Повећава плате за 3.000 одсто?

Док Међународни монетарни фонд (ММФ) предвиђа да ће инфлација у Венецуели ове године достићи милион одсто, председник те земље Николас Мадуро најављује највећу економску рефому и повећање минималне плате за више од 3. 000 одсто.

Свијет 18.08.2018 | 12:58
Повећава плате за 3.000 одсто?
"Желим да се држава опорави и имам формулу за то. Верујте ми", поручио је Мадуро у обраћању на државној телевизији.

Мадуро је најавио и да ће наредних недеља повећати корпоративни порез и цене снажно субвенционисаног бензина, као и да ће плате, пензије и цене везати за петро, криптовалуту коју је влада лансирала раније ове године.

Још увек се не зна како планира да спроведе те финансијске промене, а економисти су скептични хоће ли влада Венецуеле којој недостају средства, и која се носи с америчким санкцијама и не враћа новац својим кредиторима, успети у својим намерама, наводе агенције.

Стручњаци упозоравају како ће већ мизерне плате становника те државе пасти још ниже, а да ће компаније тешко преживети повећање пореза и минималне плате.

"Услед ове агресивне девалвације и монетарне експанзије због плата и бонуса очекујемо много агресивнију хиперинфлацију. Поготово у контексту у којем се не верује у заустављање претераног штампања новца. Најгоре од свих светова", сматра локални економиста Асдрубал Оливерос из саветничке компаније Екоаналитица.

(Тањуг) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Возим Москвић Мрзим Америку

18.08.2018 12:04

Ови сурују са Русима.Турци поцели ено и њих уби инфлација.Иран такодје.Ми Србујемо и једемо кору са дрвеца због тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

18.08.2018 14:29

А не може 113 %?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

18.08.2018 16:06

Само напријед.Недајте своја природна богатства.Ако се окренете реформи коју је имала СР Југославија са др Драгославом Аврамовицем ето вас за годину дана на правом путу.