Интервју - Стратос Перпероглу...

Кад будем престао да осећам глад - престаћу да играм кошарку! “Увек сам уживао да играм против Црвене звезде. Увек је ту одлична атмосфера. Звезда је историјски тим. Наравно, Милан је главни разлог зашто сам дошао међу црвено-беле”.

Кошарка 02.09.2018 | 22:45
Интервју - Стратос Перпероглу...
На успутну констатацију новинара да је играч са највећим стажом и најискуснији кошаркаш у овом тиму Црвене звезде Бранко Лазић је имао кратку исправку: “Имам најдужи стаж, али нисам најискуснији. Има један који је искуснији од мене”.

Наравно, мислио је на Стратоса Перпероглуа.

Три освојене Евролиге (2009, 2011, 2013), четири грчке лиге, три грчка купа, шест пута на Ол  Стару Грчке, једна трипла круна (2009), турски куп, шпански куп, бронза са репрезентацијом Грчке на Европском првенству у Пољској... Мада, реално смо могли да станемо с набрајањем код „три Евролиге“.

Црвена звезда је добила европски  познатог играча. Истина је да је недавно  напунио 34 године, али реално, да није тако, не бисмо могли да га замислимо у опреми неког од наших клубова. Перпероглу ће бити најзвучније име Звезде у предстојећој сезони и неко од кога ће много да зависи, али из различитих углова: искуства, играња на позицији четири, помагања млађима - и томе што ће бити продужена рука Милана Томића.

За сада Перпероглу у Београду плива као риба у мору.

"Осећам се јако добро овде. Београд је сјајан град. Доста ме подсећа на Грчку. Цео тај прелаз је за мене зато и лакши. Свиђа ми се овде", каже Стратос за МОЗЗАРТ Спорт.

Зашто си одабрао Црвену звезду?

"Увек сам уживао да играм против Црвене звезде. Увек је ту одлична атмосфера.  Звезда је историјски тим. Наравно, Милан је главни разлог зашто сам дошао. Добио је посао, причао је са мном, објаснио ми је ситуацију. И то ми се свидело".

КАДА ВИШЕ НЕ БУДЕМ “ГЛАДАН”, ПРЕСТАЋУ ДА ИГРАМ КОШАРКУ

Томић је радио са Стратосом у Олимпијакосу, тако да је њихово познанство  доста помогло у доласку овог играча у Звезду. Било је од највеће важности, тако да кажемо. Шта је Томић рекао Перпероглуу што је било пресудно?

"Објаснио ми је пројекат. Да има доста младих играча. Да ћемо се борити за сваку титулу. Имао сам неке понуде, али од тимова који неће бити у борби за титуле. А ја желим да играм за нешто. Да се борим. То је била велика мотивација за мене при доласку у Звезду".

Имаш толико трофеја. Али и даље си гладан за њима. Шта је то што те вуче  напред?

"Када не будем гладан престаћу да играм кошарку. Драго ми је што сам овде и надам се да ћемо се бити за титулу у сваком такмичењу у ком се будемо такмичили”.

Интересује нас Стратосов однос са тренером Томићем?

"Да, имамо јако добар радни однос. Сада је мало другачије. Био је асистент у Олимпијакосу, сада је први тренер. Мислим да ће бити сјајан први тренер. Има самопоуздања. Разуме игру  јако добро. Увек је тежак тај прелазак од асистента до главног тренера. Надам се да ћемо му помоћи у томе и да ћемо заједно имати одличну сезону".

Многе присталице црвено-белих су те гледале у дресу Панатинаикоса, Барселоне, Олимпијакоса… Шта навијачи могу да очекују од тебе у дресу Звезде?

"Пре свега пробаћу у свакој утакмици да дам себе целог. Желим да играм кроз тим. Да помогнем тиму да достигне циљеве. Увек ћу дати још једно додавање да бих направио бољу позицију, нисам овде да бих себе истицао поенима. Увек ћу покушавати да будем тај линк који ће повезивати тим и допринети тимском раду".

ИВКОВИЋ ВИШЕ ИДЕ НА ОСЕЋАЈ КОД ИГРАЧА, А ЖЕЉКО ПАЗИ НА СВАКИ ДЕТАЉ

Српски тренери имали су велику утицај на Перпероглуову каријеру. Имао их је барем четворицу…

"Наравно ту су Обрадовић и Ивковић. Мој први тренер, док сам имао 13 година, био је Србин. Наравно и Томић. Узимао сам по нешто од свих тренера које сам имао у каријери. Српска школа кошарке је имала велики утицај на моју каријеру. И веома сам захвалан на томе", јасан је Стратос.

Он генерално у својој игри има нешто  “српског”. Ту пре свега мислимо на брзо размишљање и добро доношење одлука. Али, Перпероглу  истиче једну ствар…

"Научио сам да вредно радим. То је српски утицај. Грчка кошарка генерално се доста мењала због поменутих тренерских имена. И они су разлог што је тамошња кошарка била све боља с годинама”.

Генерално има много веза између српске и грчке кошарке, али и културе и људи.

"Да, доста смо слични. Чак и за ове две недеља сам могао да видим да је менталитет веома сличан".

Поменуо си Жељка Обрадовића и Дуду Ивковића. Имао си их обојицу за тренера - која је разлика између њих?

"Обојица су одлични тренери. Мислим да Ивковић мало више допушта играчима да играју на инстинкт, док Жељко обраћа баш много пажњу на детаље. То је можда највећа разлика између ове две звезде".

ПРЕЛАЗАК ИЗ ПАНАТИНАИКОСА У ОЛИМПИЈАКОС?

Играо си за Олимпијакос, сада си у Црвеној звезди. То су братски клубови. Да ли ти је због тога цело прилагођавање лакше?

"Да, може тако да се каже. Постоји тај део који ми је познат. Једва чекам прве утакмице".

Били Берон - зашто је више бек него плеј, шта је видео у Регландовим снимцима и како је разговор с Томићем променио све
Играо си за Панатинаикос, а одатле си прешао у Олимпијакос. Да ли можеш себе да замислиш да играш сада за Црвену звезду, па да пређеш у Партизан?

"Ха-ха... Једном сам то урадио и није ми било лако. Али морао сам то да урадим у том моменту, нисам имао много других опција. Међутим, задовољан сам како ми је до сада изгледала каријера".

Чуо си сигурно за српски вечити дерби?

"Наравно. Откако сам почео да играм кошарку знам за тај дерби. Као што постоји дерби између Олимпијакоса и Панатинаикоса".

МОГУ ДА ИГРАМ НА ЧЕТВОРЦИ

Гледајући састав овогодишње екипе Црвене  звезде јасно је да је позиција четири  дефицитарна. Зато многи виде управо Перпероглуа  као човека који, иако му је основна позиција тројка, моћи да помогне и на четворци.

Зато смо га питали - колико може да пружи на позицији крилног центра?

"Мислим да ћу ове сезоне доста играти на позицији четири. И прошле сезоне сам играо доста на тој позицији, у Олимпијакосу сам играо на тој позицији када су неки играчи били повређени. Осећам се добро на тој позицији. Трудим се да одиграм најбоље. Да истакнем и експлоатишем своје предности и да сакријем мане".

Дакле, једна загонетка мање. Стратос ће бити тај који ће уз Боришу Симанића помагати Мохамеду Фајеуна  крилном центру.

Како се Стратосу чини нови тим у који је дошао?

"Имамо добру групу момака. Радимо заједно. Заједно смо две недеље, још је рана фаза. Покуашавамо да научимо како функционише игра код осталих играча. Али за сада је најважнија ствар та добра атмосфера. Она је заиста сјајна. Мислим да имамо добру хемију. Ово је микс младих и веома искусних играча. Код тих младих играча видим много жеље, у њима  видим себе када сам био млађи. То је добро за ову сезону. Увек су вам потребни и млађи и искуснији играчи. Ови млађи су кошаркашки гладни и жедни. Желе да изграде каријере. То је предуслов успеха”.

Звезда је прошле сезоне имала  играча са три освојене Евролиге (Перо Антић) - имаће га и сада.

Перпероглу је на потезу.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар