Изборна пијаца богата обећањима

Реторика и спин су један од начин придобијања симпатија бирача. Па се тиме служе и политичке странке у БиХ. Н1 је анализирао шта се бирачима конкретно нуди, а грађане су питали да ли знају шта је садржано у страначким програмима.

Босна и Херцеговина 20.08.2018 | 21:48
Изборна пијаца богата обећањима
Лица политичких лидера су свакодневно на телевизијским екранима, предизборним скуповима, у државним посјетама. Искоришћавају сваку прилку да пошаљу поруке својим бирачима. Но, поставља се сљедеће питање: Да ли бирачи могу закључити шта им бројне политичке странке нуде у побољшању њиховог свакодневног живота?

Грађани кажу да политичари углавном не испуњавају обећања дата у предизборној кампањи. Зато смо их питали шта их то опредијели да, ипак, за некога гласају.

Једна од грађанки Сарајева на питање шта је то што утиче да за неког гласа одговорила да је "само обични грађанин који жели бољу будућност". Како је рекла, када би јој критеријуми гласања била симпатичност неког политичара, онда уопште не би гласала.

Постоје и они који сматрају да када би се првенствено посматрало оно шта политичари нуде, онда вјероватно не би повјерили глас. Таквог мишљења је још једна Сарајка која, како је рекла, некоме ће дати своје повјерење.

"Не знам шта бих Вам рекао, само реторика и ништа више. Ниједна партија у Федерацији не нуди ништа позитивно. Мислим да је слабо све", ријечи су Сарајлије.



Ред оптимизма, па опасне реторике - то је рецепт великог броја странака. Од указивање на неопходност намјенске индустрије, до нових обећања бољитка у 2026. години. Агенду СДА је недавно обзнанио Бакир Изетбеговић, предсједник ове политичке странке и члан Предсједништва БиХ.

"До краја 2026. можемо довршити историјску мисију СДА. Босну и Херцеговину учинити стабилном и сигурном европском земљом, чланицом Европске уније и НАТО Савеза", обећао је Изетбеговић 25. маја ове године.

СНСД поручује - што мање Босне и Херцеговине, то више Републике Српске. СНСД тако у фокус даје велике политичке теме. Нађе се понегдје мјеста и за аутопутеве, те повећање плата и пензија.

Главни СНСД-ов ривал, Савез за побједу нуди, како кажу, побједу над режимом, који је Републику Српску одвео у изолацију.

Савез за бољу будућност Фахрудина Радончића, као и већина странака, на својој wеб страници у први план ставља вијести о говорима истакнутих чланова ове странке. Тако се може прочитати да ће СББ одвести Босну и Херцеговину стабилним европским путем, а свој народ извући из самоизолације.

СДП БиХ нуди "План 10". Ирфан Ченгић, генерални секретар ове политичке странке, осврнуо се на садржај "Плана 10".

"Стварање нових радних мјеста, подизање минималне плате, здравство за све. Да се коначно проведу антикоруптивне мјере. Желимо фокус ставити и на опорезивање кладионица, банака и луксуза", казао је Ченгић.

Драган Човић и његов ХДЗ истичу да се боре за једнакоправност хрватског народа, што се може постићи, између осталог, и измјенама Изборног закона. Опредијељени су за евроатлански пут БиХ, његујући европске вриједности.

Странка Народ и правда Елмедина Конаковића представила је двије стратегије - економску и платформу за младе.

Све у свему политичке странке ништа ново не нуде - коментар је новинарке Рубине Ченгић.

"Једина нова идеја коју сам ја видјела јесте да, умјесто што су раније потписивали бјанко оставке, сада потписују код нотара и плаћају 400 до 500 марака да неће напуштати своју странку у случају да уђу у власт", нагласила је Ченгић.

Подсјетимо и то да кампања званично почиње тек у септембру.

(Н1)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Сретен Глупи

20.08.2018 20:25

Стефан Додик је одговоран цовјек, он би се сам повукао да има одговорну опозицију. Нема коме да повјери Српску,ови би је раскомадали као плијен.А Република Српска никада неце бити ницији плијен.А напредак се полако и сигурно види.Предсједнице игнориси хајку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сретен глупи

20.08.2018 21:14

Која количина глупости у горе написаном коментару. Мислиш ону Републику Српску коју је Миле бранио из Бг, док су је ови што хоће да је раскомадају бранили заједно са народом?Буђав сендвич или и иначе булазниш?

Name

Дадо

20.08.2018 21:32

Среца па си се потписао хахаха...

Name

Нотар Самир Муслиц

20.08.2018 22:22

Код мене је цијело руководство СББ-а потписало уговоре о лојалности чланова према Фахрудину Радонцицу, а чији сам и ја цлан. Не може неко на функцију тек тако преко странке, а сутра преко врата. Све је прецизно дефинирано. Фахро је нови цлан предсједниства.

Name

Ср.. и паковање

20.08.2018 20:39

Исто сра.. само друго паковање.А странци около.Ко целофан.Да прицају...О успјесној демократизацији.И неуспјесном социјализму.Да би га они јо исправили.Ко Могерини Титу она да исправи.Е Бозе веце будалестине од ове Јадовије и нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коме

20.08.2018 20:48

Зар није доста лагања овом народу. Коме они праве утакмице а ми као навијачи. Докле више трошења народног новца за кампање као да смо их жељни слушати и гледати. Заинтересовани су само они који су преко разних странака добили посао а остали само псују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

20.08.2018 21:20

Никакав програм није потребан, то је цисто замајавање народа и стварање осјецаја да се несто ради, планира итд. Овдје је сасвим довољно ПРЕСТАТИ КРАСТИ тј новац који се прикупи усмјерити у најбољем јавном интересу. За пар година би ово била Свајцарска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрр мрр

20.08.2018 21:34

Е тако то раде прави политицари а не ко ови наси не могу да надјем праву погану ријец за њих бојим се ста год рекнем бити це блага ријец хттп://www.телеграф.рс/вести/југосфера/2984508-младиц-из-хрватске-је-у-јефтином-авиону-срео-познатог-политицара-и-није-могао-да-верује-како-се-он-понасао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШТА РЕЋИ КАД ПОЂЕМО НА ПИЈАЦУ?

21.08.2018 06:05

Заиста кад их добро погледаш сви су Изборна пијаца богата обећањима. А зна се шта је пијаца. Трговање и ако можеш да нешто отмеш и ушићариш. Такви су сви ови НАШИ СА ПИЈАЦЕ. Само не знам да ли је мала пијаца (на којој нема пуно избора) или је велика ( са већом могућношћу избора и ценкња). ЗАИСТА СВИ СУ ЈАДНИ И ЧЕМЕРНИ- нико их мислим неће јер јепостали кварна роба која је дуго лежала на тезгама, искварила се и надалеко смрди. МИСЛИМ ДА НАРОД ИМА ДОБАР ЊУХ ЗА КВАРНУ РОБУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само искрен

21.08.2018 06:53

Гаде и се више. Иста прича исти типови. Опет за њих гласати? Фуј!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исти ликови, иста будућност

21.08.2018 11:35

На овим као и ранијим изборима, деценијама се врте једни те исти ликови, неки су мало промијенили причу.. Медјутим, вук длаку мијења, ћуд му остаје. Познато је њихово поштење, привредна креативност, алавост.., познати су карактер и морал.. Избор је без избора, без будућности, бојим се и за нас и за нашу дјецу. За некога се треба гласати, ја сам разочарана дрскошћу њихових обећања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоповска посла

21.08.2018 11:46

Имају они свој властити програм, али само за себе. Тај програм они испуњавају и не лазу себе никада. Цак се и на крају године сами себи похвале како су све испунили оно сто су у својим мислима имали и себи обецали. Пљацка је њихов програм, не мозе нико да казе да су ту неуспјесни. Ах сто је њих брига за јадан народ. Види само главоња, само сто им главе нису изисле из плаката, као да немају стрпљења, морају сто прије несто опљацкати. Навалите политицари поциње утрка!

ОДГОВОРИТЕ