Да ли ће се мушема трести на "Рајку" и током јесени?

Фудбалери Црвене звезде од 21 сат састају се са Салцбургом у реванш утакмици плеј-офа за пласман у групну фазу Лиге шампиона.  Најцрње је пред свитање… А кад сване - инвазија! Памтиће се данашњи дан у Салцбургу. Какав год да буде резултат. . .

Фудбал 29.08.2018 | 11:00
Да ли ће се мушема трести на "Рајку" и током јесени?
Шампион Србије, од када се елитно такмичење игра у овом формату, никада није успео да дође до група, па се тако налази на корак од највећег успеха у новијој историји.

Док тренер Владан Милојевић није дошао Европа је била тешко остварив циљ, међутим његовим присуством на клупи црвено-бели полако постају стандардни члан европских клупских такмичења.

Прошле сезоне Звезда се пласирала у Лигу Европе, а потом су успели и да презиме, нешто што 25 година клуб из Љутице Богдана није успео да оствари. Био је то велики успех за Звезду, али ове такмичарске године лествица је подигнута степен изнад. 

Ништа не може да се пореди са мелодијом Лиге шампиона пред почетак меча и чувеном мушемом на средини терена док траје химна елитног такмичења. То ће црвено-бели покушати да обезбеде у среду. 

Салцбург, који је прошле године играо полуфинале Лиге Европе, очигледан је фаворит и било би глупо када би играчима из Београда наметали тај терет. Али утакмица у престоници Србије показала је да Звезда може да игра са Ред Булом, који на том мечу није створио нити једну стопостотну шансу.

Дуел је на крају завршен без голова и шампион Србије могао је делимично да буде задовољан после меча због пропуштених прилика које су оставиле мало горак укус у устима. Било како било Звезда је показала добру игру и пред празним трибинама није примила гол. 

Шест дана касније изабранике Владана Милојевића очекује генерацијски меч и покушаће оно што ниједан тим Црвене звезде није успео од када се Лига шампиона игра у овом формату. 

Иако је очигледно да притисак постоји, тренер Црвене звезде није се сложио с тим на конференцији за медије. 

"Немамо притисак. Тренирамо и радимо да дамо све од себе. Морамо да се фокусирамо на утакмицу, а не да мислимо притиску", рекао је Милојевић. 

Повреда Николе Стојиљковића дошла је у најгорем могућем тренутку за црвено-беле, па тако за позицију нападача конкуришу Милан Павков и Немања Милић. Како је Павков предвиђен као џокер с клупе, Милојевић ће морати да покуша са некадашњим играчем ОФК Београда и Спартака из Суботице, који се скоро опоравио од повреде.

Одбрана је прилично сигурно и ту неће бити промена у односу на претходне европске мечеве – Борјан, Стојковић, Дегенек, Савић и Родић чиниће дефанзивни бедем београдског клуба. 

Испред њих требало би да заиграју Ненад Крстичић и Бранко Јовичић, а дилема постоји и на десном боку за који конкуришу Кафу и Симић. Српски фудбалер по партијама је можда више заслужио да се нађе у стартних 11, међутим Кафу је доведен да прави разлику и никада се не зна када може да ’експлодира’. 

Лево ће играти Немања Радоњић чији је ово вероватно и последњи наступ за Црвену звезду, у средини ће бити Бен, док ће најиустеринији вероватно бити горе поменути Милић. 

Потенцијална постава Звезда: Борјан – Родић, Дегенек, Савић, Стојковић – Јовичић, Крстичић - Радоњић, Бен, Кафу – Милић. 

Како не цветају руже Звезди, тако најбоља ситауција није ни у саставу аустријског тима. Златко Јанузовић, један од најважнијих играча тима, неће бити спреман за дуел са шампионом Србије и његово одсуство представљаће велики хендикеп за Салцбург.

Уместо њега играће талентовани Ксавер Шлагер, који га је и заменио на полувремену првог сусрета. Осталих десет играча биће исти као и у Београду. 

Потенцијални тим Салцбурга: Станковић – Лајнер, Рамаљо, Понграчић, Улмер – Хајдара, Самсеку, Волф, Шлагер – Јабу, Дабур 

“Имамо веома квалитетена тим са великим бројем добрих играча. Очекујем од тима да игра веома храбро, имамо шансу да остваримо велики циљ уколико дођемо до победе“, рекао је тренер Розе пред овај сусрет. Он је и истакао да млађи играчи морају да направе искорак напред како би тим отишао у Лигу шампиона. 

Салцбург никако није имао среће у прошлости са квалификацијама за Лигу шампиона и ово такмичење последњих пут играли су сезоне 1994/1995. Од тада имали су 12 неуспеха. 

Навијачи Црвене звезде надају се да 13 неће бити срећа за Ред Бул. Подсећамо вас, утакмица је на програму од 21 сат и победник двомеча играће у Лиги шампиона. У првом дуелу у Београду било је 0:0.

Салцбург у хибернацији пред меч који ће сигурно памтити. Какав год да буде резултат…

Шта год данас урадила Цвена звезда у Барију 21. века, неминовно је да ће ово памтити њени навијачи, али и навијачи Ред Бул Салцбурга.

Тачније, грађани Салцбурга.

У Моцартовом граду су ванредне мере. Многи кафићи и радње су на вратима истакли натписе да данас затварају у 17.00 часова. Није у питању фудбалска грозница Аустријанаца због Ред Бул Салцбурга који, ван овог града, нико у Аустрији не може очима да види. Реч је о страху и опрезу од Звездиних навијача.

Нити је похвално што људи закључавају капије када виде Делије, као да је у питању најезда Хуна, нити је оправдано да се Срби из Србије, Републике Српске, Црне Горе и остали црвено-бели „гастарбајтери“ из европских земаља дискириминишу као грађани другог реда којима је већ унапред пресуђено и забрањено да евентуални успех прославе како ваља и доликује. Али Аустријанци бирају правила и играју по њима…

Од инвазије Делија на Моцартов град дан уочи утакмице – ништа. Гласине које су до нас стигле кажу да је журка синоћ била у Бечу. Није ни чудо јер прелепи Салцбург не пружа прилике за забаву десетак хиљада црвено-белих верника који ће се као зимска лавина са Алпа данас сручити у мирни и лепи Салцбург. Углавном омладина седи поред реке, слуша или свира музику и пије пиво. Макар су музикални и некако „иду“ уз град Моцарта.

Кафићи се затварају у поноћ, осим ако не наиђете на брата Македонца који ће вас изготивити са Звездиним песмама, Чолом и Шабаном докад хоћете. И све то уз пепељару и пробијен рок после 12. Ни једно, ни друго не би смело, али… Наишли смо код Македонца на велико точено пиво, угођај као да сте у некој доброј домаћој кафани, навијаче из Теслића, али и амблеме сплитског Хајдука. Колега Дарјан му је пријатељски саветовао да то склони сутра увече када крене најезда Звездиних навијача. Обећао је да ће послушати. Ваљда је и њему у интересу да заради. С бакрорезом Хајдука му не би баш ишло… Поготово ако се утакмица заврши… Знате већ како.

Осим неколико пива код Македонца са Стаменићем из Журнала (он и Дарјан кад причају о Звезди, као када би Роналдињо и Меси у најбољим данима играли за Барсу! Седнеш и уживаш)… И то вам га је то од ноћног живота Салцбурга. Ни трага од инвазије Делија каква се очекивала. Не кривимо их што их је већина чувала снагу, грла и јетре за данас. Нису много пропустили. Леп, али не баш живахан град.

Углавном је цела атмосфера у неком стању ишчекивања. Шта ће бити данас?

Полиција је у приправности мимо свих редовних обавеза. Локалци нам кажу да полицајци стоје на местима на којима иначе не стоје. Чак са по два аутомобила! Замишљамо све оне снаге наше полиције којима дочекује утакмице на Аутокоманди и гледамо Аустријанце. Шта ли мисле са та два аутомобила кад сутра крене инвазија?

Наилазимо и на најупечатљивију групу Звездиних навијача. Њих четворица обучени у Звездина обележја, тек у трећој реченици им се види да српски не „парлају“ баш идеално. Тројица имају по 16 година, четврти 17. Патролирају градом и радују се кад виде неког од Срба који су дошли. Сва четворица су из Салцбурга.

„Нас ће бити одавде бар 2.000. Половина становништва Салцбурга су „југовићи“. Нас је више него Хрвата или Бошњака. Верујте, има и партизановаца одавде који ће доћи на утакмицу да навијају за Звезду. Знамо и да из Беча долази око 2.000 Срба из Аустрије. Знамо и да долазе из Франкфурта, Нирнберга, Француске… Ма биће нас, макар 10.000. Кортео креће у пет!“, говоре углас мали звездаши из Моцартовог града. На фацама им понос што су нека врста домаћина и могу да помогну.

После фајронта наилазимо на још Срба. Тачније, у глуво доба после два ретко кога можете да сретнете на улици. А то што сретнете, углавном говори српски и о утакмици. Тако смо налетели на неке земљаке што су нам нешто причали о Паровима и питали нас знамо ли их са Пинка. Имају амбицију да праве неки озбиљан клуб у Кнежевцу, Раковици или где већ… Много информација за то доба.

Хладан ваздух са Алпа опомиње све јаче, потпуно се смркло. Пред зору је најцрње. А кад сване - опсада! Памтиће се данашњи дан у Салцбургу. Какав год да буде резултат.

ЛШ, реванш плеј-офа:
21.00 Салцбург – Црвена звезда (први меч 0:0)
Стадион: Ред Бул арена, 31.895
Главни судија: Џунејт Чакир (Турска)

Реванши баража за ЛШ (21х):
ПАОК – Бенфика (први меч 1:1)
ПСВ – БАТЕ (3:2)
Салцбург – Црвена звезда (0:0)

Уторак:
АЕК – Видеотон 1:1 ( укупно 3:2)
Диамо Загреб – Јанг Бојс 1:2 (2:3)
Динамо Кијев – Ајакс 0:0 (1:3)

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар