Дачић: Сарајево спречава помак

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сматра да је позив предсједавајућег Савјета министара Дениса Звидића да БиХ и Србија потпишу споразум о границама у складу са налазом Бадинтерове комисије упућен с циљем да више одјекне у Републици Српској, него да има ефекта.

Србија 01.09.2018 | 11:04
Дачић: Сарајево спречава помак
"Звиздић нас позива да БиХ и Србија потпишу некакав уговор о границама, а Сарајево већ мјесецима кочи било какав помак око утврђивања граничне линије између БиХ и Србије", рекао је Дачић за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, зато је Звиздићева тобожња брига више срачуната на то да одјекне у Републици Српској, него што има ефекта у реалности.

Дачић је оцијенио да је симптоматично то што су се Звиздић и хрватски премијер Андреј Пленковић, свако из својих побуда, позвали на Бадинтерову комисију о непомјењивости граница бивших југословенских република.

Он је додао да хрватски премијер добро зна да налаз Батинтерове комисије подразумијева неповредивост републичких граница у бившој Југославији, тако да се не може примијенити на Косово.

Дачић је рекао и да је симптоматично што су Звиздић и Пленковић позвали се на Бадинтерову комисију послије доласка из Берлина, гдје су се одвојено срели са њемачким канцеларом Ангелом Меркел.

Професор међународног права Бојан Милисављевић сматра да је јасно да се у Сарајеву позивају на Бадинтера из страха од одвајања Републике Српске и очувања дејтонске БиХ, за коју је све очигледније да не функционише.

"Новости" у тексту наводе да је циљ готово синхронизованог "оживљавања" налаза Бадинтерове комисије да бивше југословенске републике остају у својим границама, који посљедњих дана "потежу" званичници у Сарајеву и Загребу, смиривање амбиција Републике Српске да се осамостали, ако Приштина и Београд постигну договор о разграничењу.

Извор: Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

x

01.09.2018 09:09

Дацо не с.ри паметнији си!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

01.09.2018 09:23

Јопет супља прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

01.09.2018 09:24

Дацицу не лупај ста има Сарајево са васим проблемом око Косова. БиХ није признала КиМ ако Додик додје у Сарајево онда це Сарајево да призна КиМ. Зато не трази проблема док не ријесите проблем који имате а то је КиМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У своје клусе

01.09.2018 09:29

И од тебе је превише ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хапy

01.09.2018 10:58

Цовјек који је био СЛобин потрцко несто паметује.него де ти нама једну запјевај Дацо ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

01.09.2018 18:45

Аман побогу Дацо тенковима ти то разграници умијес ти то.

ОДГОВОРИТЕ