Због амброзије кишу и здрави

Амброзија је до сада покошена са 55. 000 квадрата површина у граду али је концентрација ове алергене биљке у ваздуху висока да и код здравих људи изазва кихање, сузење очију и друге нуспојаве.

Република Српска 20.08.2018 | 18:05
Због амброзије кишу и здрави
Према информацијама са такозваног “поленског семафора” на интернет страници града у наредном периоду се прогнозира пораст количине овог полена у ваздуху па грађани могу очекивати да ће и даље  имати доста проблема.

Кошење амброзије је почело средином јула и трајаће до почетка јесени. Ова биљка је сада у пуном цвату и висока је концентрација њеног полена у ваздуху.

"Амброзија ће бити уклањана са јавних површина и током септембра а за те намјене ће из буџета града бити издвојено 20.000 КМ", навели су у Градској управи Бањалуке.

Додали су да је било пријава грађана да на одређеним локацијама има амброзије и то како су рекли највише на мјестима гдје су рађени прекопи за кабловску канализацију и у близини градилишта. 

Из Дома здравља поручују да се у амбуланте јављају пацијенти са симптомима алергије на амброзију.

"Као и код других алергија амброзија код осјетљивих на полен ове биљке изазива кихање, кашљање, цурење носа те црвенило, сузење, сврбеж, пецкање и стварање отока очију", рекли су у Дому здравља.

Напоменули су да се за лијечење алергије на амброзију користе се антихистаминици, односно лијекови за блокирање алергијских реакција.

"Грађанима савјетујемо да не узимају лијекове на своју руку, већ да се у случају изражених тегоба јаве љекару", казали су у Дому здравља.

Да би се ублажили симптоми ове алергије савјетују да се не излази из куће у току пријеподнева.

"Тада је највише полена у ваздуху а осим тога треба држати затворене прозоре стана или аутомобила. Поред тога треба се туширати и прати косу свако вече, како би се испрао полен са тијела и косе, те често прати руке и пресвлачити се јер се на тај начин са одјеће одстрањује полен", навели су у Дому здравља.

Мјештанин насеља Борик Милица Берић је рекла да сваке године у овом периоду због амброзије има много проблема.

"Ријетко кад идем код доктора јер већ годинама имам алергију и знам који ми лијекови одговарају.  Због полена у ваздуху се слабије крећем, излазим тек предвече", рекла је Берићева. 

Апел

Из Градске управе Бањалуке су упутили апел власницима приватних површина да уклоне амброзију са својих парцела.

"За оне који се не придржавају тога предвиђене су и казне. Законом о пољопривредном земљишту и одлуком о мјерама за сузбијање амброзије предвиђене су казне од 5.000 КМ за предузеће, 1.500 КМ за директора предузећа и 700 КМ за појединце који не уклоне ову биљку", навели су у Градској управи.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Све казнити

20.08.2018 16:42

Никакво чудо, инспекције ништа не раде у вези овог проблема. Они требају на вријеме да издају рјешења и наложе власницима парцела да покосе амброзију. медјутим нико ништа. Са овом власти људи нису ни од чега заштићени. Стварно пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О Мирко

20.08.2018 21:13

О Мирко.Па јел има неко да увози ову амброзију.Па то би нам био најбољи извозни актикл.Ајде брате.

Name

Марија

20.08.2018 16:45

Зар морамо и због овакве баналности имати проблема. Ко је за ово надлежан требало би му смањити плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретен Глупи

20.08.2018 17:49

Па планета Земља је насе станисте,а и амброзије. Ми би све да унистимо сто нам смета. А мозда и ми сметамо амброзији, па се тако само брани?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

20.08.2018 21:45

А то што они не косе траву то није кажњиво?! Па не могу вјеровати како би човјека сматрали на сваки могући начин, узели би нам задњи залогај да могу.

ОДГОВОРИТЕ