Шта кочи Радоњићев трансфер у Марсеј: Прво Н'Жије!

Поједини извори тврде да је Црвена звезда већ продала свог најбољег играча француском клубу, али. . .

Фудбал 18.08.2018 | 22:30
Шта кочи Радоњићев трансфер у Марсеј: Прво Н'Жије!
Упркос томе што поједини извори тврде да је Црвена звезда увелико продала Немању Радоњића (22) француском Олимпику из Марсеја за суму од десет милиона евра, у овом трансферу и даље има довољно "али" и "ако" због којих би требало остати опрезан приликом избора речи.

Оно око чега нема дилеме је да су Французи озбиљно заинтересовани и да су ступили у преговоре са генералним директором црвено-белих Звезданом Терзићем и његовим најближим сарадницима, али како су у Љутице Богдана решили да о овом послу разговарају тек када буду сазнали да ли ће играти у Лиги шампиона или Лиги Европе, слично је и на "Велодрому" где би спортски директор клуба Андони Зубизарета морао прво да ослободи место за репрезентативца Србије.

Конкретно, локални лист "Ле Прованце" који се детаљно бави свим темама које се тичу и Марсеја и најпопуларнијег клуба у јужном делу Француске, Олимпика, већ два дана не изоставља Радоњића из текстова о потенцијалним појачањима и жељама тренера екипе Рудија Гарсије.

Пре свега, важно је рећи да је нови центарфор приоритет клуба којег је Црвена звезда савладала на пенале у финалу Купа шампиона 1991. године у Барију, и да ће до затварања прелазног рока 31. августа Зубизарета и Гарсија вероватно највише енергије усмерити ка преговорима око доласка неколицине звучних имена европског фубала.

У међувремену, Марсеј је на адресу највећег ривала Пари Сен Жермена послао понуду за младог штопера Стенлија Н'Сокија вредну пет милиона евра и да се чека одговор са "Парка принчева".

"Ле Прованце" наводи да је трећа ставка нови крилни нападач, а да је Радоњић први избор када се говори о тој позицији.

Повољна околност Радоњића је и то што Гарсија већ дуго игра у идентичној формацији у којој се левокрилни нападач прославио код Владана Милојевића у Црвеној звезди, а то је 4-2-3-1. Гарсија је на "Велодром" дошао 20. октобра 2016, у првих неколико утакмица покушао је са 4-3-3, али се потом пребацио на формацију са једним нападачем и у њој започео и сезону 2018/19.

У овом тренутку, Марсеј од класичних левих крила има само 24-годишњег Аргентинца Лукаса Окампоса, док ту улогу могу солидно да одраде Флорен Тован, Јусуф Сари и Флорен Шаброл. Свој тројици је, ипак, примарна позиција на десној страни.

"Ле Прованце", међутим, као један од предуслова за долазак Радоњића наводи и одлазак центарфора Клинтона Мије Н'Жијеа (25), који је постигао девет голова на 39 наступа прошле сезоне, а за којег је наводно заинтересован Спортинг из Лисабона.

То што је управо Н'Жије наведен, није случајност.

У Лиги 1 клубови имају право да региструју четворицу играча који немају држављанство неке од земаља Европске уније где је одступање дозвољено само у случајевима фудбалера из појединих афричких земаља који су као тинејџери стигли у Француску и прошли неку од фудбалских школа у тој земљи.

У овом тренутку, на "Велодрому" играју Н'Жије (Камерун), Окампос (Аргентина), Хироки Сакаи (Јапан) и Ајмен Абденур (Тунис), док Сари, Саиф-Един Кауи, Роландо и Луис Густаво имају двојна држављанства.

Клуб који је у власништву бостонског бизнисмена Френка Мекорта има новца за појачања, а поред тога је и зарадио на доласцима и одласцима овог лета, па сума од десет милиона евра за стрелца четири гола на шест мечева Црвене звезде ове сезоне не би представљала проблем - ако Зубизарета у међувремену "очисти" бар једно место у саставу.

Да Радоњић којим случајем има држављанство ЕУ, процена је да би Црвена звезда на њему могла да заради и 15 милиона евра у овом тренутку.Зато не би требало да чуди уколико се Зубизарета одлучи да доведе Радоњића и уколико не оде нико од странаца.

"Према нашим сазнањима, договор око доласка Радоњића могао би да буде постигнут наредних дана", наводи аутор текста објављеног на "Ле Прованце" порталу овог петка ујутру.

И он подсећа на то да је Радоњић прошлог лета дошао у Црвену звезду као фудбалер Роме, али не наводи под којим условима: да српском клубу од прве наредне продаје припадне 60, а италијанском клубу и менаџерима 40 одсто од укупне суме.

Све јака имена

Симоне Заза (Валенсија), Марио Балотели (Ница), Оливије Жиру (Челси), Муса Дембеле (Селтик), Винсент Абубакар (Порто), као и бивши ас клуба Пјер-Андре Жињак (Тигре) имена су која француски медији повезују са Олимпиком у другој половини августа, када ће Зубизарета морати да одлучи кога ће "напасти" и покушати да доведе на "Велодром".

Олимпик Марсеј, трансфери 2018/19

Дошли:Дује Ћалета-Цар (Салцбург, 19), Жордан Амави (Астон Вила, 10).

Отишли:Андре Замбо Ажинса (Фулам, 25), Реми Сабеља (Сент Етјен, 5), Дорија (Сантос Лагуна, 2), Анри Бедимо (слободан играч).

Биланс:Клуб је потрошио 29, а зарадио 32 милиона евра на тржишту играча.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар