Пут код Фоче као козја стаза

Рупе, одрони, сужења и крда крава на путу с погледом у провалију – тако изгледа магистрала Фоча – Никшић, најгори и најопаснији пут на Балкану.

Република Српска 23.08.2018 | 07:43
Пут код Фоче као козја стаза
Да апсурд буде потпун, то је међународни пут, који повезује главне градове две европске земље – Сарајево и Подгорицу, али и пут којим  туристи долазе на једну од најатрактивнијих туристичких дестинација у Републици Српској – Рафтинг центар на Тари.

И док на друштвеним мрежама траје расправа ужаснутих туриста, а за неке од њих је чак и лош међудржавни пут аргумент да “треба укинути Републику Српску”, туристички радници из Фоче већ годинама кубуре у том беспућу.

– Тај пут је ужасан, стварно, али само до границе, чим пређете у Црну Гору пут је добар. Додатни коментар, наравно, није потребан –  каже Борко Тодоровић, менаџер једног од рафтинг кампова на Тари.

Магистрала ужаса је ипак прави аутопут, у односу на “нови пут” уз десну обалу Таре, који су општинари из Фоче “свечано отворили” прије скоро годину дана.

Мада се не ради о путу, него тек о просјеченој траси, на којој, тврде они који су се усудили да прођу туда, нема ни честитог макадама, на тој се дионици наплаћује путарина и то позамашна: чак два евра по особи у аутомобилу.

Туристички радници су годинама тражили да се изгради тај пут, како туристе не би морали возити преко државне границе на старт рафтинга, до којег се, географски гледано, може доћи и кроз Републику Српску, јер је Тара природна граница између БиХ и Црне Горе.

Ипак, оно што су добили, све их је запањило, мада су мислили да их више ништа не може изненадити.

(Српскаинфо)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

А

23.08.2018 06:07

Шта хоћете? То је све у програму авантуре Рафтиг Таром. Ауто-пут имате у другом дијелу РС па се возајте до миле воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

23.08.2018 06:28

Ниси могао бољи коментар свака част.

Name

Ре

23.08.2018 07:12

Тако је друг. Све си у праву. битно је Мркоњиц Град повезати аутопутем са Бања Луком. Или Приједор...

Name

Е па зато

23.08.2018 07:56

Е па зато це херцеговина окренути ледја свом,насе горе листу Вукоти Говедарици и гласати за Додика,истог оног сто нам одвуце сваку марку са истока,Од Зворника(Алумина),па суме Романије,па Хе Висеград,па Хе Требиње,терма Гацко и сва остала рудна богатства,све,и онда се питамо сто скакуцемо са рупе на рупу,па ето вам одговор.Навикли да нас пљацкају и харце а ни пут цестит немамо.Зато вете имати сви огледало,па цете моци да се пљунете после избора када наставе по старом да нас харце и носе из насе херцеговине.Боље него да руку сјецете којом сте заокрузили Додика.

Name

Ре А

23.08.2018 08:45

бас тако, коме се не свиђа овај пут, нек не иде. нек иде авионом.

Name

Трновљак

23.08.2018 06:23

Битни су крузни токови гдје има гласаца, а сто се одронило прије пола године пола брда на путу Трново Миљевина то нико ниста! Неце ни телевизије да сниме, а сваки дан пролазе туда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2018 07:09

ДНС - Одговорно. Њихов кадар газдује Путевима РС.

Name

Неђо Трнинић

23.08.2018 07:18

ДНС ми неда паре!?

Name

Ацика Главас

23.08.2018 09:54

Ха, ха. Све ће то онај интелектуалац Нешић асфалтирати. Добар кадар ДНСа, ха, ха,...

Name

ТВ

23.08.2018 10:02

Исток Републике Српске је за владајућу секту из Бањалуке само регион за извлачење ресурса:хидропотенцијала,шуме и руда,а народ,путеви,туризам њих неинтересује и баш их брига што народ напушта ове крајеве,а њихови послушници неће да траже било шта за овај крај да неизгубе привилегије.Ти послушници арче ресурсе за рачун шефа банде из Лакташа.У овој власти нема министа који долази са подручја од Требиња до Вишеграда што значи да велики број школованих људи са квалитетним дипломама са овог подручја неподржава режим и одлази са ових подручја.Понижења су да у Гацко долази директор у ТЕ из Бањалуке,а Гацко као мало мјесто дало највише професора на Универзитету у Београду,а ни Подриње нема по мишљењу власти никога да води ХЕнД у Вишеграду већ шаљу неког са стране да се новац испумпава и финансира КК Игокеа.Овај пут Фоча-Шћепан Поље је био у емисији РТС када Мира Адања Полак приказала страхоте овог пута.Нормалну власт би била срамота овог пута,а пошто је пут ка граници могли су из ЕУ фондова ријешити као прекограничну сарадњу јер и интерес Црне Горе да се овај пут доведе у пристојно стање.Проблематика овог пута је везана за изградњу ХЕ Бук Бијела чијом би изградњом он био измјештен.Тренутна траса је у зони великог клизишта које треба регулисати као сливно подручје будућег акумулационо језера Бук Бијела.За те велике пројекте треба воља власти и стручни људи који сигурно нису Нешић и министар саобраћаја Трнинић из ДНС,као ни министар Ђокић -пандур Ђокица који појма о хидроелектранама.Уби нас незнање. СТРУКА ИСПРЕД ПОЛИТИКЕ! Треба нам равномјеран развој РС и кориштење ресурса на корист народа из којег се црпе ресурси.Зато нам је потребна промјена ове накарадне власти.Сви они који гласају за ову власт са Истока РС заслужују и горе ствари од оваквог пута и инфраструктуре.Исток РС је најзапостављенији дио једне државе у Европи.

Name

ЗА РА

23.08.2018 10:03

СЕПТИЧКА ЈАМО. ДОСЛО ГОВЕЧЕ СА ПЛАНИНЕ, БАЦИЛО ГУМЕНЕ ОПАНКЕ И ДОДИК ЈОЈ КУПИП ЦИПЕЛЕ , А ОНДА МУ ПОСТАЛА ПИАР ФУКАРО.

Name

Свједок

23.08.2018 11:38

Најинтересантније сто у Фоци стоји табла Никсиц као да се ради о најнормалнијем путу,без икаквог упозорења.Видио сам испрепадане стране туристе које је навигација тамо одвела.Кад оду куци моце прицати о највецој авантури у зивоту

Name

Марко

23.08.2018 07:08

Прошао сам тим путем прије три дана и баш се изнервирао. Позивам владајућу стоку да мало макну из БЛ и виде у каквом је стању овај пут. Ово је још један доказ колико се мари за источни дио Републике Српске, из кога се извлачи шумско и рудно богатство, налазе двије хидроцентрале и двије термоелектране, као и плодна Семберија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.08.2018 07:09

Прошао сам тим путем прије три дана и баш се изнервирао. Позивам владајућу стоку да мало макну из БЛ и виде у каквом је стању овај пут. Ово је још један доказ колико се мари за источни дио Републике Српске, из кога се извлачи шумско и рудно богатство, налазе двије хидроцентрале и двије термоелектране, као и плодна Семберија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2018 08:46

море марко не гази орање

Name

Тарзанија

23.08.2018 07:39

Ал зато на том путу даноноћно вреба полиција РС која узима пинку за појас , светла и сл. Нарочито туристима са страним таблама. проверено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2018 08:48

А сто та господа не користи појас и не пали свјетла.

Name

Голуб

23.08.2018 07:41

Тај пут је пут " СТРАВЕ И УЗАСА" Ја НИКАД висе тим путем!!! Возис се и УМИРЕС ОД СТРАХА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАШ ТАКО РОМАНИЈА

23.08.2018 08:30

ОД ИСТОКА ЈЕ ИЗГЛЕДА И БОГ ДИГАО РУКЕ, СВАКИ ПУТ ЈЕ КАТАСТРОФА, САМО СЕ МАЛО ЗАКРПЕ РУПЕ И ТО ЈЕ ТО. ОД СОКОЦА ПРЕМА ХАН-ПИЈЕСКУ, ПУТ ИСИЈЕЦАН НА ДИЈЕЛОВЕ ПА КАД УПАДНЕШ У РУПЕ ОДЕ АУТО У БОЖИЈУ МАТЕР, ПОГОТОВО КАД СЕ СА НЕКИМ МИМОИЛАЗИШ И КАД НЕЗНАШ ДА СЕ КАО ТАЈ ПУТ НЕШТО ПОПРАВЉА. ВЕЛИКА БРУКА ТОЛИКО ШУМЕ У СОКОЦУ И ХАН-ПИЈЕСКУ, ГЈЕ ИДЕ ПИТАЈ САМО БОГА, ТОМЕ ВИШЕ НИКО НЕ МОЖЕ СТАТИ У КРАЈ, СВЕ ИЗГЛЕДА ДОБИЈЕНО У НАСЛЕДСТВО ПА РАДИ КО ШТА ХОЋЕ И КАКО ХОЋЕ. АФЕРИМ БРАЋО НАСТАВИТЕ САМО ТАКО, НЕЋЕТЕ ВИШЕ ДОБИТИ НИ ОД КОГА ГЛАС.

Name

Херцеговац

23.08.2018 09:59

На жалост у Херцеговини су нам сви путеви такви. Невесиње-Улог-Калиновик 30км ограничење 20, Невесиње-Коњиц козја стаза, асфалти преорани. Али зато плаћамо акцизе за аутопутеве, којима се нико не вози, од којих само Хрватска има користи. Кружни токови се не праве тамо гдје требају, него на жалост само успоравају саобраћај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

23.08.2018 14:02

Нека још мало пустите Бају да повеже ауто путем до Ливна па даље до студеног врила и он је заокружио . А ви брави гласајте и даље за њега неће вам ни метра направити ни у Фочи ни у Требињу ни у Вишеграду. А извукао је већ паре од струје да вас купи за 50 марака.Тако и треба кад је пуна Херцеговина хајвана за шишање