Ван дер Белен: Нешто се догодило

Председник Аустрије Александер ван дер Белен изјавио је да је један од фокуса Аустрије, током председавања ЕУ, управо дијалог Београда и Приштине и да је уверен да треба искористити позитиван тренд и могућности које се управо сада пружају.

Србија 26.08.2018 | 16:18
Ван дер Белен: Нешто се догодило
"Синоћ се нешто догодило. Имам утисак да сам присуствовао историјском тренутку", рекао је Ван дер Белен говорећи о дебати у оквиру Европског форума у Алпбаху, у којој су учествовали Александар Вучић и Хашим Тачи.

"Подржавамо активности Могеринијеве и њено посредовање, и спремни смо да понудимо своју помоћ када год то обе стране или висока представница буду желели", рекао је аустријски председник на конференцији за медије.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан истакао је да је добро чути да се ради на билатералном решењу, које не би имало ефекта на друга питања у региону, нити коришћена као "паус папир", већ специјално решење које би покрило потребе обе стране.

"Вучић је увек песимиста, што је добро јер онда, када имамо позитиван догађај мимо очекивања, бивамо изненађени", рекао је Хан.

Председник Словеније Борут Пахор рекао је да је неопходно подржати дијалог у циљу постизања договора, али и да се поштује постигнути договор, када га буде.

"Ако се постигне договор пред регионом је светла будућност. Знам колико је то тешко, али видим приврженост код Вучића и Тачија да пронађу одрживо решење", истакао је Пахор.

"Време цури, радити брже"

Председник Аустрије истакао је да је европска перспектива Западног Балкана важан приоритет спољне политике његове земље, посебно за време актуелног председавања ЕУ.

"Јасно је, међутим, да још постоји пуно посла који наши пријатељи из региона морају да обаве, али исто тако и ЕУ има свој део посла. Тренутно имамо позитиван тренутак, посебно имајући у виду решења спора око имена са Македонијом. Треба да искористимо тај тренутак и урадимо што више пре него што дође до промене", указао је Ван дер Беленна конференцији за штампу.

Додао је да постоји кратак временски период, јер предстоје избори за Европски парламент.

Ван дер Белен је указао да се сви слажу да билатерална питања не треба да се уносе у ЕУ, и да сва отворена питања треба да се реше билатерално, пре чланства.

Упитан да ли очекује, када дође тренутак проширења, противљење грађана у Аустрији, Ван дер Белен је подсетио да је у аустријском парламенту, када се радило у Хрватској, једногласно донета одлука о пријему те земље у чланство ЕУ.

"Узмите Србију као пример, чак и Слободарска партија Аустрије (ФПО) има позитиван став према чланству те земље у ЕУ. У Бечу живи највећа српска заједница, тако да не видим што би неко имао било какве предрасуде у вези са пријемом Србије у ЕУ. Ја сам веома оптимистичан да нећемо имати проблем у аустријском парламенту са прихватањем проширења ЕУ" поручио је председник Аустрије.

"ЕУ снажно подржава процес проширења" 

Европски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је да ЕУ снажно подржава процес проширења.

"ЕУ је почела да разуме да су наш посао и одговорност да се бринемо о европским земљама да не препуштамо трећима у свету да решавају проблеме на нашем континенту. То је почело да се исплати", констатовао је Хан.

Рекао је да је од представљања стратегије ЕК за проширење остварен велики напредак у региону, што доказује шта је све могуће ако постоји јасна европска перспектива и ако су услови јасни.

И он је истакао да ЕУ не може да прихвата нове чланице док не реше билатералне конфликте, те подвукао да постигнути договори морају бити поштовани.

Хан је подвукао да је цео процес европских интеграција "регата, а не конвој", и да је заснован на појединачним заслугама, а да земље чланице ЕУ не треба да у нови чланицама виде терет, већ додатну вредност.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Аустријанци

26.08.2018 15:03

“У Бечу живи највећа српска заједница” Сад кад ови политицари у РС чују готови сте !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Тачно

26.08.2018 15:45

Највеца Српска заједница зиви у Чикагу.

Name

Питање

26.08.2018 15:53

Када це бити отворен дијалог Загреба и Книна?

ОДГОВОРИТЕ