Пола милијарде дуга Фонду ПИО

Дуг предузећа и институција према Фонду за пензијско инвалидско осигурање константно улази у минус, а позитивне нуле нема ни на видику. У односу на 2012. годину потраживања Фонда ПИО су се повећала за око 120 милиона марака, односно попела су се на вртоглавих 476 милиона марака.

Република Српска 18.08.2018 | 20:14
Пола милијарде дуга Фонду ПИО
Економиста Зоран Павловић поручује да вјечита бољка Републике Српске јесу јавна предузећа и јавне институције. " Дугорочног рјешења нема док год се не санкционишу они који не раде како треба. Повлаштена су јавна предузећа у односу на приватна", тврди Павловић.

То даље води причу и до контролних органа односно Пореске управе Републике Српске у овом случају. Иако се у овој институцији хвале све бољим скупо плаћеним програмима за праћење рада послодаваца, неуплаћени доприноси за пензијско – инвалидско осигурање се све више гомилају.

Да се прате и санкционишу не би онда четвртину дуга према ПИО-у направиле здравствене установе. Дуговања здравствених установа према Фонду ПИО у односу на 2012. годину повећала су се чак десет пута.

"Дуговања која су се годинама гомилала су системски проблем. Очигледно да рјешења нема, с обзиром да не постоји воља да се то ријеши, а још већи проблеми у здравству се праве гомилањем немедецинског кадра.", каже посланик СДС-а у НСРС Давор Шешић.

"Највећи проблем је што сав оперативни посао пада на терет радника у здравству када жели да оде у пензију. Мора да потражује остварење појединачне пензије и сређује сву потребну папирологију за пензију за коју је ефективно радио претходних година", каже Јелена Тривић, економиста.

Дуг од 120 милиона марака за доприносе Фонду ПИО премашиле су поред здравства и све јавне институције. То онда значи да је половину дуга према ПИО направио јавни сектор.

Додатни проблем ове установе је скоро па изједначен број осигураника и пензионера. Да би Фонд ПИО продисао, потребно је да број радника којима се редовно уплаћују доприноси буде три пута већи у односу на број исплаћених пензија.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Кики

18.08.2018 19:04

То није дуг према ПИО..то је дуг Српске према градјанима. Не могу ја сам себи дуговати..хахаха...јавна предузеца су у надлезности владе... а Милорад је позвао све институције 2014 године да неуплацују доприносе.Круг се мора затворити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

18.08.2018 20:03

Овај Павловић радио студију за оне радаре...

Name

Порез

19.08.2018 08:46

Ако тако банално поједностављујес ствари онда иди до краја. Фондови се финансирају порезом који ми радници плацамо од своје бруто плате а који је послодавац дузан да уплати у насе име. Дакле ми радници постајемо дузници фонда због немарних и недодирљивих руководилаца. Знаци да је ово проблем недостатка одговорности а не дуга. Нико није заврсио у затвору због неплацања обавеза према пио фонду. Цак нико није ни смијењен. А ово се мозе врло лако ријесити. Фонд пио има минус од 20-30 милиона мјесецно. Тај минус се намирује из редовних прихода будзета. Знаци умјесто да влада директно намирује минус, фонд пио би могао да блокира рацуне нпр клиницког центра за 30 милиона а онда влада да клиницком центру исплати помоц у виду гранта у износу од 30 милиона. Тако би умјесто директног санирања минуса у фонду минус био затворен наплатом. Клинцицки центар би се ријесио дуга а влада би издвојила буквално исту колицину средстава. И тако са свим дрзавним предузецима. За годину би се исцистила сва дуговања јавних предузеца. Влада то наравно неце да уради јер онда нема оправдања за задузивање. То се најбоље види на принципу зељезница. Узимају кредит за реструктуирање од кога прво намирују фонд пио и здравство. Тиме буквално добијају у те фондове 30 милиона а влада се "као" није задузила. Да им је циљ био да се та фирма реструктуира влада би сама изврсила докапитализацију са онолико новца колико се дугује дрзави за све порезе. Они уплате новац колико зељезница дугује дрзави на рацун зељезнице који блокирају дан прије. Фактицки би новац на рацуну био мање од сата, дуг би се ријесио, влада би повецала своји дио власниства, пио би добио новац који им дугује зељезница. Умјесто тога влада "даје позајмице" зељезници. Позајмице се врацају у будзет са додатним уплатама у будзет за пио и здравство када легну паре од свјетске банке. Испада да се влада није задузила ни марке, реструктуирали предузеце, наплатили порезе и све супер. Заправо кад се анализира ста су урадили испада да је влада куповала изборе преко странацког запосљавања на зељезници и тиме створила дуг према себи па сада то исто своје предузеце приморава да узме кредит од кога це пола доци опет у њихову касу. Они 15 година гурају предузеце у пропаст и сада јос испадају спасиоци. Посао вијека.

Name

Труе

18.08.2018 19:32

Кад би се радило како треба наши политичари и тајкуни би били сиротиња...значи, само муљажа и сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

18.08.2018 19:56

ТО НЕМА НИГДЈЕ У СВИЈЕТУ. ЧОВИЈЕК КАД ОВО ПРОЧИТА ОСТАЈЕ БЕЗ ДАХА.СВЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ДУГУЈУ ОБАВЕЗЕ КАКВА ЈЕ ТО ДРЖАВА .КАКВА ЈЕ ВЛАСТ ВИДИ СЕ ПО ОВОМЕ.ОНИ СЕ ХВАЛЕ КРЕДИТИМА .КАД БИ СВЕ ПРЕЧЕШЉАЛИ ВИДЈЕЛИ БИ ДА МНОГИ НЕ ПЛАЋАЈУ НИ ВОДУ НИ СТРУЈУ, НИ ДОПРИНОСЕ, НИ ПОРЕЗЕ.ДОКЛЕ НАРОД УВЛАЧИТИ У ПРОПАСТ .НИКО НЕ ОДГОВАРА ЈОШ ИХ УНАПРИЈЕДЕ ДА ЗАМАЖУ ОЧИ. ГАДЉИВИ СУ ,ОДВРАТНИ КО ОВО ПОДРЖАВА ОН ЈЕ БЕЗ МОЗГА.НАРОДЕ МОЈ НИЈЕ ПОЕНТА ДА МИ БУДЕ ДОБРО САДА А ШТА ЋЕ БИТИ НИЈЕ ВАЖНО.ЗАТО ЋЕ НАМ ДИЈЕЦА ИСПАШТАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

19.08.2018 05:08

Да су редовне уплате према ПИУ пензије би могле бит веће за 50%. Пензионере кошта њихов дуг а не Власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

19.08.2018 09:11

Нек стока прода станове по Србији Монте Царлу куце по мору па ето пара за достојанствен зивот!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холланд

19.08.2018 09:26

Колика је минимална пензија у Фбих и рс?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гс

19.08.2018 22:42

ПА.ПОКРАЛИ.ЛОПОВИ.ЗНАСЕ.

ОДГОВОРИТЕ