ЛЕ - Као у Плзењу: Партизан без крви и без Лиге Европе!

Црно-бели немоћни – Бешикташ елиминисао Партизан из Европе! Фудбалери Партизана поразом од Бешикташа (3:0) елиминисани су из плеј-офа за пласман у групну фазу Лиге Европе.  Иако са уочљиво доста мана, Бешикташ у реваншу савладао тим из Хумске (3:0) и пласирао се у групну фазу.  Партизан без јесени у Европи, Бешикташ прејак! Црно-бели су се опростили од Европе на Водафон арени у Истанбулу.

Фудбал 30.08.2018 | 22:10
ЛЕ - Као у Плзењу: Партизан без крви и без Лиге Европе!
Изабраници Зорана Мирковића нису успели да понове успех из претходне године када су успели да обезбеде Европу. Овога пута фаворизовани ривал био је прејак и овде се завршава црно-бели пут на Старом континенту.

Партизан није добро ушао у меч и било је питање када ће турски тим доћи до стопостотне прилике или гола.

Одолевао је вицешампион Србије, средином првог полувремена чинило се да су успоставили равнотежу, међутим пад концентрације коштао их је пласмана у наредну фазу.

Голове за Бешикташ у првом полувремену постигли су Пепе у 37. и Озјакуп у 45. минуту, оба пута после лоше реакције задње линије.

Партизан у првом периоду игре није створио нити једну праву шансу, голман Утку није имао посла и Бешикташ је заслужено водио на крају првих 45 минута игре.

На почетку другог полувремена црно-бели заиграли су много боље и почели су да стварају шансе. Најбољу пропустио је Данило Пантић у 56. минуту када је погодио стативу. То ће се испоставити као кључан моменат за Партизан, пошто после тога нису имали ни приближно исту прилику.

Штавише, Бешикташ је кренуо поново да напада, а на крају су се зауставили на три поготка. Коначан резултат поставио је Пепе у 69. минуту, када је главом савладао Владимира Стојковића.

Бешикташ је по игри био много бољи ривал и заслужено иду у групну фазу Лиге Европе. На крају укупан резултат овог двомеча је 4:1 за тим из Истанбула.

Равноправна борба у Београду и 1:1 наговештавали су ватрен реванш у највећем граду Турске. Међутим, други меч плеј-офа није био ни приближно узбудљив.

Домаћин је на бучној Водафон арени контролисао меч, постизао голове од 37. до 68. минута и ушао у групну фазу Лиге Европе коначним резултатом:

БЕШИКТАШ - ПАРТИЗАН 3:0 (2:0)

Екипа Шенола Гунеша показала је зашто је сматрана великим фаворитом и без учешћа важних офанзиваца Алвара Негреда и Рајана Бабела у двомечу.

Актер нокаут фазе Лиге шампиона 2017/18 кажњавао је велике пропусте Партизанове одбране, "изоловао" Данила Пантића, вечерас најбољег и најупорнијег играча Београђана, и остављао Владимиру Стојковићу мали или никакав простор да реагује.

Чувени Пепе је постигао два гола на Кварежмине центаршутеве из прекида, а резервиста Озјакуп је између тих погодака заједно са центарфором Лерином у два "дупла паса" избацио из игре одбрану Београђана. Истрчао је потом сам пред српског голмана и није имао тежак задатак да погоди.

За равноправну борбу са таквим тимом - то је ипак било превише пропуста. Бешикташ је зато отишао у групу и у петак ће сазнати имена ривала, док се Партизан опростио од Европе за ову сезону.

Дуну топао ветар на Босфору и однесе наду да је чудо могуће. Снажно струјање ваздуха у и око шеснаестерца Владимира Стојковића створило је ковитлац из ког се би се тешко избавили и моћнији тимови од Партизана. Овом вечерашњем у Истанбулу недостајала је куражност од пре седам дана, играч екстра класе и(ли) посебне инспирације (као испомоћ Данилу Пантићу), какве, на пример, има Бешикташ. Довољно добар да сакрије своје и оголи мане ривала, због чега ће ове јесени играти у Лигу Европе, залупивши њена врата српском представнику буквално на последњем степенику.

Није спорно што су београдски црно-бели претрпели први пораз у квалификацијама (0:3), падали су у турској метрополи и снажнији тимови, тамнеле веће звезде, међутим, кад се игра без петље, без храбрости и без идеје, онда не може да се направи подвиг, колико год састав Шенола Гунеша "шупаљ" био у појединим деловима. Било је пукотина, ма какви - читавих кратера у одбрани домаћина - само није било човека у тимуЗорана Мирковића који би гурнуо лопту напред, осмислио акцију, "закрвио", побио се на терену, ако већ мора да буде испадне, да макар намучи противника. Уведе га у проблем.

Овако, остао је јак утисак да је Парни ваљак у Цариграду личио на Парни ваљак из Плзења, са првог такмичарског меча 2018. Стајао је у месту, као да је чекао да га неко други погура ка циљу. Уочљив проблем на луксузном стадиону "Водафон парк" био је у томе што нико осим Данила Пантића није био спреман да седне за команде и успротиви се већ виђеној пресуди. Да бар мало отежа Бешикташу да улогу фаворита оправда тако лако као да игра неки првенствени меч и да у јунаке промовише Португалце, двоструког стрелца Пепеа (двапут надмудрио Рикарда) и асистента за поготке репрезентативног му колеге, Рикарда Кварежме.

Пред око 30.000 бучних навијача домаћин малтене није оставио ни грам шанси освајачу Купа Србије. Држао му је лекцију из савременог фудбала. Отерао га је од свог казненог простора - за шта је најзаслужнији неуморни Гари Медел - а пред туђим развијао акције и прилично лако улазио у шансе. Пре или касније морао је да их искористи, па оно што су пропустили Ујсал и Ларин с почетка није опростио Пепе, кад је на додавање колеге из португалске репрезентације Рикарда Кварежме толико збунио одбрану Партизана да се и сам изненадио какав му се зицер указао, а сувише је велики шампион да би га пропустио. Још кад се на то надовезало још једно "испадање из воза" целе последње линије црно-белих, а принудни резервистаОзајкуп поентирао на пас Ларина пред одлазак на паузу постало је јасно да су гости на путу без повратка.

И да ће на девети пласман у Лигу Европе морати са причекају. Поготово што са само једним јединим расположеним и конкретним играчем, Данилом Пантићем - чији је ударац у стативу означио и дефинитивни растанак са великим амбицијама - нису били конкурентни. Можда услед сазнања да је Ђорђе Ивановић,уместо да буде фактор изненађења, одиграо партију испод нивоа фудбалера Партизана, да Горан Закарићније био опасан као у Хумској или да је Саша Здјелар толико грешио у поставци, а одбрана... Ех, одбрана...

План са Ивановићем у улози централног везног у маневру није упалио, Рикардо Гомеш практично је остао без дотока лопти, притом био ужасан у одбрани (Пепе га надскочио за 3:0) а тек нешто одважнији и смисленији постао је Партизан кад је Зоран Мирковић послао на терен Немању Николића и заиграо са два шпица, међутим...

Касно да би се угрозио великан као што је Бешикташ, иако остаје констатација с почетка да тим који ће играти у Лиги Европе има толико "рупа" на простору од центра игралишта до свог казненог просотра да ће га у групној фази неко добити.

Само ако га нападне и(ли) покаже намеру да то уради.

БЕШИКТАШ – ПАРТИЗАН 3:0
/Пепе 37, 69, Озјакуп 45+1/

Стадион: Водафон парк
Гледалаца:30.000
Судија: Овидију Хатеган (Румунија)
Жути картони: Н.Г. Милетић, Николић (Партизан)

БЕШИКТАШ (4-3-3): Утку – Гонул, Пепе, Вида, Адријано – Медел (од 77. Токоз), Арслан, Ујсал (од 27. Озјакуп) - Еркин (од 87. Торе), Кварежма, Ларин. 

ПАРТИЗАН (4-2-3-1): Стојковић - Н. Р. Милетић, Марковић (од 46. Николић), Валијенте, Н. Р. Милетић - Здјелар, Шћекић (од 57. Енаке) - Закарић, Ивановић (од 61. Сума), Пантић - Рикардо.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар