Гријање на нуклеарни отпад?

Предузеће „Еко топлане Бања Лука д. о. о. “ увезла је 22. 03. 2018. године приближно 22 тоне дрвне сјечке од фирме из Хрватске по цијени од 43 евра по тони или 937 евра. Фирма добављач је „ФОРЕСТ – ОБРТ ЗА ШУМАРСКЕ УСЛУГЕ ТРГОВИНУ И ПРИЈЕВОЗ“ из Јастребарског, која је регистрована за, између осталог, скупљање неопасног отпада и пружање рачуноводствених и књиговодствених послова.

Република Српска 26.08.2018 | 20:00
Гријање на нуклеарни отпад?
Поред нелогичности набавке дрвне сјечке из Хрватске, будући да су дрво и шуме најраспрострањенији ресурс којим располаже Република Српска, у очи упада релативно ниска цијена набавке која износи око 80КМ по тони. Та цијена је увелико испод набавне цијене, чак и за наше тржиште, али и за тржиште ЕУ.

На основу упита које је редакција слала добављачима дрвета за огрев у Хрватској, најјефтинија понуда коју смо успјели да добијемо је износила 55,80 евра по тони, и то дрвета најлошијег енергетског ранга са највећим дозвољеним степеном влаге, или оно што би се код нас назвало „сирово дрво“.


Доказ економске неисплативости набављеног огрева пружа и увид у само пословање предузећа „Еко топлане Бања Лука д.о.о“, које је за период од 4.9.2015. до 4.9.2018. извршило набавку 90 000 тона дрвне сјечке по цијени од 12 000 000 КМ, што је приближно 140 конвертибилних марака по тони, односно 71,8 евра по тони. Добављач је, на основу о Обавјештења о набавци број  990-1-1-60-3-21/15 фирма Републике Српске, односно из Шипова.

Поставља се питање, како је могуће из Хрватске, односно ЕУ набављати дрвну сјечку по цијени која је нижа од цијене код нас, рачунајући да Република Српска обилује шумама као и то да је транспорт сјечке у Бањалуку из Хрватске скупљи него транспорт сјечке из, рецимо, Шипова?

Један од могућих одовора је да је у питању нека врста субвенција за извоз које фирма „Форест“ из Јастребарског користи како би била конкурентнија на нашем тржишту дрвне сјечке.

Будући да, по сазнањима наше редакције Европска унија као ни Хрватска нема никакву директиву нити програм субвенција за извоз дрвета, будући да је еколошка политика ЕУ усмјерена на пошумљавању а не сјечи дрвета за потребе гријања, били смо принуђени да тражимо даље.

Нуклеарни отпад

Увидом у пословање фирма „Форест“ из Јастребарског је пронашли смо да је један од партнера, осим бањалучке Топлане, и фирма „Деммел Сиxтус АГ“ из Волнцаха, у Њемачкој. Ова фирма, чија је основна дјелатност производња биомасе и компоста, је испоручивала, у више нарата, сјечку фирми „Форест“, која је, како смо навели, испоручила 22 тоне сјечке топлани у Бањалуци.

„Деммел Сиxтус АГ“ из Волнцаха се налази у њемачкој држави Баварској, 70 километара сјеверно од Минхена, али и 60ак килемтара удаљен од Есенбаха, мјеста у ком се налази нуклеарке „Исар И“ и „Исар ИИ“.

Док је „Исар И“ ван употребе од 30 маја 2011, након  земљотреса и цунамија који је погодио Тохоку у Јапану а који су проузроковали хаварије на нуклеарки у Фукушими, Исар ИИ, будући међу најјачим електранама у Њемачкој са производњом од 1,400 МWм је наставила са радом до фазе два искључења, која је планирана 2022.



Њемачки закон налаже да се сав нуклеарни отпад у тој земљи процесуира у централном постројењу за деконтаминацију. Како се завршетак изградње тог постројења очекује тек 2030, све нуклеарке имају, за сад, привремена складишта која не процесуирају отпад те је он потенцијални ризик за природну средину.

Њемачка јавност и организације за заштиту животне средине, а нарочито антинуклеарни покрет су у неколико наврата бурно протестовали против ових привремених складишта, а чести су примјери грађанског непослуха па чак и вандализма као начина да се скрене пажња на овај проблем у Њемачкој.

Европска унија је препознала проблем нуклеарног отпада то јест његовог складиштења на територији ЕУ, те је уложила многе напоре да се он уклони или да се изграде постројења за деконтаминацију тог отпада. Сама Њемачка је издвојила невјероватних 24.1 милијарде евра за пројекте складиштења, одвожења и уклањања нуклеарног отпада.

ЕУ издваја значајна средства за субвенције свих послова и подухвата који се тичу уклањања нуклеарног отпада и сировина које имају везе са производњом нуклеарне енергије, и те су субвенције толико издашне да су шведске општине Öстхаммар анд Оскарсхамн затражиле да се код њих смјесте постројења  за смјештај и рециклажу отпада, како би оствариле значајне финансијске бенефите.

Депонија нуклеарног отпада?

Како дакле објаснити набавку 22 тоне дрвне сјечке из Хрватске, која је набављена у Њемачкој, од дрвета које је посјечено у околини нуклеарне електране која је пред затварањем, која нема постројење за уништење нуклеарног отпада, и која је под сталним критикама локалне јавности због еколошког ризика који представља?

Ако додамо у рачуницу то да је наведена сјечка, заједно са превозом дужине 1000 километара јефтинија него локална сјечка које има на претек, а долази из земље која је издвољиа 24 милијарде евра за субвенцију пројеката нуклеарног отпада, намеће се питање: да ли је сјечка из Њемачке биопроизвод који је контаминиран нуклеарним отпадом, за који је Њемачка влада издвојила средства како би се уклонио што даље?

Ако је то истина, а знајући да је та биомаса завршила у Бањалуци, извлачи се закључак да смо ми платили Њемачкој да јој спалимо нуклеарни отпад чије радиоактивне честице ћемо да удишемо када крене грејна сезона.

Зашто само Бањалука?

Увидјевши простор за зараду и несметан пласман своје сировине сумњиве еколошке исправности и утицаја по здравље, представници предузећа „Деммел Сиxтус АГ“ из Њемачке су исказали интерес за даље улагање и ширење дјелатности по Републици Српској. Тако су у 11. мјесецу 2017. године одржали разговор за додјелу у концесију и рекултивацију запуштеног пољопривредног земљишта на подручју општине Козарска Дубица.

Састанку са заинтересованим инвеститором из Њемачке присуствовали су представнци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и начелник Одјељења за привреду и пољопривреду општине Козарска Дубица Мирослав Тица са сарадницима, наводи портал акта.ба

Предмет разговора је било зарасло пољопривредно земљиште у катастарским општинама Оџинци и Раковица у укупној површини од 59 хектара, које би инвеститор искрчио и на њему примијенио мјере рекултивације, што је потврдио начелник Одјељења за привреду и пољопривреду општине Козарска Дубица Мирослав Тица.



Након састанка и обиласка терена, руководство општине Козарска Дубица донијело је одлуку да у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске почне припреме за реализацију додјеле концецесије њемачком инвеститору а коначни резултат те сарадње још није презентован јавности.



Извор: Наш Портал

Коментари / 103

Оставите коментар
Name

Мирко

26.08.2018 10:35

До сада нас је пљацкао Миле, сада нас и трује и убија! Довољни разлози да опет гласате за Бају! Док нас све не потрује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

26.08.2018 12:10

Сачувај нас боже, па да ли ће овај народ икад доћи до памети? Страшно, престрасно, ово је горе од сваког злочина. Ако тужилаштво не реагује и ако ови у октобру не оду с власти одавде стварно треба бјежати...

Name

Вивиа

26.08.2018 12:15

ЕКО топлана ! Јел се ово неко спрда са светим народом .

Name

Ре Вивиа

26.08.2018 13:21

Нико се не спрда, једноставно је свака пора тренутних властодрзаца огризла у криминалу без икакве регулације.

Name

Реално

26.08.2018 14:13

Народ је на локалним изборима прије две године дао легимитет СНСД-у и њиховом кандидату Игору Радојичићу! Не знам у чему је проблем? Гласали сте за најлошији могући избор и добили сте тачно оно што сте изабрали! Уживајте Бањалучани... Ако вас то није опаметило па на изборима у октобру опет подржите те који вам индиректно а у задњем периоду и директно убијају дјецу онда вам стварно нема помоћи...

Name

Тровачи

26.08.2018 14:38

Ови ће нас на крају потушити са овом топланом.

Name

Ре

26.08.2018 16:10

Колико ја видим топлане це да нас оладе

Name

Домаћи задатак

26.08.2018 21:15

Шуме су природно благо, дар од Бога, пречистачи ваздуха,.. Какав је то ум који је замислио да град од преко 200.000 становника грије на дрва, да онако сијече шуму и лози мјесецима... Која је то екологија наспрам упропаставања и уништења шума, зар није боље развијати дрвну и дустрију, да се људи бар запосле?.. Претпостављам да је ово била свакако варка и навлакуша за наивне, да је ово друго било и планирано, јер га има на дуже стазе.. Заиста нехумано, нечовјечно и престрашно.

Name

075

27.08.2018 05:21

@Мирко Милораде, шта рећи није у реду што "радиш" народу али када су мазохисти, само напријед!!

Name

МИЛЕ

27.08.2018 06:16

ЈА СЕ БОРИМ ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ, АЛИ ЗАТО ЋУ ДА ПОУБИЈАМ НАРОД ПРВЕНСТВЕНО У БАЊАЛУЦИ.

Name

ПЛИСХАНИ

28.08.2018 08:46

ПРОБЛЕМ НИЈЕ У НИСКОЈ ЦИЈЕНИ СЈЕЦКЕ ИЗ ХРВАТСКЕ, НЕГО У ПРЕВИСОКОЈ ЦИЈЕНИ СЈЕЦКЕ ИЗ РС ОДНОСНО СИПОВА И ДОМАЦИХ ДОБАВЉАЦА. РЕАЛНА ЦИЈЕНА СЈЕЦКЕ У РС НЕ СМИЈЕ ПРЕЦИ 40 ЕУР/Т УЗ ДОБРУ ЗАРАДУ ПРОИЗВОДЈАЦА И ДОБАВЉАЦА. СЈЕЦКА У ЕВРОПСКИМ ЗЕМЉАМА СЕ КРЕЦЕ ОКО 70 ЕУР/Т ГДЈЕ ЈЕ РАДНА СНАГА ДАЛЕКО ЈЕФТИНИЈА. ТО ЗНАЦИ ДА СЕ У ЦИЈЕНИ ОД 70 ЕВРА НЕКО ДОБРО УГРАДИО. ДРВНА СЈЕЦКА СЕ ДОБИЈА ОД ОТПАДНОГ ДРВЕТА ИЛИ ДРВЕТА ИИИ КЛАСЕ.

Name

Ааааа

28.08.2018 10:35

Људи под хитно медјународну инспекцијууу градјани нису застицени од нуклеарног отпада !!!??? Па отровасе народ ово није нормално ста се ради од народа они који знају су се одвојили који не знају трују се о бозе докле се то досло брука невидјена

Name

Еколог

26.08.2018 10:38

Труј Милокраде, до миле воље. Сто их висе трујес и пљацкас, висе те воле. Док не изумремо, као диносауруси

ОДГОВОРИТЕ
Name

глуп народ

26.08.2018 14:38

Кад смо глупи, зато опамети се народе! Гласајмо за праве људе, др Иванића и Вукоту, да се рјешимо коначно ових режимских лопова и гадова

Name

Лили

26.08.2018 19:38

У М. Граду у селу Бјелајце отворена је фабрика РС Силикон, прљава индустрија феросилицујума, фабрика никад није добила еколошку дозволу, затровала је читаво село и околину, то је ужас, некад у сред дана се не види од дима јер ријетко користе филтере. Занимљиво је да нико не смије реаговати јер Тегелтија и снсд стоје иза тровачнице!

Name

Иваниц

27.08.2018 09:28

Драган Цовиц је спонзор свега овог ..

Name

Керкез

26.08.2018 10:40

Ми смо њима само извор профита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

26.08.2018 10:40

Благо нама са будалама! Они и њихова Еко топлана. То је била супер инвестиција за пуњење њихових џепова

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиланПД

26.08.2018 10:40

Па још само да нас по убијају фино и да завршимо са овим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ззз

26.08.2018 10:41

Сад це Лукац да се размахне и да похапси троваце бањалуцана! Сем, ако није и он у талу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

28.08.2018 10:39

Не, него ће организовати сачекушу за новинара који је ово написао.

Name

Сара

26.08.2018 10:41

Доста вас је лопови, пуните своје дзепове преко насих ледја и здравља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје

26.08.2018 10:41

Баја и његови само за Хрвате раде па сад нас и убијају скупа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бамја лука

26.08.2018 10:41

Браво за Игора, браво за снсд браво за Додика, браво за најдуговјецнију коалицију на Балкану, убијате дјецу, убијате људе, убијате народ, само да сте ви на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иги

26.08.2018 10:41

Е мој иги, доктајци ти запоцети посао од стране гаврановица и давидовица. зали бозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелка

26.08.2018 10:42

Плацамо да нас убијају! Која смо ми стока!

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

26.08.2018 12:06

Немој тако! Нама нуклеарни отпад не мозе ниста! Ми зивимо од српства!

Name

Брод

26.08.2018 10:45

Важна је цијена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руза

26.08.2018 10:46

Купуј Миле јос, видис да је јефтино, па дели народ, да се сами убијамо!Не мозес бас ти све сам, и да нас крадес и да нас трујес!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2018 11:02

Најцрње у свему је сто је платио отпад и плус це од потрошача наплатити што их трује.

Name

Симо

26.08.2018 13:24

Није да браним Додика, али ово није његово масло. Ово је одрадјено по директиви Радојицица и Торбице са асистенцијом Амидзица. Сви су СНСД-овци. Тако да је и Миле индиректно одговоран.

Name

Гаврило

26.08.2018 10:49

Сада би да предју на постепено убијање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

28.08.2018 08:04

Зна ли се цифра колико су добили за нуклеарни отпад ловеее и плус од потросаца колико добију?????? Ето бањалуцани трујте се за њихово богацење дно дна нема даљеее људи искљуцујте гријање и струју укљуците а затворите све или властито правите ово је дно дна јадни народ убијају га свакако на све нацине

Name

Јово

26.08.2018 10:55

Ала смо ми незахвалан народ! Ем Додо стеди насе суме, ем је скоро па дзабе и опет не ваља. Сад сто је мало радиоакривно и сто цемо мало да помремо, ј.. га! Не мозе бас о свему Баја да води рацуна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2018 11:03

Па добро,увјек се мозе окривити НАТО и сиротињски уранијум.

Name

миле

26.08.2018 10:56

Само напред паметни Игоре.Гдјесу силни инспекторати да контролишу шта се увози.Шта се ви чудите и коме пишете тоје тако покварен народ сад ћете видјети кад оспу какоје све то измишљено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојко

26.08.2018 13:25

Нема инспектората, нема застите, нема ницега, осим једног, ПРОФИТ. Зарада је премјестена на Кипар.

Name

Митар

26.08.2018 10:56

Па ста нам раде, ово је срамота, казнице вас народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дундо Мароје

26.08.2018 10:57

Људи моји, па јесу ли они нормални!? Имамо све више карцинома, младих људи који се боре са неплодности,дјеца се рађају болесна... шта још треба да нам се деси?! Колико знам да ми немамо стручњаке који могу утврдити да ли је поменута сјечка безбједна за грађане! Све је то изгледа велико прање пара а грађани који користе услуге топлане, приморани су плаћати тихо, полагано убијање! Дај Боже да се варам али близина нуклеарне електране није безазлена! Боже драги шта ће бити са нама и нашом дјецом?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2018 11:43

Клин се клином избија.

Name

Ханиште

26.08.2018 10:59

Значи канцерогено ће нас ове зиме окадити снсд и градска управа.Све ћемо их стрељати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гига

26.08.2018 13:27

Канцерогено гријање трује градјане БЛ. Конацно је 57% бањалуцана против црвених сектаса. Промјене се осјецају у зраку. Без ктиминала, корупције, затадкавања убистава и тровања. СзП има велику прилику !

Name

СНСД

26.08.2018 10:59

Е јест домацин овај Додик свака му цаст! Стеди муницију и не расипа се. Давида задавили, остале це да потрује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2018 11:39

Црни хумор.

Name

еколог два

26.08.2018 11:01

Што баш у Бањојлуци? Па зато што су тамо на власти све саме мањине и страни агенти, од Радојичића, до Чудића, Талића, па до разних Црнковићки и осталих професионалних еколога у удружењима, оних који се као боре за народ примајући огромну плату за волонтерски рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вриједни

26.08.2018 11:04

Засто се такви као ви одмах не запослите у СИПУ, Тузиластво БиХ, или обавјестајну слузбу када све тако знате. Васи људи управљају и могу вас запослити Будите бар мало патриоте па када све знате помозите овом друству да се ријеси корупције. Неце вам бити дзабе ако се запослите у ове институције примацете зато плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тебра

26.08.2018 11:22

Брате, да ли је могуце да толико волис Додика? Имам утисак, да Миле додје и да ти убије пола фемилије, ти би га јос висе волео, јер ти је другу половину оставио у зивоту! Не ваља ти посао, брале!

Name

Скептик

26.08.2018 11:07

Људи, зар је ово могуће!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голенс

26.08.2018 11:23

Убијају нас да би се уградили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

26.08.2018 11:27

Сада је мени јасно засто Зељка стално прица, да РС блист и сија! Па ми озрацени, а да нисмо ни знали! Вазно је да Бисерка зна! Сада це да појаца сјај, има да сијамо ко рефлектори! Цркли дабогда, злотвори црвени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

26.08.2018 11:33

Одуваце вас баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2018 12:07

Ти си одавно одуван! Или надуван?

Name

МиланПД

26.08.2018 16:48

Жалосно је да кад ти се покаже да те неко трује ти мислиш како ће Додик побиједити изборе. Јадна мајка кад те таквог родила. Биједи људска.

Name

Златко

26.08.2018 20:48

Тако је. У чланку има огромно доказа да је томе стварно тако али "Име" не вјерује!

Name

Страшно

26.08.2018 11:34

АУТОГЕНОЦИД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

26.08.2018 13:29

"Цујте Срби, цувајте се себе", Арцибалд Рајс

Name

Шта ће бити са нашом дјецом?

26.08.2018 11:56

Један се коментатор упита, шта ће бити са нашом дјецом? Робови, шта друго ? Само народе поштено, па ко од тајкуна да 100 км, њему глас, јеб*ш свој живот и живот своје дјеце.Замисли ако још и мама гласа, па 200 км донесу у кућу? Није мало, пола плате????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2018 12:20

Браво! Продајемо свој зивот и зивот своје деце за пола прасета! Наста смо спали?

Name

Ре

26.08.2018 18:48

Бањалуцани висе од 20 година гласају за власт коју цине СНСД и коалициони партнери. Сами бирали, нико им није помагао...

Name

цупс

26.08.2018 12:02

Кад смо стока и треба се да нас побије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.08.2018 18:52

Изабрали СНСД-е на изборима, и то не једном него висе пута... сад узивајте у позитивним резултатима рада СНСД-ове власти! Игор Радојициц, избор Бањалуцана, СНСД градонацелник и најодговорнији за изградњу топлане!

Name

Пјевац

26.08.2018 12:36

Зато Миле пјева на Мањаци, “Не мозе нам нико ниста”, а озрацени му аплаудирају и диве му се до имбецилности! Веце стоке од нас нема на кугли земаљској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Пјевац

27.08.2018 10:28

Пјева Миле а нешто му се у грлу запиње а у стомаку стуштило.Ове године запјевах овђе а гдје ћу догодине.

Name

Странац

26.08.2018 12:38

Шта се буните ,Бања Лука је сигурно одушевљена џабним гријањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плаћац

26.08.2018 16:46

Није џаба кад сви ми плаћамо

Name

Борислав Мандић

26.08.2018 12:40

Све је то кухиња Борка Тотбице,Срђана Амиџића и Игора Радојичића они су и осмислили овај пројекат Еко топлане БЛ. Криминал невиђених размјера. Оговараће Црногорац кад тад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Бориславе

26.08.2018 16:46

Браво!

Name

Ерна

26.08.2018 12:44

Геноцид над власитим народом! Народе, ста нам је цинити? Тразимо струцњаке, КОЈИ СМИЈУ ГОВОРИТИ, или се колективно селимо! Не могу се сви ни селити, СТРАСНО, УЗАС, ДА ЦОВЈЕК НЕ ПОВЈЕРУЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

26.08.2018 12:55

Ево сада сутите умјесто да направимо протесте као нормална демократска друства и казнимо и смјенимо лопове и пристанемо да не плацамо паусал за еко топлану ,хоцемо ли опет бити против дрзаве и српске ако се побунимо.Бањалуцани изадзите на улицу да нам радиоактивним њемацким отпадом не трују дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сексон

26.08.2018 16:45

Ма какви ми ми слушамо БМК на Кочићевом збору,

Name

ре

26.08.2018 18:57

Засто би протествовали кад су Игору Радојицицу прије две године дали легитимитет на локалним изборима! Изабрали су тог мега гига ултра успјесног политицара и сад узивају у благодетима његовог рада!

Name

ре

26.08.2018 20:41

И главна вијест на РТРС је сто неки руски писац није досао на Коцицев збор и за то је крив САВЕЗ ЗА ПОБЈЕДУ које зреба казнити на изборима а сто нас трују то није битно.

Name

Супер Хик

26.08.2018 12:58

Гајгер—Милеров бројач и то проверити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Згембо

26.08.2018 14:51

Нађи гајгеров бројач на 200 КМ од Козаре, добићеш награду! Све је СФОР одузео, да се не мјери радијација од бомбардовања.

Name

Сања

26.08.2018 13:41

Некоме су паре улетјеле у џеп, а народ нек се трује!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биће топло

26.08.2018 15:04

Све ово горе што сте изнијели можете ријешити у октобру само ако хоћете.

Name

Ре

26.08.2018 19:20

Тацно 100% Изађеш на изборе у октобру и гласаш сходно својој савјести! Ко жели да му овакви политичари као што је игор радојичић који на овај начин управља градом воде државу нека гласа за жељку и милета

Name

Загор

26.08.2018 14:38

Није то радиоактивно, то је МАЛО радиоактивно! :) Добри стари Надреалисти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

26.08.2018 16:44

Браво!

Name

Инвестигативе

26.08.2018 14:41

Браво за инвестигативе журнализам, али коментари да се неко богати на 22 тоне немају смисла, једна кућа ће за зиму потрошити 22 тоне дрва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Керкез

26.08.2018 16:44

Ко прича о богаћењу? Прича је о томе да у гањају најјефтиније понуде они не гледају ни да ли трују свој народ. Па како ником није пало н А памет да пита зашто је пиљевина јефтинија из њемачке него из Шипова? Кад само гледају паре, ето зашто.

Name

киза

26.08.2018 14:52

Овај црррррногггорац како себе зове ради исто сто и Мило у ЦГ. Само сто мило убија србе директно у цело а овај полллллако. Дајте комуњаре безите висе са ових простора, брате доста вас је висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Образ на распродаји

26.08.2018 15:49

Браво за Торбицу и све оне који се успјесно продају ЊЕМУ за ситне паре..засто ситне, зато сто је свима јасно колике су његове у овако прљавим пословима. Бозе правде..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ракитоваа

26.08.2018 16:29

Ако је ово тацно, онда треба поставити питање Градској скупстини да да одговор, како це се Бањалуцани гријати, везано за здравље и користени нуклеарни отпад.

Name

АНА

26.08.2018 16:52

НИЈЕ НИКАКВО УДО ТО СУ КАРЦИМОМИ У ПОРАСТУ. ЕВО РАЗЛОГА. ГЛАСАЈТЕ ЗА ОНЕ КОЈИ НАМ ОВО УРАДИСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

26.08.2018 18:45

Сад знам зашто је та врста енергента у Словенији јефтинија него у РС. Словенци имају нуклеарну електрану Кршко, што значи да су њихове шуме нуклеарни отпад. Мењам енергент, и то под хитно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змаго

26.08.2018 19:42

Који је то енергент јефтинији у Словенији?

Name

Златко

26.08.2018 20:42

Пошто је у Словенији нуклеарна електрана Кршко, претпостављам да је словеначка шума до те мјере загађено да је можемо сматрати као нуклеарни отпад. Зато претпостављам да је дрвна сјечка у Словенији гарант јефтинија него у Њемачкој. Бар је тако судити по овом чланку. Могу само претпоставити како је у Француској гдје имају преко 80 нуклеарних електрана. Тамо је и њихово вино нуклеарни отпад. Замислите које ће тамо бити реакције кад сазнају за то!

Name

Змаго

26.08.2018 21:15

Голдени, аналитика ти није јаца страна... Дрзи се ти политике... Ту ти је мјесто.

Name

Златко

27.08.2018 06:08

Побједниче, како није? Зашто би њемачка шума била нуклеарни отпад а словеначка не?

Name

Драгослав

26.08.2018 19:01

Само гласајте Бањалучани и даље за СНСД.Очигледно се не бојите канцера, или имате довољно пара за лијечење!? Заиста је несхватљиво докле људска глупост може да иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2018 19:25

Браво за Бањалучане, и даље тако наставите док сви не завршимо на онкологији због похлепе СНСД-ових политичара који воде овај град! Ово је пројекат Игора Радојичића и Срђана Амиџића и они су главни кривци за постојање "еко-топлане"

Name

Роки

27.08.2018 07:17

Па не може ући у цјеви да затрује кориснике а увјек има неког вјетрића па растјера те нуклеарне честице на излазу из димњака. А нико не пише да је Бањалука постала нуклеарна отпадна сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хеех

27.08.2018 14:15

Глупо сте закљуицили, ова вијест је рекла казала, ниста није провјерено, само нагадјање, мозда ово, мозда оно, а да нису мозда паметни њемци посијали биљку која прави биомасу тј. мискантус, који је субвенциоњисан у Њемацкој, те су зато јефтинији. Приход је 20т биомасе по ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поусрбин

27.08.2018 16:21

Плин имамо још само да БЛ обавију шатором и то је то..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја будала

27.08.2018 16:31

Мислим на ове сто реагују.За то нема доказа.Који су им докази?Нека истразе пепео из топлане.И она мора бити радиоактивна.Они би истразили пепео,али не знају како се то ради.Неозбиљно.Вазно је да се несто шкраба,а можда да се некоме и оправдају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рис

27.08.2018 18:41

Добро када признаш да си будала. И не рисе. О чему ти причаш у Бања Луци нема већ дуго никаквих мјерача за очитавање било каквог загађења(честица), сумпора итд...

Name

Веља Невоља

28.08.2018 10:50

А знаци да има пепела у невјероватним колицинама....

Name

Крије се истина

28.08.2018 17:54

Институт за јавно здравље Бања Лука има акредитовану лиабораторију за мјерење нивоа зрачења,треба тражити од добављача уверење из Њемачке о нивоу радиоактивности увезеног материјала то је обавеза онога ко увози.Графски завод БГ ради мјерење радиоактивног отпада,увозног жељеза а подуговарач је Института.То се мора радити јер не угрожава само људе што је најгоре,већ трајно контаминира и уништава постројења и локацију.

Name

Цар

29.08.2018 06:10

Што гори то бољи, народе само гласај до посљедњег!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јЕЛЕНА НИКОЛИЦ

29.08.2018 06:19

ТАКО ИМ И ТРЕБА, ТРАЗИЛИ СТЕ ДОБИЛИ СТЕ.КО ЈЕ УБИО ДАВИДА???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

29.08.2018 08:59

Има ли моци да се провјери еко топлана на нуклеарни отпад или народ да се организује и откаци се од еко топлане па нека они себе грију са нуклеарним о бозе па то је злоооо невидјено има ли краја

ОДГОВОРИТЕ
Name

брко

29.08.2018 12:15

Хм, ово је баш добро! Као да је Мектић писао чланак. Али ево чињеница: 1. 22 тона дрвног отпада је, као што неко рече, количина довољна за гријање двије куће. 2. Колико разумјех из "текста", ауто се чудио како је сјечка прејефтина?! Боже ме сачувај - без коментара. 3. И за крај, аутор тврди да је сјечка радиоактивна јер је из Њемачке, гдје, иначе, има 17 нукеларки, Опет, Боже ме сачувај и саклони. Закључак: Најбоље би било да ово неко лијепо пријави, па ће инспекција или код год већ надлежан отићи и измјерити наводну радиоактивност. То је прави пут, а не преношење вијести са портала, специјализованог за ширење лажних вијести. Али, шта ако ничега нема и све, напримјер, пласира опозиција како би Мектић имао шта да прича на својим небулозним пресовима? Закључак: Губите, и помирите се с тим.

ОДГОВОРИТЕ