Како је Јељцин изабрао Путина

На сајту библиотеке "Бил Клинтон" објављени су транскрипти телефонских разговора између Бориса Јељцина и његовог америчког колеге из 1999. године, у којима се види да је први предсједник Русије лично информисао Клинтона да је за свог насљедника изабрао Владимира Путина.

Свијет 31.08.2018 | 10:22
Како је Јељцин изабрао Путина
Јељцин је током разговора 8. септембра изразио увјерење да ц́е нови лидер земље добити подршку грађана.

Први руски предсједник признао је да му је требало много времена да размисли ко би могао 2000. године да стане на чело земље. Неко вријеме он није могао да пронађе ниједног кандидата.

"На крају сам наишао на њега, то је Путин", саопштио је Јељцин Клинтону.

Први руски предсједник је објаснио да је проучио Путинову биографију, његове везе и интересе, послије чега је схватио да је он поуздан човјек који се добро разумије у своју област одговорности.

Као позитивне квалитете Путина, Јељцин је навео да је он "солидан и јак", а такође "веома друштвен".

Јељцин је истакао да је увјерен да ц́е се његов амерички колега увјерити да ц́е нови лидер земље бити "високо квалификовани партнер".

Други разговор

Два мјесеца касније, 19. новембра, Јељцин је изразио увјерење да ц́е управо Путин постати предсједник Русије. 

На Клинтоново питање ко ц́е побиједити на предсједничким изборима, Јељцин је одговорио: "Наравно, Путин. Он ц́е бити Јељцинов насљедник. Он је демократа и познаје Запад".

Клинтон је вец́ тада успио да разговара са Путином на самиту АПЕК-а у Оукланду. Према ријечима америчког лидера, он је оставио на њега утисак врло паметног човјека.

Јељцин је одговорио да Путин има "унутрашњу снагу" и да ц́е учинити све могуц́е, у оквиру закона, како би побиједио.

"И он ц́е побиједити. Ви ц́ете сарађивати", истакао је Јељцин, обец́авши да ц́е он наставити политику претходника за развој демократије и економије и проширити контакте Русије.

"Он има енергију и ум да успије", навео је први предсједник Русије.

Јељцин је именовао Путина за в. д. премијера 9. августа 1999. године, назвавши га истог дана својим насљедником. Државна дума Русије 16. августа је потврдила Путина на мјесту шефа Владе.

Јељцин је 31. децембра објавио да подноси оставку, након чега је Путин постао вршилац дужности предсједника. 26. марта Путин је побиједио на изборима у првом кругу. 

Извор: Спутњик

Коментари / 0

Оставите коментар