Судија Лајани на тапету: Да ли је прекршио правила?!

Мохамед Лајани сишао је са столице у току меча и задржао се у дужем разговору са Ником Кирјосом, након чега је он преокренуо меч на УС Опену и победио. Да ли је арбитар прекорачио овлашћења? Мишљења су подељена.

Тенис 01.09.2018 | 08:30
Судија Лајани на тапету: Да ли је прекршио правила?!
Познати тениски судија Мохамед Лајани у центру је пажње јавности, после потеза који је направио на мечу другог кола УС Опена између Ника Кирјоса и Пјера Уга Ербера.

Лајани је у другом сету, када је Кирјос губио резултатом 4:6, 0:3, сишао са столице и задржао се у дужем разговору са Аустралијанцем. Један од најбољих тениских арбитара није могао да прихвати равнодушност Кирјоса (коме није било први пут да шета по терену и чека да се меч само заврши), па му је одржао краћи "мотивациони" говор.

"Желим да ти помогнем", чуло се како Лајани понавља неколико пута Кирјосу.

"Гледао сам твоје мечеве, ти си одличан, али Ник ово ниси ти", рекао му је судија.

Иако није деловао претерано заинтересовано за оно што му прича судија, Кирјос се тргао после разговора, добио три сета у низу (7:6, 6:3, 6:0) и изборио пласман у треће коло, где ће се састати са Роџером Федерером.

Смели потез Лајанија да сиђе са столице и "погура" једног од играча који се боре на терену, изазвао је много пажње и покренуо тему колика су уопште овлашћења тениског судије и да ли их је он прекорачио?

Организатори УС Опена сматрају да није.

"Судија Лајани је сишао са столице како би проверио Кирјосово стање. Пришао му је због велике буке на терену како би био сигуран да ће моћи да га чује. Лајани је био забринут да је Кирјосу потребна медицинска помоћ и рекао му да ако се осећа лоше може да је добије. Обавестио је играча и да ако покаже мањак интересовања за наставак меча да ће предузети потребне кораке", стоји у саопштењу организатора УС Опена.

Кирјос је рекао да није баш помно слушао Лајанија, али да је суштина била да га опомене да се тргне, што су и раније чинили арбитри.

"Мислим да то уопште није утицало на наставак меча. И у прошлости судије су ме упозоравале. Већ сам имао такве тренутке у каријери. Познато је да је у Шангају судија учинио исто и рекао ми је да то није лепо и добро за интегритет спорта. То се дешава и у другим спортовима - у фудбалу судија упозоравају ако ствари крену погрешним током да ће уследити казна. То је иста ствар. Нисам га баш много слушао шта ми је причао, али нисам сигуран да ме је храбрио. Тај разговор није ми уопште помогао", рекао је Кирјос после меча.

То мишљење не деле сви, иако је Лајани и у прошлости радио сличне ствари.

Пре свих противник Ника Кирјоса на терену, Француз Ербер.

"Ник није крив, јер он ништа није тражио, али његово понашање и мотивација на терену после разговора са судијом су се променили и онда је направио преокрет", рекао је Ербер.

"Али са друге стране, пошто сам видео снимак, љут сам на судију. Не би требало да силази са столице како би уразумио играча... Да ли је утицао на игру? Никада нећемо сазнати...", рекао је Француз.

Он је такође увређен због саопштења организатора УС Опена.

"Веома сам узнемирен због изјаве организатора који нас очигледно сматрају за будале. Па сви смо ми веома добро на снимку могли да чујемо шта је судија рекао Нику... Још увек чекам објашњење", поручио је Ербер.

И Роџер Федерер, наредни ривал Кирјоса, сматра да је Лајани прекорачио овлашћења.

"Улога судије није да се спушта са столице до играча, али како сам ја видео он се понашао како је желео. Као судија у столици доносите одлуку која вам се свиђа или не свиђа. Али моје је мишљење да не сме сићи и разговарати тако са играчем. Не знам шта му је рекао и не занима ме, али очигледно га није само питао да ли се осећа добро и да ли му треба помоћ, јер се задржао сувише дуго. То је био разговор, а разговори могу да промене начин размишљања. То може бити физио, лекар, или судија... Зато се надам да се то неће поновити и мислим да то сви знају", оштро је поручио Федерер.

И Новака Ђоковића питали су за мишљење.

"Схватам зашто су људи, можда и Ербер, узнемирени због овога што се десило. Јасно је да судија мора бити неутралан. Али сви који знају Мохамеда знају добро да је он мало другачији од осталих. Увек је позитиван, смеје се, покушава да ту енергију пренесе на терен. Воли да од тога направи шоу", рекао је српски тенисер.

Иако није видео снимак, већ само чуо о ономе што је Лајани урадио, Ђоковић је навео да он увек ради у корист тениса.

"Знајући Мохамеда, не верујем да је то урадио из било ког другог разлога осим да заиста помогне Нику да схвати да ако настави тако, можда ће добити казну или упозорење. Нисам видео шта је тачно било, од онога што сам чуо, знајући Мохамеда, мислим да је то урадио на пријатељски начин. Вероватно није желео да то звучи као претња. Са друге стране, схватам и зашто људи сматрају да није требало то да уради", рекао је Ђоковић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар