Доживотна због планирања убиства

Британац Најмур Рахман (21) осуђен је на доживотну робију јер је планирао да убије премијерку Терезу Меј, најприје детонирајући експлозивну направу како би ушао у њену канцеларију у Даунинг стриту, а потом користећи нож или пиштољ за напад на њу.

Свијет 01.09.2018 | 07:16
Доживотна због планирања убиства
Рахман, иначе из сјеверног дијела Лондона, планирао је да детонира импровизовану експлозивну направу пред капијом Даунинг стрита, коју чува јако обезбјеђење, и да уђе у премијеркину канцеларију у хаосу који би услиједио како би је убио, наводи полиција, преноси Ројтерс.

Он је прошлог мјесеца био осуђен због припремања терористичких чинова, а лондонски суд му је данас изрекао доживотну казну затвора.

"Рахманова мета била је премијерка, али он није зазирао ни да убије недужне пролазнике како би допро до ње", рекао је Дин Хејдон, британски виши национални коориднатор за антитероризам.

Рахман је, док је ковао завјеру, вјеровао да путем интернета комуницира с члановима Исламске државе, а заправо је разговарао са полицајцима ФБИ и британске обавештајне агенције МИ5.

У једном тренутку, навео је Хејдон, Рахман је саговорнику, не знајући да је то полицајац, рекао да, чак и да не успије да допре до премијерке, само жели да застраши људе.

Рахман је ухапшен прошлог новембра, убрзо након што се састао са човеком за кога није знао да је полицајац.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар