Напад на новинара удар на демократију

Представници Савеза за побједу данас су осудили напад и покушај убиства новинара БН телевизије Владимира Ковачевића.

Република Српска 29.08.2018 | 13:51
Напад на новинара удар на демократију
„Напад на Владимира Ковачевића је удар на слободу говора, на демократију, на Устав. Знамо да је један од основних стубова демократије сваке државе новинарство и ово није удар само на појединца, већ и на струку“, поручио је посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић.

Шешић је додао да напад на новинара БН телевизије показује да безбједоносна ситуација у Бањалуци, али и шире није на завидном нивоу.

„Треба да се присјетимо неријешеног случаја напада зољом на зграду у ужем центру Бањалуке, убиство Давида Драгичевића, недавно убиство из снајпера у Градишци. Сви ти случајеви до данас нису ријешени.

Нама није циљ да и овај напад и покушај убиства доживе исту судбину, а то је да се о њима прича неколико дана и да не буду ријешени, већ управо супротно да својим радом институције Републике Српске покажу да функционишу и да су у служби свих грађана, а не појединаца“, закључио је Шешић.



Портпарол ПДП-а Ања Петровић упутила је подршку новинару Владимиру Ковачевићу и његовој породици, нагласивши да јавност треба да буде упозната са тим колико је новинарски посао тежак, те да није довољно законски заштићен.

„Зато ми сви који чинимо јавност Републике Српске, друштвени и политички живот, морамо да учинимо све да вама, као представницима медија, олакшамо посао, да можете да га обављате достојанствено, у служби истине и непристрасно“, рекла је Петровићева.

Она је апеловала на све политичке актере да омогуће новинарима да се баве својим послом онако како заслужују.

„Позивамо новинаре да реагују сваки пут када ми из Савеза за побједу можемо својим чињењем или пак нечињењем помоћи новинарима да неометано обављају свој часни посао", додала је Ања Петровић.



Међународни секретар НДП-а Никола Кужет нагласио је да је независно новинарство темељ слободног друштва и сваке модерне демократије, те да се напади на новинаре не могу олако прихватати.

„Подсјетићу вас, Удружење новинара је претходних пет година тражило од Владе Српске и Скупштине Српске да се усвоји закон по којем ће се напад на новинара квалификовати као напад на службено лице. Пет година је тај приједлог одбијан. Ми смо опредјељени да тај закон по хитном поступку иде у процедуру након формирања власти послије октобарских избора“, закључио је Кужет.



(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Табановиц Фијакер

29.08.2018 12:06

Да нема какав други мотив засто је новинар претуцен? Опозицији добро додје ако је из политицких разлога. Али...треба све сагледати и не судити како коме одговара. Сацекајмо..није искљуцено да се и поциниоци не открију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Табановиц Фијакер

29.08.2018 14:11

Управо тако ! Ови из СЗП немогу доци на власт на овакав нацин , па ово понасање се гади сваком нормалном . Имају онаквог министра у Сарајеву који се понаса као пустен са ланца . Људи моји знају ли они гдје се кандидују , па како мисле на овакав нацин добити подрску од градјана Б-Луке. Бања Л. није мјесто за зивљење , наркомани преузели град , дјеца нису сигурна у граду , неосјецам се слободно у Б.Луци итд.итд. Знас волио бих да СЗП додје на власт па да их се овако прозива и оптузује за све и сваста . Људе именују и криминализују како коме на ум падне . Срам вас било , има или ико паметан медју вама да казе : људи обице нам се о главу ово , претјерало се. Проци цете на изборима гор него икад до сада , зиви били па видјели . Моје лицно размисљање ;

Name

Уољхх

29.08.2018 15:12

Подрзавам сваког ко је против Додика али ова опозиција исто ко лесинари са купе јефтине поене од слуцаја до слуцаја, потпуно су без идеје

Name

Напријед

29.08.2018 15:25

Да није из политичких разлога, починиоци би били већ приведени правди.

Name

ре

29.08.2018 19:29

Опозицији добро доде и због слуцају руског писца.То је сада у запецку.Мектиц је хитно сазвао конференцију за стампу и пустио безвезну прицу о његовим информацијама да це бити великих нереда.

Name

Анти-СНСД

29.08.2018 12:08

Додик губи изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

29.08.2018 13:13

ДОДИК ДОБИЈА ИЗБОРЕ И ТО УБЈЕДЉИВО, А ВИ САМО МУДРУЈТЕ ДОК СНСД РАДИ НА ТЕРЕНУ И СА ЉУДИМА! СНСД ПОБЈЕДЈУЈЕ НА СВИМ НИВОИМА И ЗА ПОЈЕДИНАЧНЕ КАНДИДАТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

Хаха

29.08.2018 14:10

Дзаба је теби прицати да Додик добија, не би се он овако губио да је сигуран

Name

ЗВОРНИК

29.08.2018 14:30

Додик је отписан, његово је висе просло. ВУКОТА НАС БУДУЦИ ПРЕДСЈЕДНИК!

Name

Глас народа

29.08.2018 15:18

Висе није битно ко губи ко добија!!!Сјеме раздора је посијано избора неце бити народ це поцети да се хвата за гусу а за све су криви нестетни новинари који раде да презиве слусајуци своје партијски опредјељене власнике..Дакле независно новинарство не постоји оно је дириговано од стране страног фактора ,партија ....све у циљу унистења РС стварања братства и јединства,голог отока ,забетонирања србских гробова једноставно унистења србског народа.Сваким даном ми се све висе гадите ....Под хитно морате науцити ста знаци независно новинарство!!! Једноставно засто це вам на скупу било каква политицка организација ако сте независни!!!! Гњиде.....

Name

Рајвоса

29.08.2018 12:08

Када ће бити рјешен случај преко 10.000 миграна АА поријекла?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.08.2018 13:53

Правда за мигранте.

Name

Скептик

29.08.2018 15:01

На РТРСу Милица Сикимић, асистент на Ћеранићевом факултету, каже да је напад на Ковачевића уствари напад на ГРАЂАНИНА Бања Луке и да нема идиција да је то био напад на НОВИНАРА. Значи, хипотетички, ако неко иза угла мотком дохвати Додика то би био напад на ГРАЂАНИНА Лакташа а не на предсједника РС!?

Name

А

29.08.2018 12:13

Гдје сте ви овдје видјели демократију? Нема овдје ни Д од демократије. Лаж, превара, омаловажавање, крађа, полтронство, корупција итд итд. Је л то демократија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

29.08.2018 15:31

Избори це бити лазирани гласови покрадени додик биједи тако

Name

А Шта Је Са Другим Владимиром

29.08.2018 12:21

Да ли ће те осудити и вербални напад на Владимира Милаковића? Срам нека Вас буде, ако прећутите то што се још један новинар излаже непотребном ризику. Ако прећутите овај вербални напад, јасно ће ми бити да Вам је у циљу само власт да приграбите и ништа друго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

29.08.2018 12:29

Неко је схватио демократију само као идеологију која оправдавање за све сто ради! У име демократије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

29.08.2018 12:55

Добро сте сјетили послије 3 дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ИГОР

29.08.2018 13:23

БОЉЕ И НАКОН ТРИ ДАНА А ИСКРЕНО. А КОЛИКО ЈЕ ИСКРЕНО ТО СТО СУ ОДМАХ ИЗ ВРХА ВЛАСТИ ОСУДИЛИ НАПАД? СВИ ЗНАМО СТА ВРХ ВЛАСТИ МИСЛИ БН ТЕЛЕВИЗИЈИ И ЊИХОВИМ НОВИНАРИМА. ОСУДА ВЛАСТИ ЈЕ ВИСЕ НЕГО ЛИЦЕМЈЕРНА.

Name

Коста

29.08.2018 14:36

Младен Босић и Вукота Говедарица су медју првима осудили овај напад! Додик је тек касније гдје морао лисац је то матори

Name

Демократија је илузија у РС...

29.08.2018 14:13

Напад на новинара није напад на демократију у РС, јер ово није демократско друштво, ни по ком основу. У нормалним друштвима се може говорити о некој демократији, а гдје постоје одређене законске регулативе у односу на јавну мисао и ријеч, поготово за људе чија је то професија. Овде једнопартијски систем подразумијева апсолутну подршку "вођи", иначе је наопако. Суштина је, да ако немаш истоумну мисао, ако си "ван колосијека", ако се усудиш мислити својом главом, још јавно рећи и написати, без обзира чим се бавиш, слиједи осуда. Владимир сниматељ је имао вербалну опаску, па се ова два случаја не могу упоредити, јер је Ковачевић изгледа случајно остао жив,.. Ради оваквих ствари, сви својом главом мислећи, сви са непартијским ставом, сви неприпадници једноумног стада, изгледа да су са метама, да ли на челу, да ли на леђима... Новинари су истурени, јер су медијски радници, а сви ми "они" остали смо угрожени, јер не мислимо по диктату, што је јадно и суштина недемократског друштва. Коначно, овде је био "напад на голи живот појединца", без имало емпатије, да човјек ради за хљеб насушни, да обезбиједи минималну физичку егзистенцију за породицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас народа

29.08.2018 15:32

О цему прицас? Независно новинарство не постоји ,то треба бити јасно свима.Одакле партијски представници на протестима новинара.Новинари раде по диктату својих партија у противном 70 посто би остало без посла..Хаос слиједи РС не постоји дузе од 7 оцтобра.Слиједе голи отоци затуцивање србског народа забетонирање србских цостију хапсења стварање лазног братства и јединства...Идиоти сваким даном се гадите народу све висе...

Name

БАЈА!!

29.08.2018 15:41

Устрко се баја и зељка по цитавој РС изгледа је у граду Бања Лука доњи ХАХАХА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постовани цитаоци

29.08.2018 17:03

срамота је да се нападне “новинар” и треба хитно наци изврсиоце. Али назалост од новинарства и новинара нема ниста ни у РС, БиХ као ни на простору бивсе Југе. Све преписиваци или преводиоци. Назалост али је тако. Свако зив се представља као новинар а просто просирену реценицу сам не зна саставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозо Бојановиц

29.08.2018 18:05

Без сумње је да се ради о сустинској повезаности задњих слуцајева, младиц Давид а сада и овај новинар. Био сам скоро у Бања Луци, нисам осјетио несигурност. Био сам и на Тргу Крајине, питам се искрено, ко је одлуцио да се ова трг преименује? Гледам данас несто моје Слике из Банај Луке, исто тако и ово острво на поменутом тргу. Коме ово користи? БН ТВ то јос и комплетним програмом подзава? Народ зиви теско то је цињеница, али све то подгријавати и гурати раздор у народу, по моме скромном мисљењу је погресно. Ко од овога свега има користи или се нада да це имати користи? Политицка опозиција у Српској, упркос подрсци страних елемената (не само страних него и тзw. домацих, бих). Цињеница је да је опозиција (садасња) неспособна да оствари повјерење народа на изборима. Ниједан од тих угладених политицара нема лицне квалитете некога коме се мозе вјеровати, није ни цудо да је све висе оних који су убиједени да се њима управља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооо

29.08.2018 19:13

Оваквом насиљу треба да се стане у крај. Слобода говора мора да постоји, ово је за сваку осуду. Подрска младим људима који имају снаге да се јавно боре против оваквог стања

ОДГОВОРИТЕ