Прича - 4 године касније: Срећно, црвено-бијели!

До тада незабележен езгодус талената могао је да се заврши само најцрњим даном у историји славног клуба. Тројица од њих 18 налазе се на 90 минута од рушења нове баријере - 26 година од када се шампион Европе бранио у Пешти и Софији.

Фудбал 29.08.2018 | 19:05
Прича - 4 године касније: Срећно, црвено-бијели!
Фудбалски клуб Црвена звезда, последњи освајач оригиналног Купа шампиона, избачен је из УЕФА такмичења на лето 2014. непуних месец дана након прославе седам година чекане титуле шампиона.

Најцрњи дан у историји славног клуба свануо је недуго по завршетку највећег забележеног езгодуса талената у овом делу Европе, током ког је 18 фудбалера отишло из Љутице Богдана у периоду од годину дана остављајући за собом у свлачионици или правоснажну пресуду Арбитражне комисије ФСС о раскиду уговора на штету клуба или коверту са симболичном сумом у виду накнаде за трошкове школовања.

Премда звездаши по инерцији у таквим ситуацијама стају на страну клуба, у овом случају није било потребно да побегне њих 18 већ можда само Филип Стојковић, Славољуб Срнић и Вељко Симић како би и лаику постало јасно да нешто озбиљно није у реду у канцеларијама на западној трибини стадиона, премалих да би поднеле количину знања, искуства, принципа и колегијалности које су са собом у Љутице Богдана понела бројна звучна имена из састава "Радне групе" послате да заустави урушавање најтрофејнијег клуба на овим просторима.

Небојша Човић, један од тројице потпредседника из времена када је за одлучивање био потребан недостижан консензус и председника и пословног директора и генералног секретара и спортског директора и чланова УО, саопштио је делегатима Скупштине у новембру 2013. да је актуелан дуг 44,7 милиона евра, али је мало говора било о извесним последицама незабележеног тренда који није окончан ни тужбом Марка Вешовића крајем те године утолико што је почетком наредне као 19. у низу отишао и Огњен Ожеговић.

Четири године касније, Стојковић, Срнић и Симић налазе се на 90 минута од уласка у Лигу шампиона са истом том Црвеном звездом, чији дрес нису вратили економу неознојен ни када би преседели утакмицу на клупи за резерве.

Њих тројица, заједно са још неколицином звездаша из окоснице тима који импресивно води најстарији међу њима, Владан Милојевић, покушаће овог уторка у Салцбургу да после деценије чекане јесени и 25 година сањаног пролећа у Европи сруше још једну баријеру - 26 година од последње утакмице у групној фази најпрестижнијег такмичења на континенту.

Управо због ситуације у којој се клуб налазио пред само четири године, док је актуелни тренер радио у комшилуку и тројици црвено-белих полетараца са овереним исписницама могао да понуди грејање у свлачионицама, здрав терен за тренинг и редовна примања, није неважно ко ће вечерас подно Алпа изборити Лигу шампиона: Салцбург из 11. или Црвена звезда из 7. покушаја.

За црвено-беле је важно да руше препреке без обзира на то шта се иза њих налази, да ли аждаја од које ће у неколико недеља доживети више пораза него у 68 битака са Милојевићем на челу или прилика да се помери граница недостижног постављена прошлог марта у Москви када је на тих неколико милиметара испод копачке Александра Пешића пролетео двомеч са Олимпиком из Лиона.

Није неважно то што у случају неуспеха постоји тачно одређена отпремнина у виду шест утакмица у Лиги Европе и награди од пет милиона евра, али не би било исправно (а, ни звездашки) ако би било ко од Милојевићевих 11 понављао те речи уз добро познату Хендлову мелодију коју је 1992. за потребе будуће Лиге шампиона адаптирао композитор Тони Бритен.

Симболично, баш тог пролећа је Црвена звезда највреднију титулу бранила по Мађарској и Бугарској, када звездаши ни у најгорим ноћним морама нису сањали о две и по деценије без прилике да се боре са најбољима међу којима су једном и сами били најбољи.

Да је свеједно не би се данас у Салцбургу пред "утакмицу деценије" окупило највише навијача још од Барија, због којих ово и јесте "утакмица деценије".

Срећно, црвено-бели!

12 РАЗЛОГА ЗАШТО ЈЕ ТАКОЂЕ ВАЖНО

1) Од последњег учешћа у елитном такмичењу, 1992. године, Звезди је ово седми покушај да се домогне групне фазе Лиге шампиона. Ниједном још није играла у актуелном формату такмичења које је освојила 1991. Ред Бул Салцбургу, од када носи то име (2005), ово је 11. пут да покушава да уђе међу најбоље европске клубове.

Звезда је у поменутом периоду испадала од Динамо Кијева, Бајер Леверкузена, ПСВ Ајндховена, Милана, Ренџерса и Лудогореца, док су успешнији од Салцбурга били Валенсија, Шахтјор, Макаби Хаифа, Хапоел Тел Авив, Диделанж, Фенербахче, Малме (два пута узастопно), Динамо Загреб и Ријека.

2) Звезда је последњу утакмицу изгубила 21. фебруара у Москви, од ЦСКА (0:1), у реваншу шеснаестине финала Лиге Европе. У међувремену је елиминисана од Мачве из Купа Србије, али пеналима после 0:0. Салцбург је последњи пораз доживео 27. маја од Аустрије у Бечу. Било је убедљивих 4:0 за домаћина у последњем колу Бундеслиге, али је Салцбург много пре тога обезбедио титулу.

Последњи пут на домаћем терену, екипа Марка Розеа изгубила је 17. јануара од Јанг Бојса у пријатељској утакмици (0:2). У такмичарском дуелу на Ред Бул арени нису поражени још од 27. новембра 2016, када је Адмира славила 1:0 у првенству Аустрије.

3) И један и други клуб пласманом у плеј-оф квалификација за Лигу шампиона имају обезбеђених5.000.000 евра у случају елиминације и играња у групи Лиге Европе, али ће победнику за пласман међу елиту припасти УЕФА бонус који износи 15.250.000 евра! Црвено-бели су кроз досадашњи ток квалификација зарадили 1.140.000 евра.

4) Клуб из Салцбурга раније се звао Аустрија Салцбург, али га је 2005. купила позната компанија која производи енергетско пиће, променила му име и боју грба и дреса из љубичасто-беле у црвено-белу. Већина навијача зато је престала да долази на утакмице и основала нови клуб, под старим именом, који се тренутно такмичи у четвртом рангу аустријског фудбала.

5) Стадион Ред Бул арена има капацитет 31.895 места, али је ретко када испуњен. И у среду сеочекује да на њему буде више присталица Црвене звезде. Помиње се да би из Србије, Аустрије и околних земаља могло да дође око 10.000 навијача црвено-белих. Домаћин није омогућио продају улазница путем Интернета, а на благајни је дозвољено да једна особа купи две карте. У недељу је на клупском сајту саопштено да је продато више од 20.000 улазница, тако да се очекује сјајна атмосфера.

Гостујући навијачи биће смештени на јужној трибини до запада, а цене улазница за ову утакмицу су од 18 до 37 евра (не рачунајући ложе и ниже цене за децу).

6) Салцбург је од Београда удаљен 810 километара. Овај град познат је као родно место чувеног композитора и пијанисте Волфганга Амадеуса Моцарта. Са око 150.000 становника четврти је по величини град у Аустрији. Налази се у средишњем делу државе, а назива се и "Вратима Алпа" због близине познатог планинског ланца и бројних скијалишта.

7) Једини фудбалер који је играо и за Црвену звезду и за Ред Бул Салцбург је Милан Дудић. Бивши штопер био је члан црвено-белих од јануара 2002. до јула 2006, када је прешао у аустријски клуб. Дрес Салцбурга носио је до јула 2011, а онда још три године играо за Штурм, у којем је завршио каријеру.

Дудић је са Звездом освојио две "дупле круне" (2004. и 2006), док је са Салцбургом двапут био првак Аустрије (2007. и 2009).

8) Утакмицу у Аустрији судиће турски арбитар Џунејт Чакир, којем ће ово бити први меч ове сезоне, односно од полуфинала Светског првенства у Русији између Енглеске и Хрватске (1:2). Досад је водио 138 међународних дуела, а просечно суди 0,27 пенала по утакмици и показује 0,21 црвемо, а 3,98 жутих картона. Статистички гледано, за нијансу је строжији према домаћим тимовима.

9) Црвена звезда је после 0:0 у првој утакмици на домаћем терену пролазила четири пута, а трипут била елиминисана.

10) Због повреде, Владан Милојевић неће моћи да рачуна на везисту Лоренца Ебисилија, док ће Марко Розе бити без Златка Јунузовића, такође играча средине терена. Неизвесно је да ли ће Звездин капитен Вујадин Савић играти од првог минута или ће предност добити Срђан Бабић.

11) Утакмица у Салцбургу биће опроштајна за Немању Радоњића од Црвене звезде, јер је већ договорен његов трансфер у Олимпик Марсеј. Нема сумње да ће млади крилни нападач имати огроман мотив да помогне саиграчима уочи одласка.

12) Владан Милојевић је велики поштовалац немачке школе фудбала и сам је причао да је Ред Бул Салцбург имао огроман утицај на његову тренерску каријеру. Прво на конференцији за медије, а онда и опширније у интервјуу за Мондо.

Његов колега, Марко Розе, је у право ђак те школе. Радио је са Томасом Тухелом и Мартином Шмитом у Мајнцу, а самостално је водио Локомотиву Лајпциг, пре него што је 2013. стигао у Салцбург. После рада у млађим категоријама, од прошле сезоне је тренер првог тима.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драги

29.08.2018 17:34

Ајмо браћо Циганииииииииииииииииии...

ОДГОВОРИТЕ