Представљамо - ЛШ: Ко то све стиже на ''Рајка Митића''?

Але из Париза, “црна тројка“ са Енфилда, крвожедни Наполитанци! А Звезда са свима има позитиван скор. . .  Представљамо ривале црвено-белих из групе Ц Лиге шампиона за сезону 2018/19. . .

Фудбал 30.08.2018 | 23:00
Представљамо - ЛШ: Ко то све стиже на ''Рајка Митића''?
Дијего Форлан је био суров вечерас у Монаку. Његова рука послала је Звезду у групу смрти са ПСЖ-ом, Наполијем и Ливерпулом и задала Београђанима најтежи могући задатак на дебију у групној фази Лиге шампиона. Било па прошло, кукања нема, да видимо какви то противници очекују Звезду од 18. септембра када се лопта буде закотрљала, а мушема завиорила на стадионима широм Европе.

А пазите сад ово - са свим овим ривалима најтрофејнији српски клуб има позитиван скор?!

ГЕРМАНСКИ ВЕТРОВИ У ПАРИЗУ

Неки нови (германски) ветрови дувају на Парку принчева од овог лета, а њихов почетак, као и сваки претходни, обећава, али и не гарантује ништа велико... ПСЖ за сада успешно гура на свим фронтовима, али видећемо како ће то изгледати када средином септембра крене Лига шампиона.

Двогодишња авантура с Унајем Емеријем није донела очекиване резултате, па је окончана у јуну уз масну надокнаду при отказу. Томас Тухел је човек за којег богати власници ПСЖ-а сада верују да би могао да им донесе оно због чега су и купили клуб.

Некадашњи тренер Мајнца је последњи пут у Лиги шампиона стао у четвртфиналу пре две сезоне с Борусијом из Дортмунда против Монака, а после чувеног бомбашког напада у којем је повређен Марк Бартра.Тухел и дан данас тврди да би те сезоне доста урадио с Милионерима у Лиги шампиона да није било тог напада, па има лепу шансу да те тврдње поткрепи и сада добрим резултатима.

Разматрали су га током пролећа и као новог тренера Бајерна, али је већ у априлу било јасно да ће рођени Баварац прузети команду у Паризу. И није направио никакве радикалне резове (ако изузмемо промену формације). Нису му ни били потребни. Поново ће имати убитачан нападачки трио у саставу Нејмар - Кавани - Мбапе, који се прошле сезоне иживљавао у групној фази Лиге шампиона и против Бајерна, Селтика и Андерлехта постигао чак 25 голова.

Посебно су их запамтили у Глазгову и Бриселу којима су дали збирно 21 гол на четири утакмице.

Што се тиче нове сезоне, Тухел је само приступио надоградњи онога што је наследио од претходног тренера. Отишли су епизодисти - Пасторе и Берчиче, а стигли малди репрезентативац Немачке Тило Керер (за 37.000.000 евра) из Шалкеа и леви бек Хуан Бернат из Бајерна, који вероватно сутра потписује уговор у Паризу у трансферу од 14.000.000. Најзвучније појачање на Парку принчева је дефинитивно Ђанлуиђи Буфонкоји ће у 41. години пробати да освоји прву Лигу шампиона у великој каријери.

Такође, није Тухел себи овог лета испунио жељу да доведе и Џерома Боатенга. Бајерн није хтео да га пусти за мање од 50.000.000 евра, па је остао само са четири централна дефанзивца (Кимпембе, Маркињос, Тијаго Силва и Керер), што би могло да буде проблем ако крену повреде. Јер, нова је и формација у којој Свеци играју од овог лета, у последње време све модернија 3-4-3, са тројицом штопера позади, док је Нејмар плејмејкер тик иза Мбапеа и Каванија.

На десној страни тренутно је у предности Меније јер је Дани Алвес повређен, али знамо сви колико Бразилац може кад је здрав и какво је искуство иза њега. На левој Анхел Ди Марија ће добити конкуренцију у Бернатукоји се у Бајерну исказао као добар у офанзивним акцијама, па делује д аће Парижани у њему добити вредно појачање.

Било како било, ПСЖ не треба посебно представљати, имају људи јако снажан тим и одбрани Црвене звезде никако неће бити лако да изађе на крај с њма у две утакмице.

НАЈБОЉИХ 11: Буфон - Керер, Т. Силва, Кимпембе - Алвес, Рабијо, Верати, Ди Марија - Нејмар - Кавани, Мбапе.

НАЈВРЕДНИЈИ ИГРАЧ (подаци са Трансфермакта): Нејмар - 180.000.000 евра

ВРЕДНОСТ ЦЕЛОГ ТИМА (подаци са Трансфермакта):: 810.000.000 евра

СКОР СА ЗВЕЗДОМ: 0:1 (у пријатељском окршају у Чикагу 2010. црвено-бели славили после бољег извођења једанаестераца 7:6)

ПРОШЛЕ СЕЗОНЕ У ЕВРОПИ: Лига шампиона, групна фаза - прво место у групи са Бајерном, Селтиком и Андерлехтом, па елиминација у 1/8 финала од Реал Мадрида.

КО ПРЕЖИВИ ПРИЧАЋЕ

Окршај Ливерпула и Црвене звезде биће истински фудбалски спектакл без обзира за кога навијате. Звезда је кроз историју једну од најблиставијих победа остварила управо на Енфилду, давне 1973. када је Цоле Јанковић из слободњака са 20 метара у 90. минуту нанео Ливерпулу историјски пораз - први и једини у Купу шампиона у 20. веку!

Од тог дана, и чувене Миљанове тренерске лекције, Ливерпул се тотално трансформисао, променио је размишљење, филозофију и све што уз то иде и фудбалски постао оно што је данас - са пет титула првака Европе један од највећих светских клубова. Ни Звезда није лоше прошла после тог меча, у Барију се попела на кров Европе 1991. па свакако има морално право да се нада нечему ове јесени у свом такмичењу, када већ није у стању да прети.

Јер, данашњи Ливерпул је топ тим. Вероватно једна од три најснажније екипе на свету, лидер премоћне Премијер лиге, тим који није примио гол ове сезоне. Под вођством Јиргена Клопа и у такту његовог хеви метал фудбала, момци са Енфилда у офанзивној 4-3-3 нижу победе ових недеља, руше рекорде и пишу историју.

У њиховим редовима је најбољи стрелац Премијер лиге, магични Мохамед Салах, коме сваки прави љубитељ фудбала, па и објективна београдска публика, мора да скине капу. Левом ногом даје голове, десном их пакује, идеалан играч, невероватна брзина, велика моћ у једном Египћанину. Привилегија је видети га на култној Маракани која је знала раније да поздрави и веће.

Али, ту се не завршава Ливерпулова снага. Садио Мане, Боби Фирмино, Наби Кеита, Ђини Вајналдум, па и ветеран Џејмс Милнер подједнако су вредни као и њихов предводник. Леви бек Робертсон, пргави Шкот, увек је незгодан, као и талентовани Александер-Арнолд на другој страни који делује наивно, али има опасну праћку. Холандски торањ Вирџил ван Дајк само је армирао снажан бедем који од овог лета, после ужасног Немца Каријуса, чува скупоцени Бразилац Алисон. Капитен Хендерсон тренутно је резерва, али када буде ушао у ритам и форму треба га очекивати у првом тиму.

Чак и онај којег многи не воле да виде, не сматрају фудбалером, Дејан Ловрен, заслужује респект, јер је вицешампион света и када се опорави од повреде биће појачање, ма колико то чудно звучало. Неће Београђани сигурно поздравити ни Џердана Шаћирија, али то је већ друга прича…

Као и код Пари Сен Жермена једина брига за навијаче Црвене звезде је што и Клопова машинерија воли да се иживљава на ривалима. Фудбалски. А док је она из Париза заустављена у осмини финала прошле сезоне од Реала, ова Клопова је после 23 поготка у групној фази, и то по седам у мрежи Спартака из Москве и Марибора, у истом ритму наставила у ноакут фази па до чувеног Кијевског финала ударала је по Порту (5:0), Манчестер Ситију (5:1 у две утакмице) и на крају Роми (5:1 у првом мечу на Енфилду).

Дакле, Црвени воле да газе ривала и Владан Милојевић би на то требало да обрати пажњу, како не би прошао као Марибор или Спартак.

НАЈБОЉИХ 11: Алисон - Арнолд, Ловрен, Ван Дајк, Робертсон - Кеита, Вајналдум, Милнер - Салах, Фирмино, Мане.

НАЈВРЕДНИЈИ ИГРАЧ (подаци са Трансфермакта): Мохамед Салах - 150.000.000 евра

ВРЕДНОСТ ЦЕЛОГ ТИМА (подаци са Трансфермакта):: 876.000.000 евра

СКОР СА ЗВЕЗДОМ: 0:2 (У Купу шампиона састали се 1973. године. У Београду 2:1 за Звезду, на Енфилду 1:2 за Београђане)

ПРОШЛЕ СЕЗОНЕ У ЕВРОПИ: Лига шампиона, групна фаза - прво место у групи са Севиљом, Спартаком и Марибором, елиминација Порта (1/8), Манчестер Ситија (1/4) и Роме (1/2), па пораз у финалу од Реал Мадрида.

КАРЛЕТО, ДОБРО ДОШАО ТИ НАМА ОПЕТ

Какву је то, забога, групу добила Црвена звезда када бодовима најпре може да се нада против Наполија?! Сулудо звучи, зар не. Луда је и група. Наполи у њој екипа са најмањим рејтингом. Пица, Везув, злогласна Камора, Марадона, лепота и страхота италијанског југа... И шашави газда Аурелио де Лаурентис – то вам је у најкраћем Наполи.

Двоструки италијански шампион и освајач УЕФА купа из оног златног периода са Ел Пибеом годинама се већ неуспешно бори са Јувентусом за превласт у Италији. Можда је мало претенциозно рећи да је Наполи у претходних неколико сезона постао други тим Италије – јер по реномеу не може под руку ни са Ромом, а камоли Миланом или Интером – али није нетачно да је био далеко најближи да прекине седмогодишњу суверену владавину Старе даме.

Наполи је овог лета доживео значајне промене. Иако је костур тима остао исти, на клупи је Мауриција Саријапомало изненађујуће заменио Карло Анћелоти, па се време од тог момента може сматрати новом епохом. Примарни циљ остаће исти – скудето, међутим наивно би било тврдити да ће Карлето тотално занемарити Лигу шампиона зарад првенства.

Осим Жоржиња (Челси) и голмана Реине (Милан) нико од битних играча није напустио екипу. Нада да биАнчелотијево име могло да привуче неке велике звезде, међутим, брзо се распршила као мехур од сапунице. Ипак је то Напуљ... Стигли су везиста Фабијан Руиз из Бетиса за 30.000.000 (активирана откупна клаузула), Симоне Верди из Болоње (25.000.000), те десни бек Кевин Малки из Лила (12.000.000). Амин Јунес стигао је из Ајакса без обештећења, док су голмани Мерет и Оспина на позајмици.

О томе како ће Наполи изгледати ове сезоне под Анчелотијем рано је говорити. Њихова игра тек треба да добије озбиљније контуре, а оно што можемо да закључимо из прва два кола Серије А (победе против Лација и Милана, оба пута после преокрета и заостатака 0:1, односно 0:2) јесте да и те како ту има и простора и потенцијала за напредак. Психологија им је, очито, на топ нивоу...

Наполи је прва два сусрета у сезони одиграо у формацији 4-3-3. И ту се неће ништа мењати. Мотор тима је Марек Хамшик, човек који стреми да стане уз раме Марадони када је у питању љубав Наполитанаца. Подршку на средини Словаку пружају Пољак Зјелински, који је коначно проиграо, односно Бразилац Алан. Нападачку тројку у прва две утакмице сезоне чинили суКаљехон, Милик и Инсиње, мада ће су ту сасвим сигурно наћи места за Дриса Мертенса. Он је у оба та меча улазио са клупе.

Откако је постао редован учесник Лиге шампиона Наполи се није прославио. Ниједном није могао даље од осмине финала, а умео је, као рецимо прошле сезоне, да потпуно подбаци и испадне из групе у којој су били ПСВ и Шахтјор. Још од Марадониног времена највећи успех у Европи им је полуфинале Лиге Европе 2015, када их је на путу до борбе за трофеј пресрео украјински Дњипро. Склони европским киксевима, дакле, јесу.

Највећа снага Наполија и ове сезоне биће уиграност, аутоматизми који добро фукционишу већ неколико година, а мана свакако мањи број довољно квалитетних играча за борбу на три фронта.

Наполи има проблем са старим, трошним стадионом Сан Паоло. УЕФА ће га тек чекирати и (вероватно) дати дозволу да се тамо игра групна фаза. Али постоји и мала могућност да не буде тако. У сваком случају, Сан Паоло спада у изузетно бучне стадионе који се додуше ретко напуне до краја. Поготово против мањих екипа. Биће то изузетно вруће гостовање за црвено-беле, а за њихове навијаче чак и поприлично опсано...  

За крај један занимљив податак: Карло Анчелоти по трећи пут доћи ће на Маракану. Као играча оне фамозне '88. спасла га је магла, успео је некако да победи с Берлусконијевим првим дрим тимом, а 2006. као тренер, славио је у последњем колу квалифиакција за Лигу шампиона. И први и други пут, након што је избацио Звезду, постао је шампион Европе. 

Неки знакови крај пута, или?     

НАЈБОЉИХ 11: Оспина - Хисај, Албиол, Кулибали, Марио Руи - Алан, Хамшик, Зјелински - Мертенс, Милик, Инсиње.

НАЈВРЕДНИЈИ ИГРАЧ (подаци са Трансфермакта): Лоренцо Инсиње и Калиду Кулибали по 60.000.000

ВРЕДНОСТ ЦЕЛОГ ТИМА (подаци са Трансфермакта):: 489.000.000 евра

СКОР СА ЗВЕЗДОМ: 1:1 (у Митропа купу састали се 1966. У Београду 2:0 за црвено-беле, у реваншу 0:1. Звезда прошла у друго коло)

ПРОШЛЕ СЕЗОНЕ У ЕВРОПИ: Лига шампиона, групна фаза - треће место у групи са Манчестер Ситијем, Шахтјором и Фајенордом, па елиминација у 1/16 финала Лиге Европе од РБ Лајпцига.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар