У злогласни затвор шаљу џихадисте?

Трампова администрација размишља о слању припадника скупине Исламске државе, међу којима и двојице британских џихадиста, из такозване ћелије Беатлес у војни затвор Гуантанамо, објавила је у четвртак мрежа НБЦ.

Свијет 31.08.2018 | 09:18
У злогласни затвор шаљу џихадисте?
Тај затвор у америчкој енклави на Куби могао би се користити за дуготрајно држање у затвору неких "важних" страних бораца заробљених у Ираку и у Сирији, а мање важне затворенике које њихове земље не желе слало би се у затвор којим управљају Ирачани, истиче америчка мрежа, преносећи изјаве америчких дужносника и анонимних страних дипломата.

Како наводи НБЦ, Алеxанда Амон Котеy и Ел Схафее ел Схеикх - двојица преживјелих из четверочлане скупине која је отимала стране новинаре те мучила и одрубљивала главу неким заробљеницима - могли би бити међу џихадистима које ће се премјестити на Гуантанамо. Њихови заробљеници назвали су их Беатлесима због њиховог британског нагласка.

Нико није дошао у Гуантанамо од 2008. године

Такви премјештаји у Гуантанамо означили би заокрет у америчкој политици: у затвор који је имао највише 780 затвореника нико није дошао од 2008.

Тренутно их нема више од 40, а међу њима су неки истакнути припадници Ал Каиде оптужени за судјеловање у нападима 11. септембра у Сједињеним Државама.

Портпарол Пентагона Сарах Хиггинс рекла је да "засад нико није одређен за премјештај у Гуантанамо".

"Затвор Гуантанамо Баy је намијењен дуготрајном заробљеништву непријатељских бораца", рекла је. "Друга могућност су изручење страним партнерима и суђење у САД-у."

 Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар