Кога Меркелова жели на челу ЕУ?

Њемачка канцеларка Ангела Меркел подржала је тежње Манфреда Вебера да постане водећи кандидат Европске народне партије (ЕПП) на изборима за нови сазив Европског парламента идуће године, али он треба да савлада позамашне препреке да би постао нови предсједник Европске комисије.

Свијет 02.09.2018 | 12:30
Кога Меркелова жели на челу ЕУ?
Подршка Меркелове доводи овог 46-годишњег Баварца, који предводи ЕПП у Европском парламенту, у одличну позицију да постане главни кандидат паневропске групе десног центра, 8. новембра на партијском конгресу у Хелсинкију, наводи портал Политико.

Ниједан политичар ЕПП до сада није изразио намјеру да се кандидује, аки су фински премијер Александар Стуб и главни преговарач ЕУ за Брегзит, Мишел Барније, често помињани као потенцијални кандидати.

Према систему "шпиценкандидата" (главног кандидата), паневропске групе партија које се кандидују на изборима за ЕП бирају водеће кандидате који ће водити кампању широм континента.

Касније, једног од тих кандидата - највјероватније кандидата кога номинује група са највише освојених мјеста на изборима - требало би потом да одабере Европски савјет за предсједника Комисије.

Међутим, лидери влада ЕУ одбили су да тај систем безусловно подрже.

Иако је Меркелова дала благослов Веберу да постане "шпиценкандидат" ЕПП, наводи европски портал позивајући се на више конзервативних званичника, то не значи да га она подржава и као новог предсједника Комисије.

Њемачка канцеларка има двосмислен став у погледу процеса везаног за "шпиценкадидата" и њена стратегија у одабиру Вебера јесте да опције остану отворене, наводе неименовани званичници из њене странке.

Вебер је, иначе, високи званичник Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), баварске сестринске партије ЦДУ Ангеле Меркел.

Присталице га описују га као младог, популарног у партији, и некога ко ужива позитиван имиџ као градитељ коалиције.

Дајући му зелено светло, Меркелова избјегава потенцијални сукоб са ЦСУ уочи октобарских државних избора у Баварској, а себи даје више времена - можда док се не заврше избори ЕУ у мају - да донесе коначну одлуку о предсједнику Комисије, закључује Политико.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Па

02.09.2018 13:00

бице ГЕРМАНАЦ, сви то знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Можемо Нагађати!

02.09.2018 14:51

ја Мислим, да че се одлочити за украјинца .