Шта је Бешикташ? Ништа посебно...! Ислужени коњи!

Не зна се ко пије, а ко плаћа! Џевад Прекази храбри Партизанове фудбалере пред реванш у Истанбулу.

Фудбал 29.08.2018 | 21:20
Шта је Бешикташ? Ништа посебно...! Ислужени коњи!
Ако је некад пуцао разорно, сад пуца високо.

Умео је Џевад Прекази громовитим ударцима да увесељава Гробаре, а у дану кад се тим Зорана Мирковића из Београда преселио у Истанбул охрабрио их је уверењем да Бешикташ може да се порази. На његовом буњишту.

Као што је пре три деценије чинио баш Прекази, само тад у дресу Галатасараја.

"Све што сам видео досад даје ми за право да са доста оптимизма чекам реванш. Причају ’данас сви играју фудбал’, међутим, ако погледамо историју, да се запитамо: ко је Бешикташ у односу на Партизан? Добро знам, то је трећи клуб у Турској. Јесте, има доста странаца, али то су ислужени коњи. Видело се и на почетку тамошњег првенства, ништа они нису посебно да би их се моји црно-бели плашили", шири оптимизам садашњи тренер млађих категорија Парног ваљка.

Темељи га на виђеном од почетка сезоне.

"Гледао сам све три првенствене утакмице Бешикташа. На свакој су имали проблеме. У Ерзуруму су добили захваљујући катастрофалнима грешкама одбране новајлије у лиги. Видели сте на шта су личили против слабе екипе каква Анталија. Кључ успеха гостију био је што су веровали у себе, па су борбеношћу, хтењем и залагањем победили".

Актуелна генерација Партизана не зна за пораз у Европи. Ове сезоне одиграла је седам утакмица и има завидан учинак од пет победа и два ремија, међутим, сусрет на "Водафон парк" стадиону биће најтежи испти овог лета. Не и нерешив.

"Партизанова шанса је да одигра исто као Анталија. Да верује у себе, то је најбитније. Резултат 1:1 може чак да буде и предност, пошто се у Бешикташу не зна ко пије, а ко плаћа. Свашта може да се очекује у четвртак. Не би требало толико величати Бешикташ, јер је друго полувреме београдског окршаја показало да је Партизан требало да победи. Најмање два разлике, међутим... Кад прецениш противника, аутоматски потцениш себе, вероватно су се момци уплашили у првом делу".

А има ли инспиративнијег града од Истанбула да се у њему Партизан пробије до групне фазе Лиге Европе. И да на том модерном стадиону, можда, засветлуца један од Преказијевих дипломаца Армин Ђерлек, кога је Џевад тренирао и у ОФК Београду и у омладинцима Партизана?

"Зависи хоће ли играти. Нажалост, никад није играо на свом месту. Знам га одлично, тренирао сам га три године, луцидан је, опасан, само би требало веровати у њега и дати му слободу. Може штошта да направи. Да делује као везни, а за случај да се игра са два шпица иза њих. Прави правцати таленат".

Гостујућа екипа је генерално млада. Бешикташова је састављена од појединаца који су одавно премашили зенит. Међу њима је и Алваро Негредо, који се враћа на терен пошто је одслужио суспензију, заменићеКајла Ларина или "дрво", како га је баш Прекази описао.

"О Шпанцу не би требало трошити речи. Није отишао у Монако, јер у Бешикташу зарађује више него што су Французи могли да му дају. Што би ишао с коња на магарца. Јак, зна фудбала... Не знам ко би од наших могао да реши, али ми се свиђа Рикардо, има доста добрих карактеристика", хвали нападача са Зеленортских Острва Џевад Прекази.

УНИШТИО САМ ИХ...

Дубок траг оставио је Џевад Прекази у Партизану, међутум, још дубљи у Галатасарају. Играо је тамо од 1986. до 1991. године. Уписао је 185 наступа, дао 40 голова. Донео је Галатасарају две титуле првака, а колико је цењен на Босфору показује чињеница да у срцу града једна улица носи његово име.

"Кад се иде у Истанбул, емоције су увек велике. Сад још веће, пошто сам не само бивши играч, већ и радим у Партизану. Што се тиче сећања на играчке дане, памтим гол Бешикташу, како да не? Милош Милутиновић је био тренер, добили смо 2:0, а ја сам их уништио, одбитком у 16 метара...", цакле очи некада сјајном фудбалеру, а вазда великом човеку, једнако цењеном и у Београду и у Истанбулу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар