Федерер: Новак је велики шампион, причајмо о њему!

"Писао је историју. То би требало истицати", рекао је Швајцарац после финала Синсинатија.

Тенис 21.08.2018 | 22:45
Федерер: Новак је велики шампион, причајмо о њему!
Роџер Федерер спортски је поднео пораз од Новака Ђоковића у финалу УС Опена.

Српски тенисер побољшао је међусобни скор против Швајцарца на 24:22 у победама и ушао у историју као први тенисер који је освојио Голден Мастерс, односно свих девет турнира те серије.

После меча и прве честитке упућене нашем играчу, Федерер је изашао пред новинаре.

"Дефинитивно није био најбољи дан за мој ретерн. Био је ужасан и то је то. Али, у реду. Знате, Новак је добро, али не знам шта се догодило да промашим сваки други сервис на форхенд страни. Чак и не желим да тражим разлоге зашто се то догодило. Новак је потпуно заслужио да победи и то је то. Нисам био довољно добар и све је у реду. Била је ово добра недеља и срећан сам што је завршена. Потребан ми је одмор. Све је добро", изјавио је он, слежући раменима.

Упитан за свој наступ у финалу, рекордер у броју Гренд слем трофеја (20) рекао је да је био конкурентан и да то није био проблем.

"Три сета сам био у мечу, промашивао сам и зато је још лошији осећај, да вам признам. Мислим да се моја стопала нису кретала добро. Можда је касни останак на терену претходних дана имао везе с тим. Мало је фрустрирајуће, али овакви мечеви се догађају понекад, а Новак је велики шампион и о томе би требало да причамо на овој конференцији. Дакле, не о томе да сам промашивао друге сервисе, већ о томе да је он писао историју. То је моје мишљење".

"Направио је изузетан успех и надам се да је веома поносан и веома срећан", додао је он.

Упитан за чињеницу да је Ђоковић, а не он, успео да обједини све Мастерс титуле, Швајцарац је одговорио...

"Тешко је то сада сагледати. Када завршите играчку каријеру, све своје рекорде "ставите на сто" и запитате се 'шта је било најбоља ствар коју сам урадио?'. Ово може да буде управо то за Новака, поред освајања свих Гренд слемова и других ствари које је већ постигао. То је нешто што претходне генерације нису ни могле. Имали смо 'Супер 9 серије' (од 1996-1999. прим. новинара) и нисте могли то ни да предвиђате, јер сте имали толико експерата за различите подлоге".

"Како је време пролазило ствари су полако 'успорене', сви су почели да играју са основне линије и тек тада сте могли да освојите сва четири (Гренд слема), све Мастерсе 1.000... Мислим да како време буде протицало тако ће све више и више играча добити шансу да уради овако нешто, али Новак је први који је то успео и мислим да је веома тешко то урадити".

Федерер је указао и на чињеницу да није лако играти у Синсинатију.

"Овај турнир није лак, видели сте мој данашњи наступ. Дугачка је недеља, тешко је, најбољи играчи учествују, играте против 'најжешћих' момака у првим рундама и немате много времена да нађете свој ритам. Практично радите на својој игри током недеље и он је то урадио можда боље од било кога. Зато му треба одати велико признање. Направио је изузетан успех".

На питање колико је на епилог финала утицала чињеница да је у ноћи између петка и суботе одиграо два меча (као и Новак!), Федерер није хтео да одговара.

"Можда је и то утицало? Ко зна? Ко мари? Готово је сад".

Сви турнири на америчком континенту током августа посматрају се као најава најважнијег такмичења на тој турнеји - УС Опена, који ће почети 27. августа.

Федерер је био упитан ко ће бити фаворит.

"Рекао сам на почетку године да ће бити занимљив крај сезоне, јер ће сви бити здрави или здравији. Лепо је видети да се Новак вратио, да Милош игра сјајан тенис опет. Стан опет игра добро, као и Нишикори. Сви ти играчи су помало недостајали последњих девет месеци. Нисам фаворит на УС Опену, то су Рафа и Новак. Срећан сам што је мој ниво 'ту', само морам да нађем своју игру, да се навикнем на игру различитим лоптицама и то ће бити нешто на чему ћу радити. Изаћи ћу са много енергије и надам се да ћу после 10 година имати шансу да урадим нешто на УС Опену. Мислим да ће бити забавно. Једва чекам да почне УС Опен", порука је Швајцарца,

Дружење са Новаковом фондацијом

Швајцарац је најавио да ће у предстојећем периоду уз професионалне активности бити посвећен и хуманитарним акцијама, па ће у Чикагу учествовати у догађају Новакове фондације.

"Заједно са Новаком ћу се срести у оквиру акције његове фондације, појавићу се на његовом добротворном догађају. Лепо је када се играчи окупе и заједно раде нешто, поготово у хуманитарне сврхе. Професионални тенисер нема много времена, а ја сам увек спреман да помогнем. Кад завршим каријеру вероватно ћу се више посветити својој фондацији и другима".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар