Како Ердоган и Трамп утичу на Партизан - Бешикташ?!

Фудбалери Партизана дочекују прву утакмицу са црно-белима из Истанбула као да ће они допутовати у најјачем саставу, али то би могло да се промени. Разлози су економске природе, а узроци? Тичу се геополитичке ситуације у свету.

Фудбал 17.08.2018 | 21:45
Како Ердоган и Трамп утичу на Партизан - Бешикташ?!
Гол у 90. за пролаз даље, црвени у 92. за неверицу, па одлазак из клуба?

Алваро Негредо (32) постигао је у четвртак увече у Линцу гол у 90. минуту за елиминацију ЛАСК-а и пролазак Бешикташа у плеј-оф Лиге Европе на двомеч са Партизаном, потом са опоменом из 85. минута жестоко извређао судију Николу Дабановића и испровоцирао Црногорца да га искључи у другом минуту надокнаде, да би после свега, наводно, прихватио да напусти Истанбул само годину дана од трансфера из Мидслброа.

Снажни шпански нападач, који би био велика претња одбрани београдских црно-белих у реваншу подно Таксим сквера 30. августа (за меч наредног четвртка у Хумској свакако би био суспендован), налази се у преговорима са Монаком око висине примања и дужине сарадње и према информацијама из Турске и Француске могао би наредних дана да напусти "орлове".

Уколико се Негредо не договори са "кнежевима" (мада је њима потребан нападач после трансфера Кеите Балдеа у Интер), његов менаџер Хуанма Лопез наставиће да тражи заинтересоване стране, јер Бешикташ по свему судећи није у прилици да га задржи.

Црно-бели се, према информациајма из Истанбула, налазе у незавидној финансијској ситуацији. Модерни стадион "Водафон парк" од 110 милиона евра, завршен у априлу 2016. године, оставио је последице на рачуну клуба, а проблем је додатно погоршан актуелном геополитичком ситуацијом у свету, где се Турска након нове победе председника Ердогана на изборима нашла на супротној страни у односу на Западне силе, пре свих САД.

Турској се као чланици НАТО замерају све јачи односи са Русијом, говорило се и да Ердоган преговара са председником Руске Федерације, Владимиром Путином, око куповине ракетног система одбране С-400, а не треба заборавити и да су две земље прошле године започеле изградњу гасовода названог "Турски ток" вредног 11,4 милијарде евра. Овај пројекат, који се такође није допао Западним силама, тербало би да буде завршен до краја 2019. године.

Иначе компликовану ситуацију у односима са САД и осталим чланицама НАТО, Турској отежава хапшење америчког евангелистичког свештеника Ендрјуа Брансона, оптуженог да је 2016. помагао организаторима наводног пуча да побегну из земље.

Економија ове земље од 70 и "кусур" милиона становника налази се на великом искушењу, турска лира слаби из дана у дан и ослабила је 15,6 одсто у односу на амерички долар због чега су реаговали богати катарски принчеви и "ињекцијом" од 15 милијарди долара у турске банке привремено зауставили суноврат ове углавном стабилне валуте.

Све то натерало је председника Бешикташа, Фикрета Ормана, да најскупље фудбалере из састава тренера Шенола Гунеша стави на летњу "распродају".

Орманови саветници, према писању турске штампе, оценили су да би клуб могао да заради суспензију због кршења финансијског фер-плеја и да ће УЕФА свакако бити заинтересована за биланс пословања.

У у досадашњем току летњег прелазног рока остварен је приход од свега 13,7 милиона евра одласцима голмана Фабрија у Фулам код нашег менаџера Славише Јокановића, односно српског репрезентативца Душка Тошића у кинески Гванжу, код још једног нашег тренера, Драгана Стојковића. Нешто новца зарађено је и продајом хрватског дефанзивца, Матеја Митровића, који је прешао у Клуб Бриж, као и Умута Најира у Османлиспор из Анкаре.

Зато, не би било изненађење да у наредних десетак дана Истанбул напусти не само Негредо, већ и још неки од бројних интернационалаца, попут Пепеа, Гарија Медела, Рајана Бабела, Енца Рока, Адријана, Атибе Хачинсона, Џермајна Ланса, Рикарда Кварежме, Домагоја Виде…

И ако се све буде свело на одлазак на једног или двојицу играча из овог заиста скупог састава, очигледно је да прилике у Турској нису баш најповољније за спортисте који тренутно наступају за клубове из те земље и то би, донекле, могла да буде шанса за београдске црно-беле.

Сви Негредови голови:

Рајо Ваљекано "Б" 28/40

Рајо Ваљекано 1/13

Реал Мадрид "Б" 22/65

Алмеија 32/73

Севиља 85/182

Манчестер сити 23/49

Валенсија 18/74

Мидслбро 10/40

Бешикташ 15/44

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар