Нема реформе, нема инспекције

Реформа Инспектората РС и обједињавање инспекција са свих нивоа власти. Још једна од владиних мјера која није рализована. Рок је крај године. Међутим, у Влади, али и Инспекторату РС кажу да било какве озбиљне реформе до децембра није могуће урадити. Тим послом се нико озбиљно није ни бавио.

Република Српска 25.08.2018 | 21:17
Нема реформе, нема инспекције
''Озбиљних разговора није било да се иде у реформе, али  та могућност није искључена. За сада остаје ова организација, сто не значи да се у неком будућем периоду неће ићи у реформу', каже за БН ТВ министар рада Миленко Савановић.

Од озбиљне мјере до неозбиљне реализације. Влада РС је на сједници 1. марта ове године именовала радну групу коју чине представници Министарства управе, Инспектората и Савеза општина и градова. На томе је све и остало.

Акционим планом је предвиђено да се у првој половини ове године изврши анализа стања у области инспекција. Међутим, с тим се увелико касни, јер анализе нема, а ускоро ће и крај године. Из Инспектората су нам потврдили да је прије 15-ак дана Министарство управе и локалне самоуправе од њих тражило податке о тренутном стању.

То јасно говори да не постоје реалне шансе да се до краја године уради реформа Инспектората и обједине инспекције. Рад инспектора са локалног и републичког нивоа често је некоординисан, постоје дупле контроле и различита тумачења прописа.

''Влада је много својих активности предвидјела након избора, рачунајући да ће у овом периду до октобра бити заузети неким другим активностима, а не онима за које примају плату'', каже еконимста Зоран Павловић.

''Јасно је шта се дешава у РС, јасно је да ова прича реформе радног законодавства није уродила плодом и јасно је да Инспекторат свједно не ради свој посао, јер да ради, судови би имали на 100-е кривичних пријава за угрожавање права радника'', рекао је посланик Адам Шукало.

У Инспекторату кажу да ће реформа омогућити јасније и економичније коришћење расположивих ресурса како људских, тако и финансијских. Уколико и када буде реализована ова мјера, биће рјешен још један проблем. То је недостатак републичких инспектора за поједине области, попут жељезничког саобраћаја и радијационе заштите. 

(БН) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Блажа

25.08.2018 19:23

Инспектори и онако не раде скоро ништа и ни један озбиљан проблем не рјешавају, само ситне предузетнике кажњавају и то за бизарне ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал

25.08.2018 19:39

Инспектори само гледају колико је у коверти коју добију од власника фирми или какав це руцак бити. Них нико не контролисе ,висе плата се добије мјесецно на овакав нацин. Понесто подијеле поједини са сефовима и све ок.

Name

Одговор Реал

25.08.2018 20:05

И у Инспекторату има постених људи. Свако од нас има име и презиме, пријави коме си и засто дао коверу. Нецу да ме стављате у исти кос са таквима које спомињете, своју плату зарадим цасно и постено и од плате зивим

Name

Ре Одговор

26.08.2018 07:20

Кад си тако постен, отидји у контролу у Интеграл или Проинтер. Велис, мозда сам постен али мисам луд. Ајде људино поклопи се и цути.

Name

Одговор Ре

26.08.2018 18:43

Нисам из инспекције која има надлезност да контролисе наведеног субјекта. Вјеруј Реал има нас одговорних и постених

Name

Соко

01.08.2019 17:51

У Козарској Дубици такодјер инспекција неради свој посао катастрофа неописљиво

Name

Ништа

25.08.2018 19:32

Нико ништа озбиљно не ради. Поред инспектора може свако радити шта хоће. Добро се сви не потрујемо колико раде инспектори за храну. Није нам јасно зашто су и постављени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.08.2018 19:35

Треба инспектори да казне све раднике које раде за плате у овим теским тренуцима за Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безобразлук

25.08.2018 19:36

Дајте јавно да се види колико је који инспектор имао учинак у току године, кога је и зашто казнио па ћете видјети како се селективно ради. Људи из СНСД могу радит шта хоће за њих закон не важи. Биједно све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2018 10:02

То је зива истина знам конкретно слуцај гдје је цовјеку пријетито ткз.зутом траком ако буде било ста рекао против Снсд-а.Сад је цовјек у Снсд-у цак на некој листи.

Name

Аааа

25.08.2018 19:38

У Инспекторату, се врсило запосљавање супротно закону. Објаве конкурс у Мостарским новинама, за асистента инспектору и након годину дана, те исте људе поставе за инспекторе, без спроводјена конкурсне процедуре преко Агенције за дрзавну управу РС а сто је супротно Закону о дрзавним слузбеницима

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

25.08.2018 22:14

ИНСПЕКТОРИ РАДЕ ШТА ХОЋЕ СВИ СЕ УВЕЗАЛИ ЗА ПАРЕ НЕ ГЛЕДАЈУ НИКОГА САМО СЕБЕ,ЈА ИХ ЗНАМ МНОГО ЖИВЕ КО ГРОФОВИ СА МАЛИМ ПЛАТАМА ЗНАЧИ РАДЕ ЗА ПАРЕ ПОЧЕВ ОД ГРАЂЕВИНСКИХ, САНИТАРНИХ, ПРЕХРАМБЕНИХ И ДА НЕ НАБРАЈАМ.ОВО ЈЕ ЊИХОВО ВРИЈЕМЕ РАДЕ ШТА ХОЋЕ НИКОМ НЕ ПОЛАЖУ РАЧУНЕ.НИКАД ИМ НИЈЕ БИЛО БОЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

26.08.2018 10:57

Јооој људи немој те тако отице инспектори контролисати инспекторат, ха ха ха...

ОДГОВОРИТЕ