Кркић уплаћивао новац терористи

Око 24. 000 марака уплатио је двојици бх. вехабија Зикрија Кркић (45), норвешки држављанин, којем је у Бањалуци прије неколико година суђено за двоструко убиство у Трнопољу, код Приједора, открива извор "Независних", који је објаснио токове којим је Кркић слао огромне новчане износе у БиХ.

Босна и Херцеговина 01.09.2018 | 08:22
Кркић уплаћивао новац терористи
Саговорник, упућен у детаље истраге, истиче да се на банковне рачуне Хусеина Билала Боснића из Бужима, неформалног лидера бх. вехабија, слило око 10.500 евра, и то од краја 2011. па све до почетка 2013. године.

"Истрагом је утврђено да је у једну банку из Велике Кладуше Кркић уплатио око 2.500 евра на рачун Боснића, који је, присјетићу вас, правоснажно осуђен за тероризам", појашњава саговорник.

Међутим, МУП РС је наставио истрагу и утврдио да се Боснић додатно "омастио" Кркићевим парама.

"Полиција је дошла до нових доказа, према којим је Кркић на Боснићев девизни рачун уплатио још око 8.000 евра", појашњава извор.

Како додаје, Норвежанин бх. поријекла је Бужимљанину паре уплаћивао петнаестак пута.

"Занимљиво је да се дешавало да му у свега два дана уплати два пута паре. Према до сада прикупљеним сазнањима, новац је убризгаван за кривична дјела у режији Боснића, односно за тероризам", каже саговорник.

Ипак, није само Боснић добијао новац од Кркића, већ се, како се сазнаје, у тој причи нашао и Седин Гуламић, вехабија из околине Зенице.

"Гуламић такође није паре добијао на руке, већ преко банковног рачуна. Он је добио око 1.700 евра, колико му је уплаћено у неколико наврата, од јесени 2012. па до љета 2016. године", појашњава саговорник "Независних".

Занимљиво је да је Кркић ослобођен оптужбе за двоструко убиство у септембру 2015. године, а да је и након тога слао паре Гуламићу.

И на крају, да је Кркић и те како био издашне руке, свједочи и податак да је крајем 2012. године уплатио 8.000 евра једној фирми из Сарајева, а која се бави ни мање ни више него - продајом војне опреме!

Кркић је, присјетимо се, како је објављено прошле године, био притворен у Норвешкој због насиља у породици, а због чега се није појавио на суђењу у Окружном суду у Бањалуци.

Окружно јавно тужилаштво Бањалука Кркића терети да је на Бајрам 28. јула 2014. године у кафе-бару "Сан" у Трнопољу, код Приједора, хицима из аутоматске пушке убио Мухарема Балића и Алмира Реџића. По тој оптужници он је првостепеном пресудом ослобођен кривице, али је након жалбеног поступка Врховни суд Републике Српске укинуо ослобађајућу пресуду и поступак вратио на ново суђење.

На његовом платном списку, дакле, био је Хусеин Билал Боснић, којег је Суд БиХ правоснажно осудио на седам година робије због подстицања на тероризам. Тај лидер вехабија ухапшен је 2014. године.

Финансирао тероризам

Уз навођење иницијала Зикрије Кркића, у петак је из МУП-а РС саопштено да је Управа за борбу против тероризма и екстремизма против њега поднијела допуну извјештаја Републичком јавном тужилаштву Републике Српске, а због сумње да је финансирао терористичке активности.

"Одређену суму новца З.К. је уплатио на рачун Х.Б. знајући да ће новац бити употријебљен за јавно подстицање на терористичке активности, односно врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе", казали су из МУП-а РС.

Подсјећају из полиције да је и крајем прошле године против Кркића поднесен извјештај за финансирање терористичких активности.

(БН/Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Искрено рецено

01.09.2018 07:56

Нема идеологије вриједне да јој ја дајем паре испред болесних родитеља, просјакиње која ми јуце пољубила руку јер са, јој дала своју јакну- скинула и дају. Кад вам родитељи остаре и разболе се плакацете и питати се засто им нисте несто боље приустили. Босњаци у Скандинавији једу грах, масленице и кљукусе да несто им остане за одмора. Вецину коју ја знам има грозне дугове. Ја као мало невто висе знам па ме упитају за савјет. Казем стоп са дизањем вецег кредита да се мањи отплати, а разлика однесе у Босну. То је и харам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скандинавц

01.09.2018 08:45

Искрено рецено немас појма ста прицас. Босанци у Сведској су се укљуцили у друство тако добро да је то за науцнике мистерија,како смо добро успјели.Науцне студије се раде по том питању да би то био модел интеграције и за друге групе. Не заборави да је најмладја министарка у влади(икад) сведске била (висе није) из БиХ. А овдје смо само 25 година. Нити су сви Босњаци вехабије,нити су сви Хрвати устасе нити су сви Срби цетници. Само сто је тај кукољ најгласнији док маса сути.

Name

ЗОКИ

01.09.2018 09:03

Браво Скандинавац,људи у БиХ мисле да су покупили сву памет а не знају ни властиту куцу организовати,зиве од данас до сутра.Једино је БиХ сампион у свијету по факултетским дипломама у односу на број становника,није ни цудо кад свака селендра има факултет који буквално лаксе заврсис него занат у Сведској или Њемацкој.

Name

Ре

01.09.2018 11:06

Па какве то има везе сто наси људи једу грах, масленицу и друге пите. Богами када ја направим бурек и сарму, навале Свабе и никада им доста. Ево у Лидл имају да се купе пите из Херцеговине и Хрватске, сирница и бурек, па цак и тирит пита. То су наса јела и то није за омаловазавање. Колико ме Сваба до сада питало за насе пите, цевапе, сарму...али ето некима је то патња, а некима специјалитет. Цудан смо ми народ.

Name

Романија

01.09.2018 08:44

Вехабизам на сваком кораку, то све треба по кратком поступку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На руке

01.09.2018 10:46

Ја паре дајем на руке па нек ме гањају и доказују , не водијо ја цовјека код брице кад хоцу да му помогнем несто

ОДГОВОРИТЕ