Људима је доста тензија и сукоба

"Ништа не може угрозити будућност РС, осим наравно неких непотребних политичких тензија. Требамо се такмичити додатно у томе ко је отворио више фабрика, радних мјеста. Људима је доста тензија јер су свјесни да немају два живота, да чекају наредних 20 година да се смири ситуација", казао је јутрос у програму телевизије Н1 предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Република Српска 21.08.2018 | 09:36
Људима је доста тензија и сукоба
- Наша намјера је била да се од тога не прави велика политичка прича, него да се нове чињенице ако постоје установе и унесу у Извјештај, казао је Бореновић.

Коментаришући одбацивање Извјештаја о Сребреници у НСРС, Бореновић је казао да није политичар који на томе жели градити каријеру.

"Поштујемо сваку жртву и осуђујемо сваки злочин. Влада треба да нам да аргументације о томе шта су то нове чињенице. Нисам политичар који жели на томе да гради политичку каријеру, то су осјетљиве и тешке теме. Мислим да ми као политичари требамо спустити тензије и оставити да се струка бави тим питањима. Ако ћемо сачувати било коју главу или доказати нови злочин, мислим да је НСРС успјела у тој намјери. Очекујем да хладне главе не копамо кости, него да се то ради како је дефинисано стручним радњама", казао је Бореновић.

Зашто сада, 14 година касније?

"Наша намјера је јасна, да се не отвара додатна Пандорина кутија. Овдје се не ради нишђта против жртава, него је покушај да се утврде додатне чињенице ако је могуће. Ми смо на један разуман начин, без великих расправа жељели да дамо свој допринос кроз закључке који нису компликовани. Свима нам је стало да се утврди потпуна истина. Вјерујем да је у том периоду прије 14 године био страшан притисак да се све испита. Моменат у којем је отворена ова "Пандорина кутија" је изузетно специфичан", додао је.

Истакао је да није све "црно-бијело како се жели представити".

"Када прочитате све закључке видјећете да није све црно бијело како се жели представити него се даје генеза да се утврди ново чињенично стање. Не бих то посматрао тако грубо јер је озбиљна тема. Ако постоје нови аргументи, зашто спријечавати да се спозна истина".

О Додиковом "прекрајању граница" казао је да је то јако лоше и опасно.

"Ништа не може угрозити будућност РС, осим наравно неких непотребних политичких тензија. Требамо се такмичити додатно у томе ко је отворио више фабрика, радних мјеста. Људима је доста тензија јер су свјесни да немају два живота, да чекају наредних 20 година да се смири ситуација. Прецртавање граница је јако опасно, лоше и штетно. Тиме показујете да вам ништа није свето, то не прихватамо".

Случај Драгичевић?

"Сутра је 150 дана како се не зна ко је убио Давида Драгичевића. То је велика брука и срамота, да неко не жели да се јавно зна ко је убио Давида Драгичевића. Моја обавеза је да говорим о томе, моје уставно право. Нешто што је сасвим логично, хумано и људски. Неће им успјети да случај ставе ад ацта. Од тог случаја зависи и судбина РС, нови министар ће то моћи ријешити и јавно обзнанити", казао је Бореновић.

(Н1)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

цаци

21.08.2018 07:50

Немој говорит треба треба него урадис оно сто мислис па казес ја урадио оно сто треба и народ це препознати. Лако је стављати будзетску плату у дзеп и говорити треба треба а сами знате да нико од вас нити зели нити је способан несто отворити, ал ста те боли уво плата је редовна у дзеп сваки мјесец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето ти на

21.08.2018 11:45

Предсједник Словеније Борут Пахор има највећу плаћу 3.322 еура, наша предсједница врло близу њега са 3.276 еура. Чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић примају 2.862, 2.874 и 3.536 еура мјесечно. 2.873 еура прима и предсједник Косова Хашим Тачи. Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић око 2.420 еура. Предсједник Македоније Ђорђе Иванов зарађује 1.250 еура. Александар Вучић зарађује 1.083 еура, што је скоро просјечна плаћа у Загребу.

Name

ре Цаци

21.08.2018 11:50

Браво , нека понуде одговоре и рјесења а не да постављају питања . Једно питање за Бореновица , ако РС зависи од смрти једног дјецака , ста цемо са 17000 мртвих бораца и 10000 цивила , Зао ми је Давида али нетреба подниставати 27000 мртвих људи. Поклањам се свим зртвама за Отаздбину . Давиде поцивај у миру .

Name

Ре ре цаци

21.08.2018 13:05

Колико пута покусавам да објасним и никако да људи схвате. Не мозе се поредити зртве у рату и зртве у миру.Зртве у рату су посљедица ратних сукоба и војног и другог дјеловања. Убиство Давида није обицно убиство то се десило након виседневног муцења да би се послије заврсило са убиством. Институције нити дају разлог злоцина цак то покусавају да прикрију. Ту је огромна велика непремостива разлика. Није само Давид било је и других неразјасњених убистава за које сигуран сам институције знају па цак да су и саме уцествовале у тим злоцинима.

Name

РЕ Ре ре цаци

21.08.2018 13:45

Наведи ми само једну дрзаву на свијету гдје су сва убиства разјсњена .

Name

Јос једном

21.08.2018 15:56

Колико убистава код нас није ријесено и колико има гдје су институције скривали поциниоце. То у нормалним дрзавама нема.Ако сматрас да је то нормално онда нека ти је бог на помоци.

Name

ре

21.08.2018 16:29

Тако је, ова власт убија и прикрива властите злоцине, опструише истраге, иста ствар у цијелој БиХ! Зато нам треба нова влада, нови министри, који могу праведно и постено да раде свој посао! И не треба нико коментарисати са: "Све исти лопови, иста г***а", и слицно, јер досла је нова генерација политицара, нови људи који су другацији и могу овој измуценој земљи донијети напредак!!!

Name

ДРЗАВЉАНИН БИХ И РС.

21.08.2018 07:52

Добро би било да сте запоцели изборну кампању супротно национал-совинизму Додика јер народним усима је потребно несто ново несто смирујуце А ви падате ко круске пред Додикове ноге сто вас цини истом вец 12г. политицком сликом Никад цуо од Сарајева да вриједза понизава српске зртве рата а нити православље и у цијелини српски народ, нико не мозе тек тако да укине српску а да не слуса ста мисли РС. СзаП Нико висе србима не мозе помоци и бити добар комсија ко онај ским дијели заједницку им дрзаву,па цак ни Београд,јер он је тамо далеко и забавио се сам са свијим не малим проблемима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.08.2018 11:28

Народ воли лази! Ко буде љепсе лагао и уз то јос и подплатио тај це и побиједити,плус јос и украде и то је то! какве фабрике и бакраци,коме то јос треба,ово је Додикстан одје се не ради

Name

Ре ре

21.08.2018 18:59

Једино си јос заборавио да гласају и они којима је запријецено као нпр. Затворицу ти фирму има да ти инспекција долази сваки дан. Нецес моци регистровати ауто и на крају јеб....цу вам мајку има ту доста метода застрасивања.

Name

линда

21.08.2018 07:52

Да би ницале фирме :Треба бити прво правна дрзава , богато друство , несмије бити национализма итд . Ми смо далеко од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђуро

21.08.2018 07:59

Резултат такмичења 0:0.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

21.08.2018 20:35

Није 0:0 власт губи 7:0 једино се цека ста це судија да досуди. Они могу да измјене резултат да продузе утакмицу досуде који црвени картон и доста тога

Name

Миш мекињаш

21.08.2018 08:38

Ближи се и теби политичка пензија, осјећаш то, јел' да? Мишу мали, неће вам проћи та прича да Република Српска зависи од случаја Драгићевић, буди у то сигуран 100 %. Јасно је народу шта спремате, какве сте наредбе добили у Сарајеву, све нам је јасно. Полако пакуј ствари и буди спреман да у октобру кренеш, заједно са оном својом нејачи што се опозиција назива, на мјесто гдје си одувјек припадао, на политичко сметљиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

21.08.2018 09:17

Које издајник Миле борцина био у Буковицу код БЛ прије 2 дана код браце хрвата хоце гласове , а они це вјероватно добити ауто пут-

Name

ВАЛТЕР

21.08.2018 08:42

НИЈЕДНА СТРАНКА НЕМА СТРАТЕШКИ ПРОГРАМ, СВИ ИГРАЈУ НА КАРТУ НАЦИОНАЛИЗМА, ЕТО ОНАЈ ТАМО ХОЋЕ ДА НАС НАПАДНЕ, А ЈЕДИНИ СПАС ВАМ ЈЕ АКО МЕНЕ ИЗАБЕРЕТЕ..А НАКОН ИЗБОРА НИКО ДО САДА НИЈЕ НИКОМ НАУДИО. ЈА ПРОБЛЕМ ВИДИМ САСВИМ ДРУГАЧИЈЕ. ЕВО КАКО; - ОНИ СУ СЕБИ ОМОГУЋИЛИ НЕВИЂЕНЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ КОЈЕ СЕ ВУКУ 25 ГОДИНА А НИЈЕДНА СТРАНКА ИХ НЕ НАВОДИ У ПРОГРАМУ ДА ИХ УКИНЕ. - - УКИНУТИ СВЕ ЗАКОНЕ КОЈИМА ЈЕ ВЛАДАЈУЋА ГАРНИТУРА ПРИВИЛЕГОВАНА У ОДНОСУ НА ОБИЧНОГ ГРАЂАНИНА - УКИНУТИ СВЕ НАКНАДЕ ПОСЛАНИЦИМА И ОСТАЛИМ ДРЗАВНИМ СЛУЗБЕНИЦИМА ,САМО ГОЛА ПЛАТА, А СВЕСТИ ЈЕ НА РАЗУМАН НИВО. - УКИНУТИ ТУЗИОЦИМА, СУДИЈАМА СВЕ НАКНАДЕ И РЕГРЕСЕ , УВЕСТИ КРИВИЧНУ ОДГОВОРНОСТ . - СВАКО КО ОБНАСА ФУНКЦИЈУ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ И СЛ. ПРЕСТАЈЕ МАНДАТ У СТРАНЦИ - ЗАКОН СТРИКТАН О ПРЕЛЕТАЧИМА, ЦИМ ПРЕЛЕТИС ГУБИС МАНДАТ ПА ИЗВОЛИ - СТРОГО ИСПИТАТИ ПОРИЈЕКЛО ИМОВИЊЕ ОД 92 ДО ДАНАС.. - АНАЛИЗИРАТИ СВЕ ЗАКОНЕ НА КОЈИМ ФИНКЦИОНИСЕ ЕНТИТЕТ И ЕВЕНУАЛНО ПРЕДЛОЗИТИ ИЗМЕНЕ. - КАДА БУДЕ СТРАНКА ИМАЛА ОВАКАВ ОЗБИЉАН ПРОГРАМ И ТО СА ДОЛАСКОМ НА ВЛАСТ ПРВИХ 100 ДАНА ДА ПОКАЗЕ РЕЗУЛТАТЕ И ДА СЕ СВАКИХ 100 ДАНА ПОДНОСИ ИЗВЈЕСТАЈ И ДА ПОТПИСЕ СВОЈУ ОСТАВКУ АКО НЕ ИСПУНИ ДАТА ОБЕЋАЊА.. - КАДА СЕ УРЕДЕ ЗАКОНИ СВЕ ЋЕ ОСТАЛО САМО ДОЋИ ПО СЕБИ….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.08.2018 10:08

Неће нико да пуца сам себи у ноге! Какац програм? Па њихов се програм своди на “ја засједнем на власт” . И ту се све завршава . ПА ОНИ НИСУ У СТАЊУ СТРАНКУ ДА КОНТРОЛИСУ СВОЈЕ ЉУДЕ У СТРАНЦИ ДА НЕ КРАДУ а камо ли нешто веће !!

Name

владо

21.08.2018 08:43

Колико си отворио реци па се онда такмиците.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роцк

21.08.2018 08:48

Бас си ти отворио фабрике....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демпсон Дубица

21.08.2018 10:28

Боте,Захваљујуци Бореновицу 2004.године отворена фабрика Демпсон Пекедзинг у Козаракој Дубици гдје данас ради 100 људи. Бореновицу људино.

Name

Марко

21.08.2018 08:48

Ста вриједи да се такмиците кад радници у тим фабрикама раде за 500 марака јер управо ви омогуците да страни инвеститори овде имају јефтину радну снагу а потросацка корпа је 1800 км за цетвероцлану породицу...Са тих 500 марка једва резије покријес и онда се цудите како сада и цитаве породице напустају ову дрзаву.Вама су плате по неколико хиљада марака и лако је вама овде зивјети....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамни вилајет

21.08.2018 08:49

Па људи ви као да зивите на марсу. Свако од нас зна ста се десава са фирмама којима власници нису из власти. А власти одговара ова пропаст, јер није лако купити глас од цовјека који има пристојан зивот и не размисља о егзистенцији. Па јавна је тајна да све фирме дају рекет пред изборе. и како несто поренути кад недају лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

21.08.2018 09:30

Тито вас је све заједно зајебао,да зивите јос 5 зивота неби направили толико фабрика !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

21.08.2018 10:00

Треба се ријесити мита корупције све врсте криминала па тек ондаградити фабрике и стварати радна мјеста да неби млади људи одлазили све доклеје ризимска. власт ту нема напретка.

Name

Освит

21.08.2018 10:09

Да би се понудио пристојан зивот мора се изаци из националистицког тора а васе су процјене да је ту вецина гласова који су основ егзистенције политицара.Зато у васиим изјавама немате одговор ни на једно питање осим,коректан и људски, на однос Дрзаве и полиције према убијеном Давиду.Политицари не отварају предузеца него стварају амбијент и законе који се проводе а који гарантују стабилност и будуцност предузеца са аспекта евентуалних мјесања дрзаве и политицара у пословање и предвидљивих фискалних и других дрзавних намета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милева

21.08.2018 10:23

Бореновић добро говори и мисли најбоље за своју земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никица

21.08.2018 10:24

Само напријед Бореновићу,имаш добре људе,направили сте одличан програм и не осврћи се на ове ботове режимске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

21.08.2018 10:31

Конацно једна здрава предизборна прица! Овако треба водити кампању а не као рудоња лазима,тензијама,совинизмом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

21.08.2018 10:36

Ријетко добар човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поусрбин

21.08.2018 17:08

Чињенично стање и ко је шта урадио и како је погинуо убијен....и све остало што се веже уз ратна дејства УТВРЂУЈЕ суд а не нека комисија???????Комисија може само да почне са радом да на првој сједници призна све пресуде свих судова у вези Саребренице и онда разматра додатне ствари ако их има и ако утврди нешто упути тужилаштву на изјашњавање.

ОДГОВОРИТЕ