Генерал Младић ускоро слободан?

Коначна пресуда требало би да буде изречена крајем 2019. , а првостепена на доживотну робију анулирана и Ратко пуштен на слободу јер немају никакве доказе.

Србија 30.08.2018 | 09:57
Генерал Младић ускоро слободан?
Дарко Младић, син бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, очекује да генерал следеће године из Хага буде пуштен на слободу. Верује, како каже, да ће првостепена пресуда из новембра прошле године, када је у Хашком трибуналу његов отац осуђен на доживотну робију, после уложене жалбе бити преиначена у ослобађајућу.

- Предали смо жалбу и чекамо изјашњавање тужиоца до почетка октобра. Жалба је написана на 270 страна, јер су нас у Хагу на тај формат ограничили, иако је пресуда исписана на 2.500 страна. Проблем је указати на пропусте на готово десет пута мање простора. Како год, најреалније је да усмени део излагања жалбе буде средином следеће године, а коначна пресуда донета крајем 2019.

Какву пресуду очекујете?

- Правно, првостепена пресуда би требало да буде анулирана, а Ратко пуштен на слободу. Немају никакве доказе, ни за Сребреницу, без обзира на помпу. Ипак, у Хагу је доминантан политички утицај НАТО политике. Није само право довољно.

Очекујете ли га у Београду следеће године?

- Волео бих и пре да га извучемо оданде. Не видим разлоге због чега му не дозвољавају болничко лечење, које му је више него потребно.

Какво је његово здравствено стање?

- У суштини непромењено. Ништа боље, али на срећу није ни горе. Има исте проблеме - одумирање ћелија у мозгу услед вишеструких можданих удара. Хашки лекари су му, како нам је Ратко рекао у телефонском разговору, пре десетак дана снимали главу. Тражили смо од њих снимке и медицинске извештаје да бисмо видели какво је сада стање. Уз то, има и висок притисак и срчане сметње, који се, нажалост, у Хагу не лече јер их тамошњи доктори сматрају безазленим. Иако наши лекари упозоравају да могу изазвати озбиљне проблеме. Утврђено је да има почетак деменције.

Је ли деменција очигледна?

- Нормално се понаша. Није ништа другачији. Свега се сећа и све зна. Једино што је мало опширан и брзо се умара, па доста спава. Он није за суђење, нити да борави у притвору.

Захтев да се лечи у Србији одбијен је у јуну. Хоћете ли и даље на томе инсистирати?

- На свим нивоима се боримо за то. Успева да преживи тамо буквално уз божју помоћ. Неопходно му је болничко лечење.

Прима ли посете?

- Има право да десет дана месечно има посете. Стално испуни ту норму јер му редовно одлази супруга Боса, пријатељи, родбина и ја са децом.

Извор: Курир

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

фер

30.08.2018 08:17

Чист доказ фашистичког начина мучења људи у Хагу. Нека им Бог суди како заслуже а генералу желим боље здравље и повратак кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

30.08.2018 09:02

ПОДРСКА НАЈВЕЦЕМ И НАЈБОЉЕМ ГЕНЕРАЛУ ОД ЊЕГОВОГ БОРЦА.МИ ЗНАМО ИСТИНУ ДЗАБА ЊИМА ДА ЈЕ ИЗВРЦУ У СВОЈУ КОРИСТ ЈЕР СТИНУ НЕМОЗЕС САКРИТИ НИ ИЗВРТАТИ.ЊИХ СИ ВОЈНИЦКИ ПОРАЗИО И ТО ЈЕ ЊИМА НАЈТЕЗЕ.

Name

сарајлија

30.08.2018 09:25

Чуј нема доказа...будите бар мало реални и искрени сами према себи.Ја овог Дарка разумијем јер му је то отац и бори се за родитеља али нема ни промил шансе да ће Младић жив изаћи из затвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

30.08.2018 09:51

Чуј муслимана, па наравно да нема доказа јер није ништа погрешно урадио, Младић је српски јунак

Name

Нострадамус

30.08.2018 10:14

Сам рат је по себи злоцин онда би се требали осудити сви злоцини и мањи и веци. Медјутим то се избјегава неки злоцини се осудјују други се оправдавају мислис ли ти да то тако треба. Вас херој Насер Ориц је свом народу продавао брасно и по 250 КМ. у Сребреници али то се не смије да прица.

Name

ре нострадамус

30.08.2018 10:32

Није брашно у питању. Колико је Насер злочина начинио Србима па је за њих херој и слободан зликовац.

Name

ре сарајлија

30.08.2018 10:37

Сарајлија се понаша као да су муслимани само сједили испред кућа скрштених руку а Срби прилазили и стријељали. Хајде ти буди мало реалан па кажи за Насера за Дудаковића за Ласте и уопште за побијене и нестале Србе по Сарајеву и бачене у Казане. Имаш ли воље и храбрости. Немаш-знам одговор.

Name

Нострадамус

30.08.2018 11:15

То сто су цинили злоцине према нама то је нормално нисмо у рату могли оцекивати да с нама славу славе.

Name

Бакица

30.08.2018 11:21

Желимо му брз повратак кући живио генерал Младиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕКИЦА

30.08.2018 11:31

Да даа хахахаха...

Name

коњ из ливна

31.08.2018 01:56

Зар није насер осудјен у хагу па и у босанскохерцеговацком суду, да ли сте ви нормслан народ???

Name

БОБА

30.08.2018 20:28

ЖЕЛИМ СВЕ НАЈБОЉЕ НАШЕМ ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

31.08.2018 07:22

И да нам позиви сто дузе.