Млади без наде: Збогом БиХ...

Све их је више у редовима испред амбасада, чекају папире да оду ван. . . .

Босна и Херцеговина 01.09.2018 | 09:34
Млади без наде: Збогом БиХ...
Босна и Херцеговина је за младог човјека тренутно амбијент који жели напустити. Дуже од 20 година у овој земљи не постоји стратешка брига о младима. Понекад се чини да власти нити знају шта желе од младих, нити шта им могу понудити. Млади не желе ништа друго осим да живе онако како то чине њихови вршњаци у земљама Европе и свијета.

Желе квалитетно образовање, прилике да се покажу и перспективу. Један од највећих проблема је што млади више не виде перспективу у овој земљи. Немају наду да сутра може бити боље. Зато и имамо ситуацију у којој говоримо о великом броју младих који су напустили БиХ или планирају напустити, али је још поражавајућа чињеница да говоримо о младим људима који се у БиХ не намјеравају враћати.

Према подацима Анализе стања и потреба младих у ФБиХ из 2013. године, а коју је радио Институт за развој младих КУЛТ, Босну и Херцеговину је од завршетка рата до 2013. године напустило око 150.000 младих. Према подацима неких других невладиних и међународних организација, у 2015. и 2016. години из Босне и Херцеговине је отишло око 80.000 људи, углавном младих.  Дакле укупно 200.000 младих који су будућност одлучили потражити негдје друго. То је више од 200.000 оних који су требали бити најпродуктивнији дио друштва, стварати нове вриједности и нараштаје.

Оно што представља основни проблем јесте што се овдје не ради о миграцијама које су уобичајене и за друге земље, односно одласке младих који желе да буду што образованији, па да такви пуни знања се врате у БиХ и ту почну примјењивати научено. Овдје се говори о младима који одлазе и не желе да се врате.

Већ сада се суочавамо са бројним ситуацијама у којима цијеле породице одлазе и напуштају све што имају овдје.

Оно што јесте најтрагичније је да БиХ нема званичне податке о броју младих који су отишли одавде. Све што се користи јесу бројке невладиних и међународних организација.

Све је мање дјеце и младих у клупама, а све више у редовима испред амбасада. И то је чињеница. Проблем власти је да се овоме не придодаје никаква пажња, одоше људи који би кроз пар година требали постати мотор развоја земље. Али кога брига, ваља се до избора некако прегурати..и тако већ годинама.

Покушај да се сагледа стање младих у Бањалуци кроз Омладинску политику Града од 2018-2022 показао је катастрофалне бројке.

Скоро 60% младих жели да научи њемачки језик. Зашто, па да би могао лакше до посла у обећаној земљи.

На директно питање да ли желите да напустите Бањалуку и РС 51,17% је одговорило са ДА.

“Више од 50% младих људи жели да напусти Бањулуку. Да би се овај број смањио и повећао број оних који желе да остану у Бањалуци, поред сарадње Града са државним и републичким органима на задржавању младости Републике на њеном подручју, неопходно је и досљедно провођење рјешења, мјера, стратегија и приједлога датих у овој ОПБЛ”, стоји у овом истраживању.

Према доступним званичним подацима агенција за статистику земаља пријема и дипломатско‐ конзуларних представништава БиХ обједињених у Миграцијском профилу за БиХ, процјена укупног броја особа које живе у исељеништву, а које воде поријекло из БиХ износи најмање 2 милиона.

Они чине преко 50% у односу на број укупног становништва у БиХ. Према процјенама Свјетске банке тај проценат је нешто мањи и износи нешто мало мање од 45 % што позиционира БиХ на 16. мјесто у свијету по стопи емиграције у односу на број становника у земљи.

Подаци Свјетске банке се односе „само на прву генерацију босанскохерцеговачких емиграната, те отуда и разлика у укупном броју и стопи емиграције у односу на укупан број становника у земљи.“

Према Балкан Барометру 2016, већина становништва БиХ је незадовољна животом у држави, а 50% становништва би напустило БиХ и радили би у иностранству, што је уједно и највећи постотак у поређењу са земљама југоисточне Европе.

Међутим, оно што је посебно алармантно у овој цјелокупној ситуацији јесте то што Бањалуку, Републику Српску и БиХ напуштају образовани млади људи, и то скоро 30% високобразованих људи, од чега је 11,1% љекара, по чему БиХ заузима водеће мјесто у Европи и свијету.

Млади људи који одлазе вани, одлично се уклапају у нове домовине. Прилагодљиви су и не праве никакве проблеме. Препознати су и вредновани. Уколико што прије то не схватимо, створићемо од наше земље чекаоницу за гробље, како то недавно рече један од представника незадовољних медицинара из РС.

Извор: Бука

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Масла01

01.09.2018 07:36

Када додје СДС на власт, тада висе неце бити зеље за одласком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

01.09.2018 08:08

К'о сад ти није на власти?

Name

ре

01.09.2018 08:26

Нек вама Рудоња пјева и Бисерка плеше...

Name

САМY

01.09.2018 08:39

Бас јутрос размишљам о овоме,и контам како су наши дједови вјековима живили овде и свашта прегрмили а сад смо ми много памнетни кад се покупимо и одемо у Београд да конобаришемо или да цистимо WЦ У Чикаго.

Name

Гаврило

01.09.2018 08:45

А бас це завладати благостање када они додју на власт! Мозда никада неце ни доци на власт у РС! Како год буде,исељавања це се наставити. Људи данас зиве без циља,лаксе им је отици одавде него се борити за боље. Многи це се горко покајати сто су отисли

Name

Путник

01.09.2018 09:24

СПАС је преко гране, ко год дошао на власт исто се пише. Верујте ми на реч, овде боље неће бити ни за 50 год.

Name

За "Гаврило"

01.09.2018 09:26

Дај наведи барем један разлог засто би се како казес горко покајали сто су отисли.

Name

Ре За Гаврило

01.09.2018 10:33

ЕУ је сада "тор" народа из разних дијело свијета,тамо це се у наредним годинама измјесати многе нације и разлиците конфесије,србско дијете це се озенити или удати за арапско,турско,румунско или ко зна ције и какво,сто знаци да це изгубити и вјеру и национални идентитет,с друге стране ЕУ је натрпана америцким и другим НАТО трупама а с оне стране су до зуба наорузане руске дивизије које сваког цаса могу напасти Украјину,Пољску и др земље ЕУ. Ста це бити онда са досљацима у ЕУ? Узиваце као да ниста се не десава? Ста це бити када Србин из БиХ или Србије буде морао имплантирати РФИД чип у своје тијело а вец сада се нпр у Сведској 90% транскција обавља ел.картицама, итд

Name

Пироман

01.09.2018 14:06

Назалост немају ријесење ни једни ни други....само да се некако прегурају од избора до избора....и клетва им је"Ако нисам у праву непомјерио се са ово мјеста"..треба докторе добро платити јер помазу народу и нагледају се свакога и сваста а банду у скупстини растјерати...довести неког високог представника да води ову земљу који је неутралан и како треба а плату му дати бар 50 000 е..и свима би одговарало..

Name

Ме

01.09.2018 07:38

... сто прије,то боље, сто даље, то боље,, сретан пут свима, ја сам успио,далеко сам од те смотане босне, И није ми зао, .. поздрав ис Кубе,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Ме

01.09.2018 07:44

А Куба је баш обећана земља. Организована у три пи... м...... Сиромаштво је веће него у БиХ

Name

Ре

01.09.2018 08:21

Нема горе земље од босне и глуплих примитивних људи. Добро има србија, мада све је то у 5 дека.

Name

Ре(реМе)алитиц

01.09.2018 08:30

Мозда је цовјек на одмору на Куби...

Name

Ре За Ме Од Оља

01.09.2018 08:51

Не цини се да сте бас успјели цим вас несто вуце на овдасње портале. Цовјек који "тамо негдје" има добро плацен пристојан посао и уопсте средјен зивот, не осврце се ста и о цему ми овдје зборимо, како би одмах "кренуо" у акцију показивања тамосњег благостања. Познато је да има и оних који су овдје, медју нама, нигдје не мрднувси, из њима знаних разлога, писали тобоз' из неке земље у којој су "успјели". Дакле, свега има. Једно је сигурно и исправно, али захтијева много труда: нузно је овдје се борити свим снагама да се несто промијени набоље. Нико други, осим нас, није дузан да нам на тацни донесе оно сто нам је потребно. На такав нацин, властитом памецу и радом Нијемци су подигли Њемацку, Французи Француску ...само ми би све то да имамо, али неко други би за то требало да нам се избори. Ста се данас ради: млади, као напредна пупулација, како би требало да јесте, пред којом је будуцност, само сто не лизу д... политицарима не би ли их ови удомили било гдје и за било ста. Дакле, ста је у питању - не знамо, нецемо, лијени смо. Тако се ниста не мијења. Тако се само продубљује дно.

Name

Ме

01.09.2018 09:25

Одговор свим мојим коментарима ,. Ни сам на годисњем одмору , него постено Радим И зарадивам , За себе, они који незнајо о Куби ниста, нема цуте, Куба је сада боље развијена него Босна , туризам, цвјета, бизнисмени улазу у ову земљу , а сто ја пратим десавања у Босни, не знаци да сам зељан босне, ја сам овдје досо давне 1988, год, И нити наум ми непада да се вратим, имам све овдје,. Поздрав свима несретнима сто морају да се боре са криминалом,И корупцијом ..,

Name

Ре Ре За Ме Од Оља

01.09.2018 09:32

јесте али Њемацка 1945 није имала Бају и сви одговорни за страдање народа су побијени или позатварани. Наси злоцинци који их је на хиљаде ходају слободно кроз градове . када сви оцистимо испред свога прага тек онда моземо прицати како даље.

Name

РАЈНА

01.09.2018 07:51

"Можете да будете најбољи студент или најбољи стручњак у некој области али ако нисте у систему власти све је то заблуда'', поручио је данас младим предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик. Кад изађете на изборе, млади људи са жељом да одете, сјетите се ове реченице и покушајте бар тад учинити нешто за себе и гласати за промјене, јер само са 99% излазношћу грађана РС/БИХ , са правом гласа , ова реченица остаје дио пропаганде СНСД-еа "Можете да будете најбољи студент или најбољи стручњак у некој области али ако нисте у систему власти све је то заблуда'', поручио је данас младим предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик. Кад изађете на изборе, млади људи са жељом да одете, сјетите се ове реченице и покушајте бар тад учинити нешто за себе и гласати за промјене, јер само са 99% излазношћу грађана РС/БИХ , са правом гласа , ова реченица остаје дио изборне пропаганде СНСД-еа за 2018. коју води геније пропаганде МИЛОРАД ДОДИК. машинерија ради 24,00Х.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

01.09.2018 09:23

Да данасња изјава госп.Додика је геноцид према сопственом народу и сад је јасно одакле црпи инспирацију предсједник младих Лактаса када казе цовјеку у двадесетим који је постао љекар ,ти ниси ниста постигао у зивоту а ја сам са двадесет постао одборник.Ако на овакве изјаве не реагују интелектуалци ,Црква ,народ онда добијамо секту која је и изнад и права и правде и Дрзаве и Бога а онда није цудо сто нам се десава и сто су најуспјеснији и најсрецнији они који бјезе да би код тудина постали људи. Ми смо овдје "људи" давно престали бити.

Name

Семберац

01.09.2018 08:00

Драго ми је сто је тако јер смо сами себи допринијели. Ови сто гуле Дрзаву на будету мисле да њима неце доци црни дани и они само суте јер су задовољни а ови остали,незадовољни, не могу ниста сами промијенити ,тако да све у свему бице јос горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретан пут омладино

01.09.2018 08:04

Генерације које су родјене мало прије, у току и послије рата су генерације које имају приступ интернету, уце и гледају ста и како се ради у другим земљама. Зивот је кратак и не зеле да продју најбоље године слусајуци политицаре који сире мрзњу медју народима, који пљацкају, понизавају, туку, убијају...Има овдје зивота, али је то велика борба, мислим за оне постене људе који раде и своју породицу уздрзавају. Политицарима це увијек бити добро, они це и даље пљацкати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југодојцер

01.09.2018 08:05

Само нека омладина одлази јер у националистицким земљама као РС нема будуцности. И ја ето сам се извукао из те и такве БиХ или РС.На вријеме сам схватио да нема будуцности у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

абоб

01.09.2018 08:41

Ее хвала на понуди тај посао нека раде партијсји послусници нека се преквалифијују посто на дрзавним јаслама паразити и не знају ниста радити или нека запну сви скупа па нека раде у тој дртави њиховој приватној без закона без знања без постења без без без ах нема даље биједно до краја бјезите омладиноооо било гдје само не овдје сто даље то боље

Name

Ханс

01.09.2018 08:54

РС ист кеин Ланд. Ес ист еинес дер зwеи Ентитäтен ин дем Ланд Босниен унд Херзегоwина. Дасс дие меистен берблöдетен Митбüргер охне Ресерве, дие вон дер актуеллен Региерунг вербреитетен лüген фüр волл нехмен ист ден Менсцхен селбст зузусцхреибен. Митгефанген - митгеханген.

Name

Ево га и Ханс

02.09.2018 09:53

Ханс тврди да РС није дрзава, остатак текста није битан. Засто? Зато сто ово лици на текст неког политицара, којем није битно ста казе али ни народу да га разуме. Мозда би он ипак хтео несто лепо да казе, ко зна.

Name

гаги

01.09.2018 08:12

Идите а кад одете од срамоте не смијете да се вратите.Посла има ко хоце радити..Ви нецете да радите и,цаоооо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

е мој гагии

01.09.2018 08:45

ти сигурно радис код приватника за 600КМ? мада мислим да си ухљеб и да си "савјетник секретарице помоћника министра за тражење руда и губљење времена" и имаш плату 2500КМ... иди лијечи се клинац...

Name

ре за гаги

01.09.2018 08:46

ти сигурно радис код приватника за 600КМ? мада мислим да си ухљеб и да си "савјетник секретарице помоћника министра за тражење руда и губљење времена" и имаш плату 2500КМ... иди лијечи се клинац...

Name

цаци

01.09.2018 08:13

Дзаба и посао и фабрике кад је плата 500КМ. Са тим од породицног зивота нема ниста. Радио, не радио нема зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збогом Српска -

01.09.2018 08:18

Одох у Босну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кока

01.09.2018 08:33

Боље да одлазе него да их наса политика трује.Са срецом дјецо и памет у главу зиви се од рада а не од национализма .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

01.09.2018 08:45

Белосвјетски лопови их постављају и дрзе на власти да би им могли сколоват и формират квалификовану и јефтину раднну снагу коју извозе а ста кад и тог нестане !?Наравно доцице они и населит се

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

01.09.2018 08:52

Цак и да сад истог тренутка политицари поцну поправљати несто, требало би времена да се виде и осјете резултати на терену! А ми посто нецемо вјецно бити млади морамо да бјезимо да нам зивот не продје у заљењу сто нисмо урадили оно сто смо могли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

01.09.2018 09:03

Не само млади који се не мисле доље врацати него у задње вријеме и пензионери овде остају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

01.09.2018 10:13

Ко би био нормалан са 20 год. да остане и ради за 500 км. Неби мого ни крух хести сам а камоли зена,дјеца,куца,ауто... и о цему висе расправљати. А ја бих отисо одавде и да имам 5000 км плату,згадила ми се политика и политицари и амбијент који су направили.

Name

БОБА

01.09.2018 09:35

ЖЕНЕ СНСДА ЦВИЈАНОВИЋКА И ДОДИК КОЈИ ПОЛТРОНИ ПОЛОМИШЕ НОГЕ ЗАТО ШТО СУ НЕ ПИСМЕНИ ДОБИЛИ ФУНКЦИЈЕ.ЊИХОВЕ ФАЦЕ СУ ЈАДНЕ И БЈЕДНЕ.ТУ СЕ ВИДИ ДА ЈЕ СВЕ ИНТЕРЕС, ЛАЖ И ПРЕВАРА.ОНИ СЕ НЕ ОБАЗИРУ ЗА ОМЛАДИНОМ СВОЈЕ СУ УДОМИЛИ.АЛИ СВАКА СУЗА МАЈКИ ЗА СВОЈОМ ДЈЕЦОМ ЋЕ ИМ ДОЋИ ГЛАВЕ НЕЋЕ ИМАТИ МИРА.ОНИ НЕ ВИДЕ СВОГ ДО ЈУЧЕРАШЊЕГ ПРИЈАТЕЉА КОМШИЈУ ЗАТО ШТО СУ УМИШЉЕНЕ БУДАЛЕ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.09.2018 10:18

Немојте тросити узалуд паре на разне организације за програме опстанка младих на овим просторима.Овде висе нема помоци,гдје је потросацка корпа 6 пута скупља од плата и гдје сваке 4 године кад су избори подигну плату за 20 КМ,а опет садрзај те корпе за 4 године поскупи 2 пута је ко имама имало мозга у глави једноставна рацуница.Овдје нема зивота висе,цак ни голог презивљавања.Зато пустите омладину и не збуњујте их обецањима (оне који се јос моги збунити),нека иду и тразе своју срецу негдје другдје.Није нигдје лако али ако це радити неце им фалити ниста,а поготиво њиховој дјеци.Сретан пут омладино,ја вам зелим пуно среце и не врацај те се медју ову банду.Сретни це бити и васи родитељи ако је вама добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрки

01.09.2018 10:54

Како небих отисо кад видим да се у К Варошу 6 конобара прима у електро имају цланску карту црвени а дјеца погинулих бораца на поклон добију књигу о генералу Младицу пуно им дадосте. Партијски запосљавање у свим државним институцијама по опстини се наставља углавном дјеца ци родитељи нису били у рату и сад они мени прицају о патриотизму како ја нисам Србин сто сам напустио РС,мени ци је отац погино бранећи ту дрзаву док су Васи били по иностранству нисте за рат осјетили. Ја сам се мучио и нецу да се моја дјеца муце а ви и ваша да узивате. Сад вам је боље него нама сто хоцемо да будемо људи подземни и зивимо од свог рада а не паразити и лопови али се лицно надам да ћете са СНСД на власти банкротирати и онда се муцити

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

01.09.2018 12:26

ХАЛО НАРОДЕ СЛУШАМ ОВОГ ПЕТКОВИЋА ИЗ СТЕВАНДИЋЕВЕ СТРАНКЕ КОЈИ КАЖЕ ДА ЈЕ ДОШАО НА ГУРАЊЕ, ПРЕДЛОЖИО ГА НЕКИ ЊЕГОВ ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ.НА ПИТАЊЕ ШТА КАЖЕ О ОДЛАСКУ МЛАДИХ КАЖЕ ТО ЈЕ УВИЈЕК БИЛО.АЛИ ЗА ЊЕГА ЈЕ ЈАКО БИТНО ДА СУ У СВЕ И ЈЕДНОМ ГРАДУ ОТВОРИЛИ КАНЦЕЛАРИЈЕ ОД ТРЕБИЊА ДО НОВОГ ГРАДА . КОЛИКО ЈЕ ТО ПАРА НЕКА ОМЛАДИНА ОДЛАЗЕ НАМА СУ ЗИДИНЕ БИТНИЈЕ ГДЈЕ ЋЕМО ЛАГАТИ, МЕШЕТАРИТИ НЕГО ОДЛАЗАК МЛАДИХ ЉУДИ.НАРОДЕ БОЉЕ ГЛАСАТИ ЗА ЦРНОГ ЂАВОЛА НЕГО ЗА ОВЕ УМИШЉЕНЕ ФАЦЕ У КОАЛИЦИЈИ СА ВЛАДАЈУЋИМ.МЕНЕ ЈЕ СРАМОТА КАДА ИХ СЛУШАМ. ЊИМА МОЖЕ ВИЈЕРОВАТИ НЕКИ МЕНТАЛНИ СКЛОП КОЈИ ЈЕ МНОГИМА НЕ ЈАСАН.ТО ШТО ЈЕ КАКО КАЖУ УВИЈЕК БИЛО.БРАТЕ ОВО НИЈЕ БИЛО НИКАДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганце

01.09.2018 12:42

Одлазе најбољи, сто реце предсједник на Јахорини ако нисте у систему власти дзаба! Дрзава апсурда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОСИП

01.09.2018 13:38

Па наравно да одлазе кад имамо само лопове на власти од Додика Цовица Изетбеговица и јос пуно таквих а тко је кривац за то па наравно ми овце који гласамо за њих так нам и треба сад цемо опет дати глас лоповима па онда куку нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радомир

01.09.2018 19:23

Послодавци морају као прво волети БиХ или РС Како год кад бих они све раднике регуларно пријавили на пуну пријаву а не минималц на рацун а остало на руке и морају сватити да је радник цевек а не роб... то је мали поцетак за боље сутра

ОДГОВОРИТЕ