитала на тржишту. ТО НЕПРЕСТАНО ИЗ ГОДИНЕ У ГОДИНУ РАДЕ ТЕГЕЛТИЈА И БИСА ПОД ПАЛИЦОМ ВЕЛИКОГ ШЕФА: новца се састоји у фалсификовању финансијске документације и манипулације у систему међубанкарских трансакција. Последњих година се значајно изражава у утајама пореза, илегалној трговини дрогама и оружјем, у организованој коцки, проституцији и рекету, као и процесима приватизације капитала у бившим социјалистичким земљама Источне Европе, те у организованим криминалним каналима на Западу. Термин прање новца настао је у САД, и то у вријеме забране точења алкохола, тзв. прохибиција, двадесетих година прошлог вијекаека. А МИ СМО У "ПРАЊУ НОВЦА" ПРЕВАЗИШЛИ И КОЛИЈЕВКУ ГДЈЕ ЈЕ НАСТАЛА ТА КУГА ЗА НАРОД. У РС највеће прање новца је од КОЦКАРНИЦА, СУМЉИВИХ ЛОКАЛА ГДЈЕ СЕ ДИЛА ДРОГА И ЦВАТЕ ПРОСТИТУЦИЈА. Све је то дозволила ова власт и њене ИНСТИТУЦИЈЕ, само да би се "ДОКОПЛА ПРЉАВОГ НОВЦА". Па тквих је "осам и по милиона разлога"...због којих је главом платио ДАВДИД. И РЕКЕТ је дјелатност организованог криминалитета која спада у домен насилничког криминалитета, јер омогућава приход криминалној организацији уз употребу силе или озбиљне претње. И ОВО ЈЕ У РС ЛГАЛИЗОВАНО. Ова дјелатност се састоји у томе што криминална организација нуди „услуге заштите“. одређеном лицу и одређује му суму новца коју мора да плати за наводно учињене услуге, које су пропраћене озбиљном претњом, а некада и силом, уколико такво лице одбије или намерава да одбије понуђене услуге криминалне организације. Када се одбије таква заштита, криминална организација приступа реализацији своје претње уз примену силе и других бруталних метода. ПА МОЖДА ЈЕ УПРАВО РЕКЕТ КОШТАО ДАВИДА ЊЕГОВОГ ЖИВОТА. Методе су веома драстичне и крећу се од оштећења до уништења имовине, разних видова малтретирања и напада, рањавања, па чак и убијања таквог лица или некога од чланова породице. УБИЈЕЂЕН САМ ДА ЈЕ ТО У БЛ "УХВАТИЛО" ВЕЛИКОГ МАХА. Зато су многи познати „босови“ криминалног подземља почели као рекеташи у својој средини, са једним пиштољем и наоружани дрскошћу. РС је над понором свог нестанка зато што поред наведених дјелатности, које се сматрају најраспрострањенијим или најбитнијим, организовани криминалитет се бави и низом других противзаконитих дјелатности. У том смислу, у остале делатности организованог криминалитета испољене у РС су:лихварење, одлагање опасних материја, лажна банкротства, компјутерски криминал, трговина оружјем, кријумчарење моторних возила, организована коцка и др. ПА ЗАР СВЕ ПОБРОЈАНО ВЕЛИКИ БАЈА СПРЕЧАВА. Не, напротив он у свему "АКТИВО" учествује и забрањује ИНСТИТУЦИЈАМА да дјелују по питању сузбијања свог. наведеног. НАСТАВИЛИ СЕ У ОВОМ ДУХУ РС ЈЕ У ПРОВАЛИЈИ ИЗ КОЈ НЕМА СПАСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре А КОМЕ ДАНАС ВЈЕРОВАТИ???????????????

02.09.2018 19:26

ОДЛИЧАН ПОСТ; ШИВА ИСТИНА И ПИТАЊЕ ДА ЛИ ДА ЛИ ВЈЕРОВАТИ ? И КОМЕ ВЈЕРОВАТИ? Као и ранијих година од Додика и Павића КУЛЕ И ГРАДОВИ. Обечања луда радовања? Конкретно питање за обојицу:А ШТА СТЕ ДО САДА РАДИЛИ И УРАДИО? КОНКРЕТНО: 1. Опстанак села немогуће је замислити без младих људи - села без младих нараштаја постепено се гасе, што је веома тужно. Крајње је време да се нешто учини, не само са повраћајем 70% од укупног улагању за инвестицију, него је потребно још много тога. Уколико се не схвати озбиљно овај проблем, много већем броју села прети опасност да остану празна.А ШТА СТЕ ПО ТОМ ПИТАЊУ УРАДИЛИ ОБАДВОЈИЦА? Младим људима који се одлуче да остану на селу ТИ И ТВОЈИ ИЗ СТРАНКЕ морали сте да пружите већу подршку. Потреба за подршком огледа се кроз додатно образовање о пољопривреди и кроз финансијску подршку у стопроцентном износу за набавку нове опреме. Млади који живе на селу су боље образовне структуре од својих родитеља и знају много више о пољопривреди и начину да се од ње може боље живети. ДА ЛИ СИ ПАВИЋУ ПО ОВОМ ПИТАЊУ ИЗДВОЈИО БАР 1КМ? 2. О проблематици запошљавања младих људи и настојањима да им се омогући проналажење адекватног запослења у властитој земљи те тако заустави масовно исељавање, говорило се само за изборе. ДА ЛИ СИ ТИ И ТВОЈА СТРАНКА јасно дефинисан систем како могу да започну свој бизнис. ДА ЛИ ТВОЈИ И БАЈНИ СТРУЧЊАЦИ У СТРАЦИ знају како се прави бизнис план, како се аплицира, долази до стартап кредита и било које помоћи државе. ЈЕСТЕ ЛИ ВИ У СТРАНЦИ ИКАДА организовали едукације, све врсте округлих столова да би младе научили да то раде сами, јер се у пракси показало да се после годину дана такве фирме гасе, јер немају знања. А МОГАО СИ ПАВИЋУ ПОМОЋИ НА ОВАЈ НАЧИН МЛАДИМА. 3. СТРАНКУ ТИ ВОДЕ ЉУДИ КОЈИ СУ СТАРИЈИ И ОД 50 и више година. А ови млади на слици и нису пуно млади. Неће бити у врху твоје странке већ ће бити твоји пиуни и адути "ДА У СТРАНЦИ ОДРАЂУЈУ ПОСЛОВЕ" који ти не можеш да стигнеш јер пуно састанчиш са коалицијом - смишљате како остати и даље на власт.И ДАЉЕ ТИ ЈЕ ДРАГА СТОЛУЦА. Па сада сами одлучимо да ли смијемо вјеровати и теби Павићу???????????

Name

Аки

02.09.2018 19:23

Ни гдје нема бољег зивота ко у рс,сву слободу имас сви који су у иностранству немају слободу само нервозу и не доцекају пензију и куца посо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ја

02.09.2018 19:49

Видили смо слободу назалост на младом Драгицевицу и овом новинару Бн телевизије права нема ста

Name

ре АКИ

02.09.2018 19:51

ОВДЈЕ БАС НЕМА НИККВОГ ЗИВОТА. У потпуности се слажем са претходним постом. Онај ко оде радити ван РС мора бити свјестан да иде у КАПИТАЛИСТИЧКО РОБОВЛАСНИЧКУ ЕВРОПУ. Тамо знају само да ИЗРАБЉУЈУ: Али се ипак тамо можезарадити и иоле живјети. А овде у РС НЕМА АМА БАШ никаквог рада, просперитета и будућег напретка

Name

министар

02.09.2018 19:35

Кад питате људе јесу ли задовољни или нису, они сви кукају, а кад треба да као носиоци система и политичке воље да промијене нешто, они увијек гласају за исте'', истиче социолог Драго Вуковић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МИНИСТАР

02.09.2018 20:12

Не треба нам мишљење социолога, већ МОАМО СВОЈОМ ГЛАВОМ БЕЗ ИККВОГ УПЛИВА И "КУПОВИНЕ ГЛАСОВА" одлучити ко је у овом тренутку најподобнији. Треба нам ПРОМЈНА, ако ни зашто друго онда ДА НЕ ГЛЕДАМО ЈЕДНЕ ТЕ ИСТЕ "ИСХРНДАНЕ" ФАЦЕ - не би могао набројати ко од тих фаца се није ОБОГАТИО И ОГРЕШИО О ОВАЈ ИЗВАРАНИ, ЗАЛУЂЕНИ, ИСПРЕПАДАНИ......НАРОД

Name

Усро си се сад а

02.09.2018 20:26

Само гласајте за додика И имацете пуне контенере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

03.09.2018 05:52

Предсједник Додик води искрену и поштену политику. Јасно је рекао који нам је циљ. Ако будемо стрпљиви и упорни врло брзо ћемо стићи до заданог циља, Независне Републике Српске!

Name

борац

03.09.2018 05:06

Па како сад то имамо три предсједника и министара као пола европе а не иде нам у цему је ствар.

ОДГОВОРИТЕ