Ко то руши Републику Српску?

Влада САД неће више пружати помоћ Савезу независних социјалдемократа кроз програме Агенције за развој (УСАИД) са Националним демократским институтом (НДИ) и Међународним републиканским институтом. Ово је било прије 10 година и тада званична реакција људи из врха СНСД-а је била да им је жао и да се тиме ствара "црно-бијела слика о ситуацији у БиХ".

Република Српска 22.08.2018 | 13:51
Ко то руши Републику Српску?
Разлог за прекид десетогодишње сарадње са странком Милорада Додика је услиједио због његових изјава које нису биле у складу с Дејтонским споразумом.

„Оцијењено је да СНСД више не испуњава критеријуме за УСАИД -ов програм помоћи политичким странкама. Влада САД не пружа финансијску или техничку помоћ ниједној политичкој странци у БиХ заснованој на етницитету или национализму“, поручено је тада из америчке амбасаде у БиХ уз објашњење да ће влада САД и даље одржавати редовне односе са Владом РС и њеним званичницима.

Ту сарадњу челници СНСД-а су правдали да се радило о семинарима, организационим пословима, обукама за изборе и слично. То никако тада није било усмјерено за рушење Републике Српске, како то сада представља први човјек Републике Српске Милорад Додик.

"Десетак година смо сарађивали са НДИ-а и нешто краће са ИРИ, што је помогло у организацији и стицању искуства СНСД“, објаснио је тадашњи генерални секретар СНСД-а Игор Радојичић, изражавајући наду да ће комуникацију поново успоставити и то ускоро.

"Мислим да није било разлога за то, иако се може тумачити да је одлука донета из политичких разлога“, рекао је тада Радојичић у изјави за београдски Блиц, наводећи да је тадашња одлука Владе САД веома необична, „јер тренутно америчка администрација не сарађује ни са једном политичком партијом из РС, док пружа помоћ већини странака у ФБиХ“.

Десет година након тога предсјендик СНСД и Републике Српске Милорад Додик, који је у међувремену стигао и до "црне" америчке листе, каже да помоћ УСАИД-а у Републици Српкој намијењена невладином сектору служи за урушавање уставног поретка и мијешање у изборни процес који предстоји у БиХ.

По њему ради се о "рушењу" Републике Српске уз помоћ "унутрашњих непријатеља", а то су сви они који не подржавају њега и његову власт.

Споразум Савјета министара и УСАИД-а, како рече, у вези са наводном борбом против криминала и корупције, има скривене и коруптивне намјере.

"Са намјером да се директно мијеша у унутрашњи живот Републике Српске и БиХ, УСАИД, у складу са праксом која је раније осмишљена у Амбасади САД и садашњи амбасадор /Морин Кормак/ иде за тим да се избјегну сви органи и средства додјељују под наводним плаштом борбе против криминала и корупције. Додјељују се институцијама и органима који су прикривени, гдје нема транспарентности и јавног увида и то говори о мијешању у унутрашње ствари, без обзира на формалну сагласност Савјета министара БиХ", додао је Додик, који сада себе представља "русофилом" и заборавља вријеме када је био "дашак свјежег вјетра на Балкану".

Да је Додик био "важан" човјек и америчке амбасаде и администрације наводи се и у разговорима иза "затворених врата" које је написао бивши југословенски дипломата Небојша Вујовић у дјелу "Последњи лет из Дејтона".  На страници 172. и 173. Вујовић описује сусрет са Милорадом Додиком за кога каже да је стекао утисак да се радило о "америчком улагању у неког новог српског политичара" са простора БиХ.

Додик подсјећа да је раније најављивано да ће се пред овогодишње изборе појавити помоћ за борбу против руског утицаја, гдје себе представља предводником тога, у висини од осам милиона некада је то у КМ, а некада у доларима.

Додику не смета када представници њему "мрске" америчке амбасаде и других УСА организација које дјелују у БиХ имају сарадњу са његовим људима у влади и у локалу .

Треба нагласити да се недавно директорица Пореске управе похвалила да им је добро дошла помоћ УСАИД-а, а тако је и у другим републичким организацијама, као и у градовима и општинама, које воде људи из СНСД-а.

Тако је прије нешто више од мјесец дана, директор Агенције за банкарство Републике Српске Раде Растока разговарао у Сарајеву са америчком амбасадорком Морин Кормак и директором мисије УСАИД-а за БиХ Петером Дафом о стању у банкарском сектору, важности усвајања закона о осигурању депозита и испуњавања осталих захтјева ММФ-а.

УСАИД је недавно у Приједору потписао Уговор са четири предузећа о финансирању обуке радника, те је у Бањалуци организовао и финансирао семинар о санацији банака за раднике Агенције за банкарство Републике Српске.

Начелник општине Пале, СНСД-ов, Бошко Југовић такође је потписао Уговор са УСАИД-ом о финансирању инфраструктурних радова у склопу припрема за одржавање Зимских олимпијских игара.

Почетком јуна ове године УСАД је у сарадњи са окружним тужилаштвом Бањалука организовао и финансирао обуку 28 тужилаца из окружних тужилаштава Бањалука, Добој и Приједор.

Начелник општине Градишка, СНСД-ов, Зоран Аџић у мају ове године потписао је Уговор са УСАИД-ом о финансирању изградње пречистача за воду у Новој Тополи.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и директор Мисије УСАИД у БиХ Петер Даф недавно су потписали Споразум о санацији дневног Центра за дјецу са сметњама у развоју.

Ово су само неки од примјера сарадње високих функционера СНСД-а са УСАИД-ом само у овој години и зато је лицемјерно па и ако долази од предсједника Републике Српске да друге оптужује да добијају средства из иностранства када то исто раде и његови људи. Ови други су означени због тога рушитељи Републике Српске, а он и његови спасиоци.

БН ТВ

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Финансирају проблеме

22.08.2018 12:02

“Почетком јуна ове године УСАД је у сарадњи са окружним тужилаштвом Бањалука организовао и финансирао обуку 28 тужилаца из окружних тужилаштава Бањалука, Добој и Приједор”

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

22.08.2018 13:03

Америкењци си криви што је српски народ бомбардован, расељен, покраден и потрован, шта сада глуме са тим шпијунским НВО и сл. Српске жртве траже фда будемо достојанствени и своји.

Name

ПРОТОН ПСЕУДОС

22.08.2018 13:07

НАКОН СВИХ ЊЕГОВИХ "БЕТНОСКИХ" ИЗЈАВА КОЈЕ ОН НЕУМОРНО ИЗБАЦУЈЕ СВАКИ ДАН ОВАЈ НАЈВЕЋИ СРПСКИ ПИНОКИО МОЖЕ КОНАЧНО ДА ПОНОСНО НОСИ И СВОЈЕ НОВО ИМЕ - ПРОТОН ПСЕУДОС (грч. протон, псеудос - лаж) прва лаж, прва заблуда, погрешна основна претпоставка као извор свих доцнијих погрешних закључака (Аристотел). Е АКО ЈЕ И ОД ЊЕГА - СТВАРНО ГА ЈЕ ДОСТА ЗА ВЈЕК ВЈЕКОВА - ГЛАСАЋУ ЗА БИЛО КГА САМО ДА ЈЕ ПРОТИВ ЊЕГА !!!

Name

папак вегета и маргарин

22.08.2018 13:54

Можеш мислити, Баја наклапа о транспарентности------- ти-так, тик-так, тик-так

Name

Перо

22.08.2018 14:54

РС руси резим Милорада Додика!

Name

Ре перо

23.08.2018 04:58

Перо изгледа протекла брља ЦИМ мислис да ти је пријатељ она амбасадорка и они који нас побисе бомбардовасе а једино је сарадјивати друго је радити пи налогу анерике а ви радите из сзп за ово друго.

Name

Мали мишеви

22.08.2018 12:05

Ал' сте навјежбали кмечање, 'алал вјера. Додуше, пошто са вама Бакир командује, није ни чудно што вам је прва лекција била кмечање на све и свакога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали мисусс

22.08.2018 13:14

Ста знаци кмецати. кмеци крме.

Name

Мирослав

22.08.2018 13:17

Само ти мису некмецис

Name

Ре мали мишеви

22.08.2018 13:21

Море мрш ботино! Ко је екипа са Бакиром видјели смо код усвајања акциза. Кмечи само твој Миле јер је готов!

Name

Ре ре мали мошеви.

22.08.2018 14:43

Па ако ико чупа Додика оз гована је Бакир.Све је то игра њи двојоце али ето баја као добар са Човоћем а није са Ридјобрадим.Па ето ко потписа акцизе .А примјерно као баја се залаже за тречи ентитет а неда дјелове територије РС које Хрвати траже.А баја хрватима оставио РС. На чивање.

Name

Ре мали мисеви

22.08.2018 17:13

Кмецацес и ти, само сацекај п...о

Name

ДОДИК

22.08.2018 12:09

ШТО ГОРЕ ТО БОЉЕ. КАКО МОЖЕ УСА НЕШТО УРАДИТИ БЕЗ ЊЕГОВОГ ЗНАЊА. ДОДИКУ ЈЕ БИТНО ОСТАТИ НА ВЛАСТИ ДА НЕ ОДГОБАРА ЗА КРИМИНАЛ. КАКО ЋЕ САЧУВАТИ НАРОД И РС КАДА НЕ МОЖЕ СВИЈУ ПОРОДИЦУ. УВЛАЧИ СВЕ У КРИМИНАЛ. КАКВА ЈЕ ПАРТИЈА ПО СИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кими

22.08.2018 16:07

Ко лаже тај и краде.

Name

брецало

22.08.2018 12:13

Цуј ко руси рс па зна се милеи компанија својим понасањем својим изјавама умислијо микле да је главни доста висе зулума милетовог сад се пита ко руси рс па миле ти си тај и твоји истомисљеници намјесто да радите свој посао ви крадете ви лазете народ и сад се питате ко руси па ви идите смилим богом и ти и цвијановицка пандуровицка бакир и сви терајте се у да неказем гдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васојевиц

22.08.2018 12:20

Насу републику Додик ти русис јер си је опљацкао,милијаре си оплацкао а омладину си отјерао у иностранство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

22.08.2018 13:03

Шериф у книну је био милан мартиц без њега нистасе није смјело пасуга сјебали а други шериф је додик пасе без њега ништа несмије радити па онда и њега треба сјебати заувијек.

Name

Тип топ

22.08.2018 12:21

Како исциједити осушено?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКС43

22.08.2018 12:21

Миле пустен си низ воду а сад це и твоји другови за тобом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дусанцули

22.08.2018 12:22

Не постоји политичар посебно на Балкану којем је тешко доказати лаж, док је код нашег Водје обрнута ситуација, односно да ли је икада изговорио истину. Невјероватно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Долари, марке, еври

22.08.2018 12:44

Значи Амери су им помагали финансијски?! Е мој Милораде, мали мишу, што то не кажеш јавно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.08.2018 13:40

Наравно. Шта мислиш ко му је сину обезбиједио факултет и Италији?

Name

@ре

22.08.2018 16:42

Ми! Ми смо га школовали, ми смо му направили свадбу, дали 3 милиона да покупује оне воћњаке, сазидали оне кућерине, накуповали, чудо једно, станова и вила, и овдје и по бијелом свијету! Кад једном схватите, драга браћо, да су то све наше паре, отете од нас и од наше дјеце, онда ће нам, ваљда кренути набоље! Каква Америка, какви бакрачи, па коме су још Амери давали паре!

Name

МИКС

22.08.2018 12:55

Па ти је легендо русис а сад цупас своју гуз*цу од хапсења. Ти и онај Бакир сте највеци дусмани својих народа. Граница, ко се пита ко је главни ..... у чему у сирењу мрзњw. Гдје су дјеца отисла у ЕУ и чува их НАТО. Против свега си сто је добро и уредјено јер ти не мозес бити дио тога ти си уродјени лопов ј само то знас пјевати под сатрама и. Позивати на мрзњу. Помози народу само се Миле макни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУШИ МИЛЕ

22.08.2018 13:41

СВЕ СИ СРУШИО И ДА ТИ ХДЗ КАЖЕ И тзв.АУТО ПУТЕВЕ БИ ПРЕОРАО.КАКВА СИ ТИ БИЈЕДА.ТИ СИ И ДОБАР КАКВИ СУ КОНТЕЈНЕРИ ПАВИЋ И ЂОКИЋ. КУМ МИЛЕ РАДИШИЋ ЋЕ ТИ ОБУТИ БЕТОНСКЕ ЧИЗМЕ ДА НЕ ОКЛИЗНЕШ НА КОРУ ОД БАНАНЕ КАО ДЗОМБИЋ. БИСЕРКА ТИ ЈЕ ДОШЛА ГЛАВЕ А ЦРНОГОРАЦ ТЕ КО ЊЕГОША ОТПИСАО. ГДЈЕ СУ ТИ СТСРЛЕТЕ КАО ЖЕЉКА ПОПОВИЋ КОЈОЈ ФУКАРО 2000 Г.ПОКЛОНИ 5.000.000 кредита.САДА ИМАШ ТЕМУ ДА ТИ ЛАВРОВ ДОНОСИ МАЛИ И ВЕЛИКИ.ШОФЕР СТАНКОВИЋ ТРЕБА ТИ ОГУЛИ КОЖУ. ЛУКА ПЕТРОВИЋ САДА ЋЕ ТИ ДАВАТИ НА КАШИКУ.ШТА ТИ ЛУТАШ ПО СРБИЈИ.ХАЈДЕ ЈОШ НА НЕКУ РТВ СРБИЈЕ ПА НЕЗНАШ ВИШЕ ЛАЖ ПОНОВИТИ.

Name

ГЛАВНИ КРИВАЦ

22.08.2018 13:13

ТИ РУСИС СВЕ У СВАКОМ ПОГЛЕДУ И СВАКИ ДАН И СВЕ ВИСЕ НАПРЕДУЈЕС У ТОМЕ И ЗАТО ПССССТ НЕ ПРОСИПАЈ СВОЈА С*АЊА ПО ДРУГОМЕ И НЕ ПРЕБАЦУЈ ЛОПТИЦУ НА ДРУГОГА. И ПРОСЛОСТ И САДАСЊОСТ И (ТВОЈИМ РАДОМ) НАСА БУДУЦНОСТ ЈАСНО ГОВОРЕ О ТОМЕ И ЗАТО И ПОНОВО ТИ КАЗЕМО ПССССТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Републиканац

22.08.2018 13:30

Република Српска није геноцидна творевина, нити ће то икада бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дени

22.08.2018 14:36

Тјеши се ти само и настави живјети у лажи и заблуди :(

Name

Ре

22.08.2018 17:14

И мени би било теско то признат али ко поби и протјера онолике цивиле па је сад РС празан? Вас 25% дрзите 49% територија. Како цете бранит границу?

Name

ЈЕЛЕНА НИКОЛИЦ

22.08.2018 13:35

КО ЈЕ УБИО ДАВИДА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јединка

22.08.2018 13:35

Па, нико са Додиком не зели да комуницира из свијета, а камоли да прича о улагањима у нашу дрзаву која погодује многим свјетским гигантима. И он да нам води дрзаву. Народе освјестите се он нас гура само у јос веци понор. Ни једна дрзава није успјела без сарадње других дрзава и свијета. Не треба нам Предсједник којег нико не уважава и не поштује.. Јединке не успијевају саме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим Ман

22.08.2018 13:45

Не разумијем коментаре за Додика да немозе остати на власти. То је сад аутоматика а не питање избора. Додик се не мозе висе кандидовати на мјесто предсједника РС по закону тако да је безвезе тврдити да Додик зели остати на власти. Једина функција коју Додик мозе да добије је цлан предсједниства БиХ али због санкција према њему немозе опонасати ту функцију (Као и због тренутацног става истог да БиХ не функционисе као дрзава) цини га неподобним. С тим у вези је његова политицка каријера заврсена иако странацки мозе бити на некој сцени. Мада, могуцност мјењања става овог цовјека и то драстицно у једну или у другу страну, није за занемарити, тако да ако видите овог цовјека као водецег политицара који БиХ води директно у ЕУ или у Нато за двије три године, на позицији у предсједниству БиХ, никога не смије по мени да изненади...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

22.08.2018 13:51

Укакио је Миле мотку а будале !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА МУРИЈУ

22.08.2018 14:01

ЗАБРАНИТИ МУ КРЕТАЊЕ ВАН ЛАКТАШ.ХОЋ ЉУДИНА У БГ.ЗОВЕ ТЕ СКОТ НА ВИСКИ СА ПАТРУЈАХОМ И САВОМ ЈАЊИЋЕМ.

Name

БЛ

22.08.2018 14:12

Види, види колико Милокрад иде далеко. Сад поциње спомињати и своју "везу" са Русијом. Зна да Руси и УСА имају лосу комуникацију и на крају це ици плакати Путину. Драги нас предсједнице, буди цовјек и повуци се без битке јер цес својим планом увуци народ у јос један рат. Нама је рата доста, расељених породица и насих пријатеља и комсија. Угаси ту странку која нас позива на мрзњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

22.08.2018 14:40

МИЛОКРАД ЈЕ РЕПУБЛИКА СРБСКА И СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

22.08.2018 14:58

Па наравно да баја руси РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. Али неце дуго јер има БОГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недорасли

22.08.2018 15:04

Сво који се правдају су недорасли, поцев од Иваница, наводно не пристају на неке одлуке које су протв Српске, слицно као и социјализму, док с друге стране саљу дјецу на мрски запад у сколе, отварају представниства и путују код нрских непријатеља заобиласеци мајку Русију у сваком погледу, па и туристицком. Једноставно недорасли, јадни ликови које историја на крају исбрисе. Залосно сто с таквим проводимо вријеме. ПС нека наси политицари возе Ладе како би показали присност с Русијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна..

22.08.2018 16:28

Руски политичари, бизнисмени, тајкуни.., не возе ладе.

Name

Мајцица

22.08.2018 17:05

Ма сви плацу за мајком Русијом као а нико неце ни на карти да је погледа... неце ни Рус у њој да зиви, пуна их западна европа. Вози ти луксузну Ладу, ја цу радије неко западно смеце.

Name

Бањалуцанин СДС

22.08.2018 18:47

Какве везе има ста возе, како су људи ко балкони ограницени. Знаци ја ако носим мајицу хуго босс ја зелим да побијем све јевреје ???? Само будала се опредељује, да је памети узимас најбоље и од једних и од других. Јел том логиком ако хоцу да прицам са русима морам возити ладу, а ако хоцу са Немцима морам по сирији убијати ? Тацно сте будале каквих нема.

Name

Аца

22.08.2018 16:46

Нижи нивои власти у Босни и Херцеговини не треба да се мијешају у рад државних институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

22.08.2018 19:02

У РС ТРЕБА ДА СЕ БОЉЕ ЖИВИ . ПРВО СУЗБИТИ КОРУПЦИЈУ.ТО ПАМЕТНОМ НЕ СМЕТА ДО НАРОДА ЈЕ КАЖЕ ГОСПОЂА КОРМАК.ПОЗДРАВ ЗА ЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

23.08.2018 21:50

Ко руси РС султан милокрад И султанија зељка нема вецих криминалаца,плацкаса и руситеља РС од њих двоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУЗА

23.08.2018 22:18

Ти русус републику српски највеце си зло РС одлази .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Бања лука

24.08.2018 07:03

Нисам видео вецег лицемера и лазова од Додика мислим да ти за ове изборе неце поци за руком да изманипулисес народ за ове изборе народ је доктурирао на теби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

25.08.2018 07:26

Ти је рушиш види шта радиш? Завађаш свој народ да се дјели и међусобно свађа а зашто?ни зашто сви смо бједни и ма и гладни и жедни срамота.Држава као добра још нисмо дотакли дно али дотаћићемо га као код Мацура када не идемо имали воду струју и остало јер нећемо имати новац за то па уживајте народе уз ову власт и остале кои пуне само своје џепове срећно.

ОДГОВОРИТЕ