"Прилика плус" за бољи посао

Општина Угљевик придружила се пројекту "Прилика плус" чији је циљ прилагођавање потреба привреде и образовања кадрова у средњим стручним школама. Данас је, у оквиру тог програма потписан меморандум о сарадњи између Средње школе “Михајло Петровић – Алас”, општинске власти и предузећа која се налазе на овом подручју.

Република Српска 29.08.2018 | 15:00
"Прилика плус" за бољи посао
Савремена опрема, квалитетни ментори, обучени средњошколци, повезивање привреде и сектора образовања – циљ , данас боља практична настава, сутра бољи радници.

"Овај пројекат састоји се од неколико активности, један је опрема, други је обученост ментора, у процесу провођења из предузећа која пружају услугу и учествују у процесу спровођења практичне наставе", рекао је представник Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Момир Ширко.

"На основу потреба тржишта рада овај пројекат је покренут, да се добије квалитетна радна снага, изабране су два дефицитарна занимања јер на Заводу за запошљавање нпр. нема ни једног слободног вариоца", рекао је директор Агенције за мала и средња предузећа општине Угљевик Милорад Јовичић. 

"Имамо заинтересованост за занимања бравар и варилац, сваке године имамо 65 ученика који уписују те занате", рекао је директор Средњошколског центра „Михаило Петровић-Алас“ Угљевик Стево Беновић.

РИТЕ Угљевик и приватно предузеће „Унифлекс“ укључили су се у пројекат. Из привредног гиганта истичу да ђаци који заврше тражена занимања ту могу очекивати посао.

"Потпуно је реално да га очекују јер ми у континитету запошљавамо ове профиле", директор РИТЕ Угљевик Ђорђе Поповић. 

Начелник Угљевика Василије Перић истакао је да је у Српској потребна реформа образовног система.

"Ми примјећујемо и да овдје постоји недостатак радне снаге па као начелник комуницирам са предузећима и имају потребу за том радном снагом. Ово је добар примјер како треба радити и функционисати и на оваквој реформи треба истрајати". 

Пројекта „Прилика плус“ проводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа уз подршку Швајцарске владе. 

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ре

29.08.2018 13:25

Још се термоелектрана може проводити неко време, а онда јој долази крај, долазе словенци по своје, тужба ће све решити, и онда иде кључ у браву и предају целог постројења словецима, Онда ће разметању доћи крај, а страначки ухљеби и паразити мораће наулицу. Тотална нестручностл, некомптентност, незнање, пљачка не све стране по тендерима итд. су разорили овај привредни гигант који је претходна дрћжава изградила својим средствима, да су се ови данас питали никад они термоелкетрану у угљевику око које се данас шепуре и пљачкају је као краву музару не би видели, него би још ручно угља копали и продавали као у 19 веку. Шта ли само саобраћајни инжењери и разни други нестручни ликови има да траже у термоенргетици? Ту су и тробвици, гимназијалци, учитељице, силни правници и економисти, менаџери, највише их је са дипломама куљеним на приватним факултетима. Којег ли само фолирања гледамо овде годинама. Лако се шепурити на туђој муци и науци. Као озебли сунце чакамо тај дан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

29.08.2018 18:23

Свака цаст за овај коментар.Искрено и објективно,тацно и непогресиво.

Name

Реално

29.08.2018 20:33

Друзе, нисам овдје никог да браним,али писес небулозе. Наравно да треба струка, а сто се тице мјеста генералног директора РиТЕ, цисто менадзерско мјесто. Посто видим да си упознат детаљима, састав управе је генерални, економ, рудник, масинац, елекро, правни...заступљени сви сегметни у врху управе, тако да је струка заступљена. Треба познавати рад управе и на који нацин ради па тек онда овдје писати глупости. Претходни директори, све од струке а довели фирму од ивице пропасти. Из Угљевика сам и знам ста прицам и не радим на РиТЕ. Одсумпоравање је спас за овај крај за разлику од осталих "струцни" директора, такве инвестиције су само биле на папиру 10 година.

Name

wехгwерхе

29.08.2018 20:42

Будућа покољења ће се стидјети шта су им преци урадили, и шта су им оставили, има да их проклињу. Ето нама су оставили нешто индустрије, коју сада ови крчме, а шта ми остављано, шта смо ми изградили од привреде. Знамо само да вичемо стране инвестиције, страни инвеститори, исто ко луди.

Name

рр

31.08.2018 06:25

Колико нам је појединцима а и наороду у менталитету крађа и поткрадање државне имовине, за нас и нису државна предузећа, она јесу добра замисао, требало би их превести радничко акционарство и сувласништво државе где би се акцонари борили против крађе. Можда само ми као народ сувиш енавикли на ропство и живот у ропству, можда је то овом нардоу упло у гене, можда и није за слободу, можда роба и не можеш натерати на слободу, одмах почне да поткрада и краде на велико. Можда је за нас само корпоратократија и окупација од стране копоратократије, да се уведу страни окпатору преко страних инвестција и да се овде роб третира за 350-400КМ, да ради 12 сати дневно само недеље слободне 300 сати месечно као јефитна радна стнага странаца. Разарањам и крађом државних предузећа ми сами себе доводимо у ситуацију да остајемо без ичега и да постаје робље странаца.

Name

реалан

31.08.2018 09:00

Мени колико је познато у дрзавним фирмама, а и у приватним фирмама да су у досадасњим временима прави радници били задовољни или тразили боље не кривеци власт и директоре тадасње и садасње. Увијек су се нерадници "вуцибатине и инвалиди" залили и ни једна им власт није ваљала, па и садасња, тако да писете глупости, а ни једни вам не ваљају. За мене су добри ово кораци за народ политицара разлицитих картица!

Name

смијесан

31.08.2018 09:07

Људи о цему ви писете долази капитализам нема висе Тите и комунизма из тог сте времена цим знате како су се градиле фирме прије, унистили сте Југу и хтјели осамостаљење и у Европу, па ето вам сад!

Name

Горан

29.08.2018 13:48

Омладина је највазнија подрска опстине и РиТЕ је за сваку похвалу. Доказано Поповиц је људина, од младих људи, борацке популације свима је помогао. Свака цаст и ово је само јос једна потврда о цему прицам. Били су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.08.2018 13:51

Обавеза свих је да помазу друство. Лијепа вијест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зико

29.08.2018 13:52

Ово је само једна у низу ствари гдје Поповиц излази у сусрет младим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2018 14:21

Излези у сусрет старначким ликовима, дај молим те, третирају ТЕ као приватно власништво.

Name

вајо

29.08.2018 16:17

Колико ми је познато да у свим разредима средњих скола су из разлицитих партија, тј. родитељи њихови и какве везе има ту странацка линија, САМО ТРУЈЕТЕ НАРОД ПОЈЕДИНИ,

Name

ре

29.08.2018 13:52

Перићу шта би са оним ревизорским извјештајем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

29.08.2018 14:10

Одлична прилика да нам дјеца науче нешто конкретно, стекну искуство кроз праксу у овим предузећима, те да знају да се могу негдје запослити након завршетка школе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

29.08.2018 14:14

Свака част за директора РиТЕ, што је препознао значај овог пројекта за нашу омладину, али и за Унифлекс. Било би добро када би се и остала предузећа укјучила у пројекат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

29.08.2018 16:19

Свака цаст за Поповица и Перица сто су се слозили за добробит дјеце насе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвјетко

29.08.2018 16:20

Јос један нацин реалног и доброг цовјека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рацуноводја

29.08.2018 17:16

Веома добар пројекат за РиТЕ, опстину Угљевик и сколу, а првенствено за дјецу са те опстине. Свака цаст на договорима за народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ббб

29.08.2018 17:19

Браво људине такве нам водје требају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

29.08.2018 18:07

Перићу несрећо ћути,ти гдје дођеш треба кила тамјана да се окади,све си упропастијо у Угљевику а ниси спреман 2 фонтане ставит у функцију,једино косиш травуса својом фирмом....

ОДГОВОРИТЕ