Интервју: Нови Звездаш, Били Берон - зашто је више бек, него плеј?

Шта је видео у Регландовим снимцима и како је разговор с Томићем променио све? После прикупљеног искуства у Лијетувос Ритасу, Шарлрои, Мурсији и Ескишехиру момак из Пенсилваније говорио је за МОЗЗАРТ Спорт о потпуно новом искуству и мисији која га чека на Малом Калемегдану. . .

Кошарка 30.08.2018 | 22:45
Интервју: Нови Звездаш, Били Берон - зашто је више бек, него плеј?
Нови почетак, много нових лица у препознатљивој, црвеној опреми и тек неколико старих имена на паркету београдског храма кошарке. Понедељак је био дан када је Црвена звезда отворила врата новинарима и омогућила им да се први пут, званично упознају с новим тренером, стручним штабом, играчима и пројектом с називом - Црвена звезда 2018/19.

Тренер Милан Томић је изнео карте на сто, капитен Бранко Лазић верује у снагу новоформираног ростера и стручног штаба, а тек придошли шутер Били Берон не може да дочека да Црвена звезда у новом руху коначно изађе пред навијаче и запути се ка коначном циљу - повратку у Евролигу. 

После прикупљеног искуства у Лијетувос Ритасу, Шарлрои, Мурсији и Ескишехиру момак из Пенсилваније говорио је за МОЗЗАРТ Спорт о потпуно новом искуству и мисији која га чека на Малом Калемегдану. Мада је екипа тек нешто више од једне седмице у тренажном процесу, Берон нам одушевљено упућује поруку да је хемија одлична и да рад са Миланом Томићем већ даје праве резултате. Са златним репрезентативцем Сједињених Америчких Држава са прошлогодишњег првенства Америке причали смо и о детаљима који су га убедили да је Црвена звезда прави клуб за њега, жељи да управо у црвено-белој опреми прикаже најбоље партије досадашње каријере, како је упознао игру свог новог партнера Џоа Регланда, али и осталим појединостима из двонедељног боравка у Србији...

„Јако ми се допада цела концепција тима, саиграчи су одлични. Тренер је врло добар, као и цео стручни штаб. Искрено, свидео ми се много и Београд, као и мојој супрузи. Одмах је заволела град, што је мени јако важно. Све док је она срећна - и ја сам“, каже нам Берон с осмехом на лицу и допуњава мисао:

„Све је сјајно, заиста. У тренингу смо тек десет дана и засад све иде како треба. Када склопите нов тим, потребно је време да се коцкице посложе. Али, сви
смо задовољни како се ствари развијају“.

Морали да питамо – шта је код Берона имало пресудну одлуку да задужи црвено-белу опрему?

„Град је сјајан, у то немам дилему и Београд је шлаг на торти. Али, клуб је изнад свега. Хтео сам да обучем дрес Црвене звезде и то ми је било јако важно. Велика је ствар када те Звезда зове. Још када сам од агента чуо да имам понуду... Нисам много размишљао, озбиљно сам схватио позив и знам историју овог клуба. Знам каква су очекивања, који су циљеви, а ја сам спреман да помогнем максимално да остваримо све што смо зацртали“.

Још један детаљ је код америчког шутера дошао као тас на ваги, а то је фактор Милан Томић.

„Када ме је тренер Томић позвао, знао сам колико је озбиљна ситуација. Тада сам схватио да је Црвена звезда следећи корак који желим да направим у каријери. Одмах сам рекао супрузи и она се одушевила. Још од раније сам био упознат са тим какав је клуб Црвена звезда, тако да ми није било тешко да донесем коначну одлуку“.

Звездин план за предстојећу сезону је јасан – напасти све пехаре на располагању. Најважнији циљ засигурно је освајање АБА лиге и повратак у Евролигу. Берон верује да Звезда има прави тим за тај задатак.

„Гледајте, пет година сам у Европи и сваки пут се трудим да себи подигнем лествицу на следећи ниво. И ја сам имам велика очекивања, баш као и навијачи, тренер и управа, зато тежим ка вишим циљевима. Тако човек из себе извуче оно најбоље. Свима нама у тиму потребан је изазов, а верујем да тренутно нема бољег и већег изазова за све нас него да подигнемо тим и вратимо га у Евролигу. Биће забавно и тешко, нема дилеме. Биће успона и падова, али пред нама је дуга сезона и зато морамо да будемо смирени и останемо фокусирани на циљеве. Овде сам да бисмо заједно испунили све што је пред нас стављено“.

Интересовало нас је Бероново мишљење о Милану Томићу и његовој тренерској филозофији, с обзиром да је некадашњем помоћнику Јаниса Сферопулоса и још неколико великих тренерских имена у Олимпијакосу ово први самостални посао.

„Види се одмах да је био играч и да је играо на високом нивоу. Познаје играче, њихове мисли и зна како да се повеже с њима, што је свима јако важно. Знао сам какав је он и раније, чуо сам доста тога од играча који су сарађивали с њим. То је прва ствар коју сам приметио код њега – начин на који се обраћа играчима на терену и ван њега... Осећа се повезаност. С њим можете да причате о свему, није све само кошарака, али она је најважнија“, не крије нам Берон своје одушевљење, зато нам наставља причу:

„То су ситнице које су јако важне када је пред вама сезона од девет-десет месеци. Потребно вам је тако нешто да вас повеже“.

Екипа је потпуно измењена у односу на прошлу сезону и доста је нових ликова виђено на отвореном тренингу. Берон, ипак верује у добру хемију и заједнички раст целог тима, састављеног од неколико искусних кајли с дугим стажом у Евролиги, те оних који тек треба да стичу права кошаркашка знања...

„Пред нама старијима је битан задатак – да младима помогнемо да стекну потребно искуство, јер само заједно можемо да постигнемо све што смо замислили. Опет, јако је важно искуство које појединци носе са собом из Евролиге. Ја сам три године играо у Еврокупу и желим да одем на следећи ниво заједно с овим момцима. Осећам да сам спреман да направим тај, следећи корак и да се борим за титуле и елитно такмичење. Сваки дан је битан за цео тим и покушаћемо да искористимо сваки тренутак да се што боље повежемо и направимо добру причу“.

С обзиром на то да може без проблема да покрива места плејмејкера и шутера, Берона смо питали да нам открије на којој се позицији он најбоље осећа и шта навијачи могу да очекују од њега?

„Више играм бека, али често покривам и позицију организатора игре. Знам да се подигнем у шут, али исто тако и да будем испомоћ плејмејкерима уколико се уморе или им је потребна помоћ у преносу лопте. Углавном сам бек шутер и верујем да ћу бити ту, нисам тај код којег је лопта највећим делом поседа. Опет, ако будемо играли на пик'н'рол имаћу и доста могућности на терену – да погодим из доста ситуација, али и да организујем напад за наше центре“.

Зато ће игра Црвене звезде доста зависити и од његове сарадње са Џоом Регландом, који би требало да буде мозак операције и човек задужен да посложи тим на паркету.

„Познајем Џоа од раније и знам како игра. Играли смо прошлог лета неке припремне утакмице један против другог, а у међувремену сам погледао и неке видео клипове с његовим потезима и тако увидео какву игру преферира и неке детаље који ће нам бити важни. Узбуђен сам што ћу имати прилику да сарађујем с њим“.

Још један разлог због којег је Берон узбуђен јесу навијачи, чије је перформансе такође видео на интернету и сам каже да не може да дочека да осети ту, препознатљиву енергију с трибина.

„Знам да ћемо имати најлуђу базу навијача, најгласнију и да ће нам они дати много енергије. Тако и Београд има тај, посебан шмек и зато ми је драго што сам овде, што могу да будем део овог клуба и да живим у граду какав је Београд. Да будем искрен, верујем да ми овде никада неће бити досадно. А пред нама је толико великих ствари које морамо да постигнемо и желимо да будемо прави када је најважније“.

Мада не крије да му је нови тим врло брзо прирастао за срце, Берон је изразио захвалност и према људима „с друге стране завесе“, који су његовој породици и њему помогли да се брзо и безболно снађу у новој средини, упркос томе што је имао проблема са самим доласком у Београд због штрајкова појединих европских аеродрома и осталих заврзлама...

„Соња нам је помогла да нађемо нови стан и брзо се уселимо. То можда изгледа као ситница, али заиста је јако важна ставка када долазите у нову средину. Као и остале ствари из свакодневног живота. И ту су ми помогли сви из клуба, од играча, до људи из канцеларија. Ово ми је пета година у Европи, пета земља у којој играм. Зато су тако неке ставке важне. Клуб нам је олакшао живот, учинио да нам долазак буде што једноставнији. Сви у Звезди су уско повезани и раде на томе да свима буде боље“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар