Српска остаје без радне снаге

- Ако се већ ове године појавио велики проблем са одливом радне снаге, од сљедеће године: Републици Српској и БиХ, Србији и осталим земљама Западног Балкана, пријети прави цунами на тржишту радне снаге, или боље речено катастрофалне посљедице, каже предсједник Савјета за дијаспору ПДП-а Властимир Видић.

Република Српска 25.08.2018 | 14:14
Српска остаје без радне снаге
"Њемачка статусом усељеничке земље, свима онима који испуњавају услове знатно олакшава систем добијања виза и на тај начин пријети велика опсаност за бранше управо које се налазе на листи дефицитарних занимања. Сасвим сигурно, послодавци ће свијећом тражити раднике и у том мраку биће им свеједно којој странци, нацији, вјери или раси припада тај радник", казао је Видић у интервјуу порталу Б1.инфо.

Сматра да политичари, економсити, од локалне самоуправе, преко Владе Републике Српске до Савјета министра БиХ под хитно морају да доносе мјере, законе а прије свега пословни амбијент како би успјели задржати високо и средње квалификовану радну снагу.

"Једно од рјешења је и смањење стопе пореза и доприноса које држави плаћају привредници и стварање могућности за отварање нових радних мјеста", рекао је Видић.

 Према његовим ријечима, ова информација представља највећи могући аларм за Републику Српску и БиХ, који се сада у вријеме предизборне кампање вјешто замагљује старим опробаним рецептима националне угрожености.

Он наглашава да то тешко могу рјешавати они који су задњу деценију и више водили политику и економију и тако домаћу привреду врло успјешно и упропастили.

"Коначно је вријеме, да се у рјешавање овог стратешког питања укључи и дијаспора, не само кроз 2,5 милијарди евра које на годишњем нивоу дозначи у БиХ, већ и оном њеном дијелу који се веома успјешно интегрисао у научне, привредне, спортске и културне сегменте држава у којима живе, који својим образовањем, знањем, везама и емоцијама према завичају, али свакако и пословним интересима,могу препородити привреду Репубике Српске и Федерације БиХ", казао је Видић.

Он каже да на сва та и многа друга слична питања, треба што прије дати одговор и одмах послије избора, кренути са израдом националне стратегије привредног опстанка Републике Српске и Босне и Херцеговине.

"Све остало су празне демагошке приче за прикупљање поена (гласова) код широке народне масе", казао је Видић.

БН ТВ

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

цаци

25.08.2018 12:19

Могу сви отици приватници неце дици плате. Прије це затворити него дици плате. Дзаба вам и инвеститори. Плата 500 а потросацка корпа 1800КМ. Па дзаба онда и инвеститори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

25.08.2018 12:46

Ђаво/политикоми је све понио. Нема напретка на видику кад је све опљачкано и унапред продато. Ако СзП победе наставиће слично, лично богаћење, јер нема више патриота као некад.

Name

Приморани

25.08.2018 12:58

градани да одлазе,ста да раде ?кад су плате 400 км ,од тих пара могу тивјети 10 дана..и ја да имам могуцност дигла бих сидро..једва презивљавам а црвена књизица мени није потребна ,разлог је сто лицно сматрам да су сви црвени обицне љиге...

Name

Ре

25.08.2018 14:26

НИје јој ни требала радна снага. Да су имали привреду у којој би се могли запослеити не би је ни напуштали. Српска још увек има вишка радне снаге, вишка народа са којим не зна шта ће. Вишка инжењера са машнским факултетом који не знају гдје да раде кад нема привреде и фабрика.

Name

Ре:

25.08.2018 14:38

Зељка казе запосленост никад веца! СНСД води врло успјесну политику исељавања људи из РС...браво...до избора!

Name

Златко

25.08.2018 16:40

Какви су то идиоти. Дијаспора треба да доноси Миллиарде. Дијаспора треба да својим везама ствара радна мјеста. Диаспора треба због некаквих емоција да подизе комплетну дрзаву. Па ста је васа обавеза . Да крадете нас новац на сваком кораку у овој Дрзави. Па цим предјемо границу посматрате нас као врецу пара поцевси од саобрацајне полиције па до комсија и институција. Сад када сте покрали милијарде ми треба да Вам градимо дрзаву . Па господо моја морална обавеза је да градим Дрзаву у којој зивим и која ме постује а то није БиХ а поготово не РС. Господо ово стање је резултати васег нецињења односно васе гласове упорно дајете онима који су довели цитаву дрзаву до оваквог стања. Оставите дијаспору сад на миру. Вас национализам лоповлук корупција су нас и отјерали из насих куца. Нека Милорад сад доведе Русе а Бакир Турке нека им они праве Дразаву. Сто се мене тице ја као власник мале Фирме у Њемацкој која запосљава сада вец 25 Радника никада нецу улозити ни један цент а исто тако цу се борити да се саље сто мање новца доле ,како ја тако и сви мени познати градјани БиХ Који зиве у иностранству.

Name

Ре Златко

25.08.2018 19:07

Исто мислим не да нецу доље да улазем него гледат цу да сто мање доље друге помазем. Сви они то брзо забораве немају људи постовања и ту је крај. Да ова дијаспора тако разговара доље би морало бити боље ,а и ми би доље висе и радје долазили. Ја вец три године када идем доље на задњој пумпи у Хрватској напуним резервоар и доље тоцим само да се поново вратим до те пумпе у Хрватску. А ове године нецу доље ни да идем .

Name

Пироман

25.08.2018 19:36

Треба ограницити минималац на 1000 км преко рацуна радника...смањити камате у банкама..повецати интересе за висецлане породице..и тек тада када се створи могуцност раднику да зиви достојанствено од свог рада и плате он неце сигурно ици у тудји свијет да би средио зивот..нико неиде ато воли назалост.ипак је код куце најљепсе

Name

нисте реални

26.08.2018 10:13

Сви ви који мислите да вам приватници могу удвоструцити плате,али да неце.Не могу и да хоце.Највеца вецина њих.Могу,ако добровољно изаберу да пропадну.Рецепт за банкрот.Вецина њих једва крпи крај са крајем.Мањина су они који добро раде,са добрим профитима.

Name

БРАВО

25.08.2018 12:24

Браво за ПДП имају кадрове за сваку област. Стварно су најбоље спремни за преузимање власти. Културни и паметни. Памет Да Побиједи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.08.2018 14:32

Савјет за дијаспору ПДП-а...ма дај молим те...колико људи има у том Савјету...програм...стратегија...

Name

Комедија

25.08.2018 17:45

Поготово у Бијељини имају кадрове, вецина их нема ни средњу сколу регуларно заврсену па толико о њиховим кадровима!

Name

Циго

25.08.2018 12:25

Добар коментар,људи дајте се уозбиљите и подржимо ове нормалне партије. Подршка ПДП-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струцњак

25.08.2018 12:34

Ко ја црна Диаспора да Вам помозе. Па то су људи Које сте ви отјерати из свој их куца, градова, свој дрзаве. Они који су само главе изнијели и цију сте имовину опöјацкали и унистили. Они који ма са да на порусене куце саљете захтјеве за пријаву имовину да бисте им Порен наплацивали. Сто сте тразили, то сте добили. Териториј Али без сколованих људи. Пок Ренте ВИ привреду с васим купљеним Дипломама и покраденим новцима. ПРАВДА ЗА ДАВИДА. Смрт убицама и пљацкасима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.08.2018 14:51

Паметни попут Додика и братије нека врате пок радно и Ето помоци. Похапсити и судити за пљацку вијека. Одузети имовину и потрпати у затвор. ЗА опомену осталим пљацкасима и убицама.

Name

децко

25.08.2018 15:15

Најпаметнији су они који су с првом узбуном отисли главом без обзира све остављајуци иза себе! Они данас имају највисе... и заслузили су!

Name

децко

25.08.2018 12:39

Знаци, сад кад су "измузли" народ који зиви у БИХ, зеле да "музу" и дијаспорце! Ти дијаспорци нису будале, и ако су отисли из дрзаве у којој су зивјели, отисли су зато сто није било будуцности за њих! Немојте да мислите да це вам дијаспорци несто "удијелити" зато сто воле своју земљу! Они воле само своје пријатеље и родбину у тој земљи, а вас политицаре висе нико не воли! Знаци, "музите" те који су вам при руци и тисина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

25.08.2018 12:39

Тим празним демаголошким причама комотно можеш и ову твоју додати. То и врапчићи знају, па нас и они масовно напустају, скоро да их више и нема. Да ( демагогија )

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганце

25.08.2018 12:45

У центар,подршка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рисовић

25.08.2018 13:36

Шта каже Видић? Не треба ми Видић ништа причати кад све видим својим очима. Чуј:"Каже Видић".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шупља прича

25.08.2018 13:38

Смањење пореских стопа и намета приватницима, не имплицира бољим статусом радника. Овдашњи власници фирми, односно "газде", имају менталитет да што више искориштавају, циједе и тлаче радника, а да га што мање плате. Мени ово изгледа као сурови робовласницки систем... Што се тиче тезе, да се договоре министри одозго, са нивоа БиХ, то се неће десити никад, јер исти пливају деценијама, из мандата у мандат, научени на васионска примања и остале бенефиције,... па неће гласати ни зашта што би њих и за 1 проценат оштетило. Према томе, "мрка је капа", стари фотељаши ће "допапкати" у нове странке, само да остану у дебелом и меком гнијезду, које неки деценијама "само за себе" грију. Према томе, перспектива поштеним, младим, паметним, образованим, поготово нестраначким особама је никаква и необећавајућа,... јер су ови деценијски трутови све обесмислили, генерације нерођене дјеце "до грла" задужили, цијела БиХ је прави тамни вилајет, био и нажалост остао, по више основа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милева

25.08.2018 13:57

Приватници су много мање криви за наведено стање , криминални резим је у 90% слуцајева крив , јер је у највецем дијелу инсталирао те исте приватнике , преко којих контролисе скоро све фирме , а да не прицамо о пословном амбијенту , гдје су они и одредили најнизу плату , а приватници се само тога придрзавају , намети су посебна прица , јер морају финанцирати будзетлије , којих је висе од половине висак , али су подобни и слузе као гласацка масинерија резиму , али те исте будзетлије морају бити свјесни да овакво стање не мозе јос дуго потрајати , те це се морати помирити са цињеницом да це им се многима измаци фотеље , а богами и смањти плате , ма ко год формира власт , да ли садасњи криминални резим или опозиција , сто прије то боље !

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОС

25.08.2018 14:42

Готово је,стета је нацињена.Нема поврстка,идемо сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејдиц Финац

25.08.2018 14:56

Ријесење је 6 Сати радно вријеме,субота и недеља слободна,Минималац 800 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај

25.08.2018 15:03

Сви безат ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

25.08.2018 15:57

Дабогда сви отисли и нико не осто. Народ исти ко и власт и нека им је тако јер боље и не заслузују. Политицари видили да мозе тако и само дери кад су огуглали.

Name

Заокрет

25.08.2018 18:07

Е мој Видићу, све сте ви у праву. Али уз овакву криминогену власт и њене рушилачке нагоне, твоје ријечи це остати без одјека. СНСД и његови полyрони јашу деценијама овај народ и они немају интеес да било шта промијене. Без убједлхиве побједе на октобарским изборина и креирања амбијента за све те ствари о којима говорите - ништа се неце десити. Све ријеке це тећи од извора према ушцу само це ријека економских миграната тећи према Западној Европи. Мозда це неке нове генерације разумјети то о чему ви причате. Народе, отворите четворе очо и не дајте се овај пут преварити. Заборавите шаторе, Мањачу, Мечевце и празна обећања. Дајте глас Савезу за побједу и рачунајте да сте направили велико дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зв

25.08.2018 23:54

Хахаха а посла на све стране. Са бироа само зову, не мозес зивит од телефона. ПС за дусебризнике, не цекам ја на биро, сналазим се, а пријављен сам цисто да искористим барем оно сто је остало од људских права у овој назови дрзави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

26.08.2018 08:00

Корупција поједе ову дрзаву. Ко це овдје улагати? Странаа компанија кад додје да овдје ради не разумије да зреба дати слузбенику 100 еура да му изда увјерење некакву или да треба да издвоји за предизборну кампању. Ако не издвоји доци це му инспекција

ОДГОВОРИТЕ