Преговори лидера запали у ћорсокак

Северна Кореја се мора денуклеаризовати пре било какве декларације о окончању Корејског рата, саопштио је Стејт департмент.

Свијет 30.08.2018 | 08:41
Преговори лидера запали у ћорсокак
Преговори о "потпуној денуклеаризацији корејског полуострва", на шта се севернокорејски лидер Ким Џонг Ун обавезао на самиту с председником САД Доналдом Трампом у Сингапуру 12. јуна, запали су у ћорсокак.

Трамп је у петак у последњем тренутку отказао путовање државног секретара Мајка Помпеа у Северну Кореју и тако први пут јавно признао одсуство напретка.

До отказивања је дошло када је постало јасно да Помпео неће добити оно о чему се разговарало, односно размену декларација. САД је требало да раде на декларацији о формалном окончању Корејског рата, који је 1953. завршен примирјем, док је Пјонгјанг требало да да изјаву о својим нуклеарним постројењима, нешто налик попису пре медјународне провере и размонтирања.

Од раније је трајала дебата о томе ко ће први дати своју објаву.

Према америчком онлајн медију Вокс, који цитира више извора блиских преговорима, Трамп је иза затворених врата у Сингапуру усмено обећао да ће потписати декларацију о крају рата убрзо после самита, па се Пјонгјанг сада осећа превареним.

Упитана о том обећању, портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт јуче је рекла да не може то ни да потврди ни да демантује.

"Сматрамо да мора доћи до денуклеаризације пре него што се ангажујемо у другим областима", рекла је она новинарима. Упитана да ли "друге области" обухватају и крај рата, Науерт је рекла "да".

Неки посматрачи оцењују да би севернокорејска влада више волела прави мировни споразум него просту објаву.

Извор: Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сведска

30.08.2018 10:18

Ционистицки Израел се мора денуклеаризовати да би цовјецанство опстало.

ОДГОВОРИТЕ