Политичка пијаца згазила правду

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, чак и када то није било свима очигледно, радио је у техничком мандату скоро двије трећине овог мандата, без јасно дефинисаних циљева и скупштинске већине, тврди предсједавајући овог дома Младен Босић, наводећи да је у сваком случају овај парламент бар што се тиче погледа из Републике Српске се може похвалити да није пренио ниједну надлежност са Републике Српске на БиХ.

Република Српска 22.08.2018 | 15:21
Политичка пијаца згазила правду
У интервјуу “Гласу Српске” Босић наводи да је главни проблем функционисања одлазећег сазива парламента у томе што је, врло брзо пошто се оформила парламентарна већина, у њу умјесто Демократског фронта ушао Савез за бољу будућност који се углавном понашао као опозиција.

- Практично, сви почетни договори који су постигнути у вези са конкретним промјенама тиме су практично пали у воду - каже Босић.

Говорећо о раду Парламента БиХ, Босић каже да је интересантно да су они који су све вријеме заговарали да се што мање ради на нивоу институција БиХ, па и парламента, сад кукају да парламент БиХ није донио више закона на нивоу БиХ.

"То је посљедица политичке борбе", каже Босић.

Коменатришући рад Савјета министара било је одређено непостојањем парламентарне већине.

"Ако не постоји та парламентарна већина јасно је да се не може договарати ништа. То је разлог што је Савјет министара релативно мало закона послао у процедуру. Понављам, с једне стране постоји захтјев за убрзаним доношењем закона, а са друге стране не постоји договор ни консензус на који начин то урадити. У сваком случају, овај парламент бар што се тиче погледа из Републике Српске се може похвалити да није пренио ниједну надлежност са Републике Српске на БиХ нити је нарушио уставни поредак БиХ", казао је Босић.

На питање да је овај мандат обиљеђило осипање великих странака, Босић је рекао да је то генерално стање у политици, али и у друштву гдје су дебело начете основне норме понашања.

"Почетком овог мандата куповином мандата и чувеном афером “папак” у Народној скупштини Српске легализовано је да посланици могу да се продају или да се нуде разним странама без обзира што су добили повјерење грађана на основу једне политике. То су радили без икаквих скрупула, јавно добијајући награду за то што прелазе у друге странке. Ако то постане правило у БиХ и РС онда ту нема ништа од демократије. Политика постаје обична трговина. Нажалост, чини ми се да је то обиљежило претходни мандат", казао је Босић.

Упитан да ли је задовољан стањем у СДС-у, чији је донедавно био предсједник, Босић је одбио да кометарише било шта што би, како каже, СНСД и њихови савезници могли да представе као неко дешавање унутар СДС-а, поготово не у периоду када иду избори.

"Нисам задовољан прије свега што нисмо успјели да пребацимо онај потребан број гласова за побједу на предсједничким изборима прије четири године, јер сматрам да су тада постојали услови. Вјерујем да смо чак на неки начин и побиједили без обзира што је званичан резултат онакав какав јесте и што смо прихватили тај резултат. На нивоу РС тада су били сазрели услови за промјене. У овом тренутку ти услови су много бољи па стога вјерујем у промјене у октобру", казао је Босић.

БН ТВ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Марко

22.08.2018 13:38

Господин човјек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.08.2018 17:47

Ниста ми није јасно код СДС-а,да су Босица ставили у страну а оног лоповцину Обрена Петровица на листу,а Додиков играц,вријеме це показати све !!

Name

Одговор

22.08.2018 13:44

Господине Босицу моје постовање, зао ми је сто нисте на листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.08.2018 14:06

Гласајте за СДС и ако побиједи и Босиц је ту. Знаци ако побиједи СДС онда је побиједио и Босиц .Он је донио највеци успон СДС у задњих година и он подрзава СДС и Вукоту за пресједника РС. .

Name

БЛ

22.08.2018 13:47

Да је више оваквих у политици, не би било крађе, убистава, а ни превара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

22.08.2018 13:58

Господине Босићу,Ваша величина је непревазиђен с,поносни смо што још има тако честитих људи,Свиће.

Name

А

22.08.2018 14:12

@ КСС. Свиће - Коме, њега ти и нема на изборној листи?

Name

Зиле

22.08.2018 16:44

Све најбоље за босица праведник

Name

Босићу реци просто шта је ДЕМОКРАТИЈА

22.08.2018 14:13

НАРОД МОРА ЗНАТИ ШТА ЈЕ ДЕМОКРАТИЈА; А ОНДА КО ЈЕ "ГУШИ": Сократ пре 2 500 година објаснио шта ће се десити са демократијом. Сократ је вјеровао да “идеали спадају у свијет који само мудри људи могу да разумију” што чини филозофе јединим типом људи погодних да управљају (владају) другима. Сократ нипошто није био благ у својим специфичним ставовима о влади. Отворено се противио демократији која је владала у Атини касније током свог живота. Атинска демократија није била ексклузивна. Сократ се противио било којој форми владавине која није била његов идеал САВРШЕНЕ РЕПУБЛИКЕ којом би управљали филозофи, а атинска влада је била далеко од тога. Током каснијих стадијума сократовог живота, Атина је била у сталним политичким превратима. Демократију је прво збацила фракција позната као Тиранија тридесеторице коју је предводио Критијас који је раније био Сократов ученик. Тирани су владали једно кратко време пре него што је атинска демократија поново успостављена од када је покушавала да угуши Сократов глас. Звучи познато? Јесу ли његове мисли погодиле шта ће се десити НАРОДУ НА ДАВИДОВОМ ТРГУ? Као да је знао шта ће се десити. Просто се запитате како је могуће да се за 2500 година ништа није променило! ЗАКЉУЧАК ЈЕ ПРОСТ И ЈАСАН: кад лопови и преваранти коначно демократски преузму власт, јер криминалци и злочинци теже моћи, настаје гора тиранија него у вријеме било које монархије или олигархије. ОВО ПОТОЊЕ ТРПИ НЕ САМО ДАВИДОВ ТРГ ВЕЋ САВ НАРОД РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Босићу реци просто шта је ДЕМОКРАТИЈА

22.08.2018 15:02

Филозофе , наведи ти нама само један примјер , ста је то Босиц у својој политицкој каријери добро урадио за РС. Или да будем конкретнији , наведи несто позитивно у задње 4 године .

Name

Ево одговор

22.08.2018 15:12

Ево само једну...Није у овом мандату било преноса надлежности с Републике Српске на ниво БиХ.

Name

2+1

22.08.2018 16:45

@Ево одговор,Докле це те висе те Додикове потросене форе о преносу надлезности користити.Ста народ конкретно има или нема о преносу надлезности нема ниста,зато има њамање плате,најмање пемзије,пропалу привреду и економију и најзаосталији дио Европе заједно са Србијом.Ето то су надлезности које Додик неда.

Name

Ре 2+1

23.08.2018 06:49

Зарадио си сендвиц и све уреду јеви се у насу централу СНСД централа.

Name

За Ре 2+1 баш смијешно

23.08.2018 10:42

Мислим да се више ни сендвич не може добити колико сте сјебали РС, каква твоја централа СНСД-а који вам је јадни народ у редовима за храну, према томе мислим нема више мјеста ни за један сендвич, поједи га ти можда си се нагепао само пази може ти некад присједи СНСД-овчино једна.

Name

бл

22.08.2018 14:50

Човјек без афера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

синиса

22.08.2018 15:00

Младен Босиц ,будуци председник владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре синиса

22.08.2018 15:16

Мозе бог драги да преузме власт овој дрзави нема спаса , ми смо пукли по свим савовима.

Name

Држављанин Србије

22.08.2018 17:15

Људи зову из Србије. Кажу треба им 30 гласова, за једног главоњу из власти и добиће посао. Добиће посао у Србији, дакел темо, не овдје. Траже број личне и телефон. ово је страшно. Има ли неко искустав, па ово је мијешање Србије у изборе. Страшно... Страшнао...Страшнао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дрзављанин Србије

22.08.2018 18:53

Брате,не узимај Посао него само Кесх,око Бања Луке за 30 гласова мозес добити 1500евра,ако си у мјесној заједници и висе, +Бонус и гориво,Телефонске рацуне.

Name

Правда за Босица

22.08.2018 18:45

Да ли је могуце да це Мицо и Обрен после избора преузети странку од Говедарице и уци у власт са Додиком. Еј земљо отвори се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.08.2018 06:49

Дај небулазите то је спин СНСД-а.

Name

РЕ

23.08.2018 17:38

Зато Лавров и долази!

Name

Ко бре ? Да бре ?

22.08.2018 18:46

Какве црне надлезности? Не буде ли народа, нема ни надлезности.

ОДГОВОРИТЕ